پتوس

پتوس


این نوشته از سری آموزش‌های نهالستان بهمن آبادی در بخش نهال است . در این مقاله با پتوس اشنا می‌شوید. 

 

 

پتوس
پتوس

 

 

نام انگلیسی: Pothos 

 

نام علمی: Epipremnum aureum

 

خانواده: Araceae

 

-گل پتوس از خانواده گل‌شیپوریان و بومی جزایر سلیمان است. این گیاه در گلخانه‌های گرم نگهداری و تکثیر می‌شود و از مقاوم ترین گیاهان آپارتمانی محسوب می‌شود. پتوس توانایی این را دارد که با خاصیت روندگی اتاق شما را تبدیل به یک جنگل کند. برگ های پتوس ، سبز تیره و یا سفید است و رشد سریعی دارند. این گیاه زیبا و همیشه سبز، از جمله گیاهانیست که بدون خاک و تنها در آب نیز می‌تواند زندگی کند و به رشد خود ادامه دهد.

 

-گیاه پتوس نوعی تاک رونده با برگ های سبز قلبی شکل و نوک تیز است که گاهی رگه های سفید، زرد یا سبز کم رنگ روی آن ها دیده می شود. 

 

-این گیاه آپارتمانی نور روشن و غیر مستقیم را دوست دارد اما می تواند در محیط هایی که نور آفتاب چندانی به آن ها نمی رسد یا فقط از نور فلورسنت بهره می برند نیز به رشد خود ادامه دهد.

 

-پتوس برای مکان هایی همچون دفاتر و اتاق های خوابگاهی عالی است. 

 

-پتوس از گیاهانی است که با کمی سهل انگاری در مرتب کردن و رسیدگی به ظاهر آن،می تواند باعث شلوغی و آشفتگی محیط خود شود. به علاوه اگر برگ های آن خشک شده و بریزند ساقه آن لخت به نظر رسیده و جذابیت خود را از دست می دهد. 

 

-اگر دوست دارید پتوس شما تا حد زیادی رشد کرده و همانند یک تاک رونده بلند به نظر برسد باید آن را روی قلاب های کنار دیوارها و فریم های پنجره محکم کنید و هر از گاهی آن را مرتب کنید در غیر این صورت رشد آن تنها باعث می شود ژولیده و نامرتب به نظر برسد. 

 

-در مورد آب و هوا نیز دقت داشته باشید گیاه پتوس از سرما متنفر است و در هوای سرد از بین می رود. پتوس معمولا دچار آفت نمی شود اما ممکن است گاهی با شپشک آردی آلوده شود.

 

برای مشاهده نحوه نگهداری و پرورش این گیاه به ادامه مطلب مراجعه نمایید.

سوالات خود را ازما بپرسید!

   

    واتساپ                                              اینستاگرام                                            تماس فوری (روی تصویر فوق کلیک کنید)

 

 

انواع پتوس:

 

۱) پتوس بلک یا جید 

 

۲)پتوس مرمری یا ملکه مرمری 

 

۳)پتوس نئون یا آهک 

 

۴)پتوس نقره ای یا ساتن نقره ای 

 

۵)پتوس ابلق یا طلایی 

 

۶)پتوس سفید یا شاد 

 

 

 

 

 

 

 

نیازها و شرایط نگهداری :

خاک:

-پتوس به خاکی سبک نیاز دارد که این خاک ترکیب شده از خاک برگ، خاک باغچه و ماسه به نسبت های مساوی. البته برای تقویت خاک میتوانید در تابستان ماهی یکبار و در زمستان سه یا چهار ماه یکبار کود مایع به خاک گلدان داد. 

 

آبیاری:

-در فصل تابستان دوبار در هفته و در فصل زمستان یکبار در هفته به آبدهی نیاز دارد. در صورت غبار پاشی های زیاد و رطوبت محیطی بالا، برگهای پتوس بسیار پهن و درشت خواهند شد.این گیاه بی آبی رو به غرق آبی ترجیح میدهد. 

 

نور:

-گیاه پتوس نیازمند نور کم است و حتی در سایه نیز رشد خوبی دارد. پتوس مرمری و پتوس ابلق باید نور بیشتری دریافت کنند تا رنگ ابلق و طیف زیبای سفید و سبز برگها از بین نرود. توجه کنید که به هیچ عنوان گیاه را در معرض نور مستقیم آفتاب قرار ندهید چرا که باعث سوختگی برگ ها می‌شود. نیاز نوری کم یکی از پررنگ ترین علل محبوبیت پتوس است چرا که برای ادارات، شرکت ها و خانه های کم نور بسیار مناسب است. 

 

دما:

-اگر منطقه سکونت شما دارای آب و هوای معتدل است، می‌توانید این گیاه را در فضای آزاد نیز نگهداری کنید و از آن به عنوان یک پوششی در فضای سبز استفاده کنید. اما در فضای آپارتمان برای رشد این گیاه دمای ۱۵ تا ۲۵ درجه سانتیگراد است. زمستان های سرد برای پتوس فضای باز مضر است و در دماهای پایین تر امکان از دست رفتن پتوس وجود دارد. در صورت مشاهده سیاه شدن برگ ها بهتر است گیاه را به جای گرمتری انتقال دهید.

 

کوددهی:

-گیاه پتوس به دریافت مواد زیادی نیاز ندارد، اما از آنجائیکه مواد مغذی زیادی در خاک گلدان وجود ندارد، به صورت ماهانه یا هردو ماه یکبار، آنها را با کود گیاهان خانگی مناسب تغذیه کنید. 

 

کاشت و تعویض گلدان:

-در نهایت، زمانی می‌رسد که گلدان برای پوتوس در حال رشد کوچک می‌شود و شما زمانی متوجه آن می‌شوید که با وجود آبیاری به موقع، باز هم برگ‌های پتوس پژمرده می‌شوند و این یعنی ریشه‌های گیاه تمام گلدان را پر کرده و فضای کافی برای رشد در اختیار ندارد. در این حالت، به آرامی و با احتیاط گیاه را بلند کرده و مطمئن شوید که این اتفاق برای پوتوس‌های شما رخ نداده باشد. در صورتی که گیاه به این مرحله رسیده باشد، می‌توانید آن را در محفظه یا گلدانی که دو سایز بزرگتر بوده و با خاک تازه پر شده منتقل کنید. 

 

هرس:

-اگر پتوس شما بلند شده و دوست دارید تا یک گلدان پر و کوتاه داشته باشید، می توانید ساقه آن را برش بزنید.با برش ساقه‌ها و ریشه‌دار کردن آن ها، می توانید دوباره پتوس خود را به گلدان برگردانید. 

 

آفات و بیماری های پتوس:

-این گیاه معمولا خیلی کم دچار آفت می‌شود. اما ممکن است باز هم دچار حشرات شوند. در صورت دیدن حشرات و آفات از حشره‌کش‌های مخصوص برای گیاهان آپارتمانی استفاده کنید. می توانید با پنبه و الکل هم برگ‌ها را پاک‌ کنید. 

 

-اگر برگ ها دچار چین‌و‌چروک شوند، مشکل سردی هواست، گیاه را به جایی گرم‌تر ببرید. 

 

 –علت زردشدن برگ‌های پتوس:یکی از دلایل زرد شدن برگ‌های پتوس مشکلات قارچی، پوسیدگی ریشه و نقاط باکتریایی برگ‌هاست. 

 

قارچ ها اغلب به دلیل رطوبت زیاد خاک و زهکشی نامناسب ایجادمی‌شوند. 

 

-از دیگر دلایل زرد شدن برگ‌ها، پوسیدن ریشه‌هاست، در اثر پوسیدگی ریشه گیاه سیاه و نرم می‌شود. ریشه‌های سفید مشکلی ندارند. 

 

 

 

تکثیر و کاربرد:

تکثیر:

-برای تکثیر گیاه پتوس قلمه زنی از بهترین روش هاست. برای قلمه زنی مراحل زیر را انجام دهید. 

 

-اولین کار انتخاب مناسب ترین شاخه برای قلمه زنی است. بدین ترتیب شاخه ای را انتخاب کنید که ضخیم باشد و دچار آفت زدگی نشده. 

 

-قلمه ها را در هورمون ریشه زایی فرو ببرید. 

 

-قلمه ها را با فاصله در گلدان بکارید و آبیاری کند. قلمه ها را  نیاز دارید تا فضای گلخانه ای مناسبی داشته باشند. برای حفظ رطوبت یک پلاستیک شفاف روی گلدان بکشید. برای جریان هوا چند سوراخ روی آن ایجاد کنید.چون مدت ریشه زایی طولانی است هر چند روز یکبار پلاستیک را بردارید تا هوا کاملا تعویض شود. 

 

تکثیر پتوس با تقسیم کردن بوته:

-برای قلمه زدن پتوس با روش تقسیم بوته، گیاه را به آرامی از گلدان خارج کنید. خاک اطراف ریشه را تکان دهید و قسمت های مناسبی از بوته را جدا کنید. حال هر یک از قسمت ها را در گلدانی جداگانه بگذارید. دور ساقه را با خاک بپوشانید و آبیاری کنید. 

 

تکثیر پتوس در آب :

-یکی از بهترین روش های تکثیر، قلمه زدن پتوس در آب است. برای اینکار قسمتی از گیاه که دارای برگ ها و ساقه ی سالم است جدا کنید. ظرف آب تمیزی را انتخاب کنید. بهتر از آب بدون املاح استفاده کنید. روزانه یکبار آب ظرف را تعویض کنید. معمولا ریشه زایی در هفته اول اتفاق می افتد. بعد از مشاهده ریشه ها گیاه را به گلدان مناسبی منتقل کنید. 

 

کاربرد:

 

دکوراسیون منزل:پتوس یک گیاه رونده است که شما می‌توانید آن را به هر شکلی که می‌خواهید رشد دهید. به همین دلیل گیاه پتوس به عنوان گیاهی دکوراتیو کاربرد گسترده دارد. پتوس عملا می‌تواند روی هر چیزی به سمت بالا یا پایین رشد کند. همچنین برگ‌های پتوس برخلاف بسیاری از گیاهان آپارتمانی در کمبود نور کدر و تیره نمی‌شود و جلوه خود را حفظ می کند. برگ های این گیاه قلبی شکل و دارای ظاهری براق هستند. شلف‌های دیواری، میز کار و کانتر آشپزخانه مکان‌های مناسبی برای قرار دادن گیاه پتوس هستند. حتی می‌توانید پتوس رونده خود را از پنجره آویزان کنید تا ساقه‌هایش به سمت پایین رشد کنند و منظره فوق العاده‌ای ایجاد کنند. 

 

تصفیه کنندگی هوا: پتوس یکی از بهترین گیاهان تصفیه کننده هوا برای برداشتن ترکیبات آلی فرار و سموم مضر از هواست. در تحقیق در مورد پتوس، ناسا این گیاه را در لیست بهترین تصفیه کننده‌های هوا قرار داده است. گیاه پتوس ترکیبات آلوده کننده هوا مثل بنزن، تولوئن، فرمالدئید، کربن مونوکسید و گزیلن را می‌زداید. اثرات مضر این مواد را نباید نادیده گرفت. 

 

افزایش رطوبت هوا:از دیگر فواید پتوس افزایش رطوبت محیط زندگیتان است. همانطور که می‌دانید هوای مرطوب در برابر آنفلوانزا شما را مقاوم می‌کند. هوای خشک باعث ایجاد انواع حساسیت‌ها شده و می‌تواند آلرژی زا باشد. 

نهالستان بهمن آبادی هر روزه آماده‌ی مشاوره و پاسخ به خریدارن حضوری و غیرحضوری ( تلفنی) است.

آدرس : کرج ، مشکین دشت ، جاده‌ی خوشنام ، 100 متر بعد از آهن فروشی بیاتلو ، نهالستان علیرضا بهمن آبادی.

لینک گوگل مپ :  https://goo.gl/maps/QXg1yzMpA389mBXb7

اگر از مترو استفاده ‌می‌کنید، به ایستگاه مترو کرج آمده سپس با تاکسی‌های خطی به مشکین دشت بیاید.

تلفن‌های تماس : 

38 46 666 0912

31 11 282 0938

03 14 164 0912 

99 86 276 0930

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *