نهالستان بهمن آبادی

گیاهان آپارتمانی


این نوشته از سری آموزش‌های نهالستان بهمن آبادی در بخش نهال است .در این نوشته سعی داریم شما را با فاکتورهای مهم در کاشت گیاهان آپارتمانی آشنا کنیم .

در سال های اخیر اکثر مردم به دلیل زندگی ماشینی و دوری از طبیعت برای تعطیلات و اخر هفته ها به دنبال باغ و باغچه ای برای زندگی هستند 

در این میان تصمیم داریم شما رو با انواع گل و گیاه اشنا کنیم که در این زمینه کمک هستند نگهداری از گیاهان آپارتمانی یکی از کارهای لذت بخش و شادی آور که در روحیه شما تاثیر مثبت می گذارد. گیاهان آپارتمانی محیط اطراف شما را از آلودگی تصفیه می کنند و باعث زیبایی دکوراسیون شما می شوند. ما در این مقاله نحوه نگهداری گیاهان را به شما آموزش می دهیم تا به بهترین نحو ممکن از گیاهان خود مراقبت کنید.رشد گیاهان آپارتمانی تحت تأثیر نور، دمای هوا، رطوبت، آب، کود و خاک است.

 

 

فاکتورهای مهم برای رشد گیاه و نقش آن ها در نگهداری از گیاهان آپارتمانی:

 

۱)نور:

مهم ترین عامل در رشد گیاه نور مناسب است. گیاه برای زنده ماندن به نور نیاز دارد. نور محیط را با واحدی به نام Footcandle یا به اختصار ft-c مشخص می‌کنند. یک واحد از این معیار برابر است با مقدار نوری که توسط یک شمع روی یک سطح سفید در فاصله‌ی یک فوتی در یک اتاق کاملا تاریک ایجاد می‌شود. در فضای باز، مقدار نور در یک روز آفتابی بین ۱۰ هزار ft-c در یک فضای باز و آفتاب‌گیر تا ۲۵۰ ft-c یا کمتر در سایه‌ی یک درختان بزرگ متغیر است. در صورت اندازه گیری به وسیله این روش جای مناسب برای گلدان را به راحتی پیدا می کنید.

 

 

با سنجش نور می‌توانید محیط را به چهار دسته تقسیم کنید؛

 

۱)مناطق کم‌نور: ۱۵ تا ۷۵ فوت‌کندل

۲)مناطق با نور متوسط: ۷۵ تا ۲۰۰ فوت‌کندل

۳)مناطق پرنور: بیش از ۲۰۰ فوت‌کندل بدون تابش مستقیم آفتاب

۴)مناطق آفتاب‌گیر: حداقل ۴ ساعت در روز تابش مستقیم آفتاب

 

البته مقدار نوری که به داخل خانه می تابد متغیر است و تحت تاثیر عوامل مختلفی همچون تعداد درختان موجود در فضای باز که ممکن است سایه ایجاد کنند ، رنگ دیوار که نور را بازتاب می دهد و طول مدت روز ، ساعت روز ، فصل های مختلف و جنس پرده ها می باشد. اگر قصد خرید گل دارید ابتدا مکان مناسب برای گذاشتن آن را مشخص کنید. گیاهان مختلف نیازهای نوری متفاوتی دارند. اگر خانه شما نور کمی دارد پس به دنبال گیاهی با نیاز نوری کم باشید‌.

 

 

گیاهی که به اندازه‌ی کافی نور دریافت نکند، نشانه‌های زیر را دارد:

۱)رشد نمی کند.

۲)میان‌گره‌ها (فاصله بین برگ‌ها) در رویش‌های جدید بسیار بیشتر از فاصله‌ی برگ‌ها در قسمت‌های قدیمی گیاه است.

۳)برگ‌های جدید کوچکتر از برگ‌های قدیمی هستند.

۴)رنگ برگ در برگ‌های جدید نسبت به شاخ و برگ‌های قدیمی سبز روشن‌تر است.

۵)برگ‌های قدیمی‌تر از بین می‌روند.

 

 

 

۲)دمای هوا:

یکی دیگر از مهمترین فاکتورها برای خرید گیاه آپارتمانی ایجاد آب و هوای مناسب برای رشد است. به طور معمول گیاهان آپارتمانی در دمای بین ۱۵ الی ۳۰ درجه سانتی گراد رشد مناسبی دارند چرا که بیشتر گیاهان آپارتمانی متعلق به مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری هستند. دما و نور هر دو در فرایند فتوسنتز و تنفس گیاهان نقش دارند و با هم در ارتباطند. بهتر است دمای هوا کم تر از ۱۵ درجه سانتی گراد نشود چرا که بیشتر گیاهان آپارتمانی توانایی تحمل گرما را دارند اما در برابر سرما آسیب پذیر هستند. یکی از نشانه های کم بودن دمای محیطی که گیاه را در آن قرار دادید زرد شدن و ریزش برگ ها می باشد. تمام گیاهان آپارتمانی از لحاظ دمایی که نیاز دارند با یکدیگر متفاوت هستند اما به طور کلی مناسب ترین دما برای گیاهان آپارتمانی بین ۲۱ تا ۲۷ درجه در طول روز و و ۱۸ تا ۲۱ درجه در طول شب است.

۳)رطوبت نسبی:

رطوبت نسبی به مقدار رطوبتی که در هوای محیط وجود دارد گفته می شود. میزان رطوبت نسبی برای گیاهان آپارتمانی اگر بین ۴۰ تا ۵۰ درصد باشد مناسب است و اگر کم تر از ۲۰ درصد و بیشتر از ۵۰ درصد باشد نامناسب است و باید تنظیم شود. یکی از فاکتورهای مهم برای پرورش گیاهان تنظیم میزان رطوبت هوا است که در گلخانه با خانه متفاوت است و در آن جا رطوبت بیشتر است. برای همین هنگامی که گیاه را از گلخانه به خانه منتقل می کنید دچار کاهش رطوبت می شود و گیاه دچار ۱۰ الی ۲۰ درصد کم آبی می شود.

 

برای اینکه رطوبت مورد نیاز گیاهانی که بومی گرمسیر و نواحی مرطوب هستند را تامین کنید چند کار را به شما آموزش می دهیم:

۱)گیاهان را نزدیک به هم قرار دهید تا رطوبت نسبی فضای اطراف آن‌ها افزایش پیدا کند.

۲)یک ظرف کم‌عمق را با آب و سنگ آتش‌فشانی پر کنید

 ۳)و در آن محیط قرار دهید تا آب آن به مرور زمان تبخیر شود و رطوبت محیط را افزایش دهد.

۳)از دستگاه بخور استفاده کنید.

۴)با اسپری‌ در اطراف گلدان‌ها آب بپاشید. البته برای اینکه رطوبت محیط تأمین شود و تغییری در سطح رطوبت نسبی محیط ایجاد شود، لازم است در طول روز چندین بار این کار را انجام دهید.

۵)گل‌ها و برگ‌های گیاهانی که دارای کرک هستند نباید غبارپاشی شوند. ماندن رطوبت روی برگ‌ها می‌تواند باعث ایجاد قارچ در برگ گیاهان شود.

 

 

 

۴) آب:

یکی دیگر از فاکتورهای مهم برای رشد گیاهان آپارتمانی آبیاری مناسب آن است. هنگام آبیاری دو فاکتور کمیت و کیفیت آب را مورد توجه قرار دهید.

 

مقدار آب:

آبیاری گیاهان به میزان مناسب یکی از مهم ترین فاکتورها برای نگهداری از آن ها می باشد. آبیاری بیش از حد موجب آسیب دیدن ریشه ها و آبیاری کم مانع از رشد گیاهان می شود. تعداد دفعات آبیاری با توجه به نوع گیاه و محیطی که در آن قرار دارد متفاوت است. با توجه به چند نکته شما متوجه می شوید که چندبار در هفته آبیاری را انجام دهید:

۱)نوع گیاه: نیاز آبیاری همه گیاهان یکسان نیست. به همین علت هر گیاهی که خریداری کردید تحقیق انجام دهید و نیاز آبی آن را بررسی کنید.بعضی از گیاهان مثلا کروتون‌ها به آب زیاد نیاز دارند ولی کاکتوس‌ها کم‌آب هستند.

۲)اندازه‌ی گیاه: هرچقدر گیاه بزرگتر شود نیاز آبیاری بیشتری خواهد داشت.

 ۳)حجم گلدان: اگر حجم گلدان کم باشد باید به گیاهان در دفعات بیشتری آب دهید.

۴)رطوبت خاک: میزان رطوبتی که در خاک گلدان وجود دارد روی میزان آبیاری گیاه تاثیر دارد.

۵)شدت نور: در صورتیکه گیاه در معرض نور شدید خورشید قرار گیرد زودتر تبخیر می شود و نیاز به آبیاری بیشتر دارد.

 

آبیاری نادرست و متفاوت از مقدار نیاز گیاه مشکلات زیادی برای گیاه ایجاد می کند. پس از آبیاری گلدان ها ، مقدار آبی که زیر گلدان جمع می شود را دور بریزید.

 

کیفیت آب:

برخی گیاهان به کلر و فلورین حساسیت دارند. برخی دیگر مانند کالاتیا و دراسینا نسبت به مواد شیمیایی حساسیت نشان می دهند. به همین علت برای حل این مسئله آبی که می خواهید به گیاه بدهید را چند روز کنار گذاشته تا کلر و فلورین موجود در آن بپرد. گیاهانی که به این مواد حساسیت دارند را در اطراف استخرها یا در استخرهای سرپوشیده قرار ندهید. به طور کلی گیاهان آپارتمانی که برگ‌ها بلند و کشیده دارند مثلا گیاه گندمی، بیشتر در برابر فلورین آسیب‌پذیر هستند.

 

 

 

۵)کود:

یکی از مهم ترین فاکتورها برای رشد گیاهان ، میزان کودی است که به آن ها می دهید. اما باید مراقب بود که بیش از نیاز گیاه آن را کوددهی نکنید چرا که موجب آسیب رسانی به گیاه می شود. قبل از کوددهی گیاه به برخی نکاتی که در زیر گفته شده توجه داشته باشید:

۱)نوع گیاه: نیاز کوددهی گیاهان متفاوت است برای مثال فیکوس ها نسبت به ساکولنت ها به کود بیشتری نیاز دارند.

۲)حجم خاک: میزان کودی که گیاه دریافت می کند باید با حجم خاک متناسب باشد. هرچقدر گلدان بزرگتر باشد، میزان کود بیشتری نیاز دارد.

۳)نور شدید: در صورتی که گیاه در معرض نور شدید خورشید قرار گیرد به کود بیشتری نیاز دارد.

گیاه سالم و جوانی که تازگی خریداری کردید تا سه ماه نیاز به کود ندارد. مگر در صورتی که خود گیاه با استفاده از نشانه هایی نیازش را اعلام کند. در فصل زمستان که معمولا رشد گیاهان متوقف یا کم می‌شود، باید مقدار کود را کم کنید و در تابستان که دوران رشد گیاه است و رشد آن سرعت می‌گیرد، به کود بیشتری نیاز دارد. به رنگ گیاه توجه کنید، اگر مایل به سبز روشن بود هر دو هفته یکبار به آن کود بدهید. اگر رنگ قسمت‌های تازه رشد کرده گیاه سبز تیره است، اما برگ‌ها کوچک هستند و فاصله‌ی بین برگ‌ها بیشتر از قسمت‌های قدیمی گیاه است، مقدار کود را کاهش دهید.

 

 

 

۶)سازگاری با محیط:

سازگاری گیاه با محیط یکی از فاکتورهای دیگر برای انتخاب گیاه است که به معنی تطبیق پیدا کردن گیاه با شرایط جدید می باشد. این یکی از مسائل مهم در نگهداری گیاهان آپارتمانی است. در گلخانه ها گیاهان در فضایی که نور زیاد، کود مناسب، آب‌دهی مناسب، دمای هوای مناسب و محیط مرطوب وجود دارد رشد می کنند. اما در فضاهایی مانند خانه و دفاتر اداری نور کمتری وجود دارد و رطوبت آن ها نسبت به گلخانه ها کم تر است که موجب ایجاد شوک و استرس در گیاه می شود. هر چقدر تفاوت محیط گلخانه و خانه بیشتر باشد، استرس بیشتری در گیاه ایجاد می‌شود و تأثیرات منفی بیشتری روی رشد آن می‌گذارد. این سازگاری باید توسط فروشندگان ایجاد شود. فروشندگان گل و گیاه قبل از انتقال گیاهان آپارتمانی از گلخانه به خانه باید پله پله و به مرور محیط را برای گیاه تغییر دهند و آن را برای سازگاری با محیط جدید آماده کنند. البته این نوع گیاهان در بازار از قیمت بالاتری برخوردار هستند. برای اینکه گیاه تازه خریداری شده به محیط جدید عادت کند ابتدا به مدت ۳ الی ۴ هفته آن را در معرض نور بیشتری قرار دهید و سپس به مکان جدید منتقل کنید. اگر در فصل گرم سال قرار دارید ایوان ها و بالکن ها مناسب این کار هستند. یکی از رایج ترین نشانه های تغییر محیط گیاه ، ریختن برگ های آن می باشد البته جای نگرانی نیست و گیاه در حال سازگار شدن با محیط جدید است. اما با این حال فراموش نکنید که با هر جا به جایی گیاه تغییرات زیادی را تجربه می کند و نیاز است که دوره سازگاری را بگذراند.

 

نشانه‌های گیاهی که با محیط سازگار نشده است:

۱)برگ‌هایی به رنگ سبز روشن یا مایل به زرد

۲)کوچک شدن برگ‌ها

۳)پیچ خوردن بخشی از برگ‌ها

۴)برگ‌های ضخیم

۵)برگ‌هایی با فاصله نزدیک

۶)ساقه‌ی ضخیم

۷)حرکت برگ‌ها به سمت بالا

 

     تماس فوری (روی تصویر فوق کلیک کنید)

                   اینستاگرام                             

    واتساپ                                          انتخاب گلدان:

یکی از مهم ترین فاکتورها برای جذاب تر شدن فضایی که گل و گیاه را در آن قرار می دهید انتخاب گلدان مناسب و زیبا است. اما در کنار زیبایی به چند نکته دیگر نیز توجه داشته باشید:

۱)متناسب با نیازهای گیاه و میزان رشد آن باشد.

۲)متناسب با شرایط محیط باشد.

۳)استحکام قابل توجهی داشته باشد چون ریشه‌ی بعضی از گیاهان می‌تواند به‌راحتی به گلدان آسیب بزند.

۴)زهکشی مناسبی داشته باشد.

۵)وزن آن مناسب و حمل و نقل کردن آن راحت باشد.

شکل ظاهری و مدل گلدان را با توجه به الگوی رشد گیاه انتخاب کنید. گلدان های کوچک برای گیاهانی با رشد کم کافی می باشند. برخی از گیاهان ریشه های رونده به سمت پایین دارند که باید گلدان های بلند برای آن ها انتخاب کنید.

یکی از مناسب ترین گلدان ها ، گلدان سفالی می باشد چراکه سطح گلدان به گیاه اجازه تنفس می دهد. در این گلدان ها آب سرعت تبخیر بیشتری دارد و نیاز آبیاری بیشتری نیز خواهد داشت. گلدان های سفالی لعاب دار را نمی توانند به راحتی هوا را جابه‌جا کنند اما دارای رنگ و طرح های متنوعی هستند. گلدان های پلاستیکی هم ارزان تر و هم سبک تر هستند و بسیار مقاوم می باشند. اما جریان هوا را به سختی عبور می دهند.

 

 

 

هرس کردن گیاهان آپارتمانی:

یکی از اصلی ترین نیاز های گیاهان آپارتمانی هرس کردن به موقع و به اندازه آن است. در فصل زمستان که رشد کند می شوند گیاه نیازی به هرس کردن ندارد. هنگام بزرگتر شدن گیاه از گلدانش می توان ریشه هایش را هرس کرد. با هرس کردن تعداد شاخه‌های منشعب شده از ساقه‌ی اصلی گیاه بیشتر می‌شود و گیاهان آپارتمانی شما پرتر به نظر می‌رسند. 

 

 آفت گیاهان آپارتمانی:

یکی دیگر از نکات مهم در نگهداری از گیاهان آپارتمانی از بین بردن آفات است. کمتر گیاهی در برابر آفات مقاومت دارد. هنگامی که گیاهان در شرایط استرس زا قرار می گیرند عوامل بیماری زا موجب آسیب رسانی به گیاه می شوند. در ادامه چند نوع از آفات مهم گیاهان آپارتمانی را معرفی می کنیم:

 

 

۱)شپشک (Scale):

این آفت با توجه به نوعی که دارند رنگشان تغییر می کند. طول آن ها بین ۳ تا ۸ میلی متر تغییر می کند. شپشک ها آبی که در برگ ها و ساقه های گیاه وجود دارد را می مکند. و به راحتی خوش را نشان نمی دهند. تنها زمانی که قابل شناسایی هستند که جمعیت زیادی از آن ها به گیاه حمله ور شده باشد. 

 

 

۲)شپشک آردی (Mealybug):

یکی دیگر از آفات مهم است که طولی بین ۵ الی ۸ میلی متر دارد. بدن این حشره از کرک پوشیده شده است و ظاهری سفید و پنبه ای را به خود گرفته است. این حشرات آب داخل ساقه را می مکند و روی شاخه حشرات جوان مستقر می شوند.

 

 

۳)شته:

مهم ترین آفت گیاهان است. به طور معمول سبز رنگ هستند اما در رنگ های آبی ، سیاه ، صورتی ، زرد و قهوه ای نیز وجود دارند. این آفت ها بال ندارند و به طور دسته جمعی فعالیت می کنند.

 

 

۴)کنه‌ی تارعنکبوتی:

این آفت به وسیله چشم غیر مسلح به سختی دیده می شود. از قسمت داخلی برگ های جوان تغذیه کرده و قسمت هایی که تحت تاثیر آفت قرارگرفته اند به رنگ زرد یا طوسی در می آیند. گسترش این نوح حشره در محیط‌های خشک و بسیار گرم بیشتر است.

 

راه حل هایی برای مقابله با آفات:

پیشگیری از ابتلا به آفات و بیماری بهترین راه است. اگر شما هر چند وقت یکبار باغتان را رصد کنید احتمال ابتلای گیاه به آفت بسیار پایین می آید.اگر مقدار آفات کم و قابل‌کنترل است، آن‌ها را با گوش پاک‌کن آغشته به الکل پاک کنید. در صورتی که توانستید گلدان را به بیرون ببرید شکارگر های طبیعی آن را از بین ببرید. از صابون‌های آفت‌کش استفاده کنید. برای این منظور، ۲ قاشق چای‌خوری از صابون‌های آفت‌کش را در یک گالن آب بریزید و روی برگ‌ها و ساقه‌ها را به‌آرامی و با دستمال نرم، از این محلول بزنید. 

“به این نوشته امتیاز بدهید!”

“آدرس و شماره تلفن نهالستان بهمن آبادی”

نهالستان بهمن آبادی هر روزه آماده‌ی مشاوره و پاسخ به خریدارن حضوری و غیرحضوری ( تلفنی) است.

آدرس : کرج ، مشکین دشت ، جاده‌ی خوشنام ، 100 متر بعد از آهن فروشی بیاتلو ، نهالستان علیرضا بهمن آبادی.

لینک گوگل مپ :  https://goo.gl/maps/QXg1yzMpA389mBXb7

اگر از مترو استفاده ‌می‌کنید، به ایستگاه مترو کرج آمده سپس با تاکسی‌های خطی به مشکین دشت بیاید.

تلفن‌های تماس : 

38 46 666 0912

31 11 282 0938

03 14 164 0912 

99 86 276 0930

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *