این نوشته از سری آموزشهای نهالستان بهمن آبادی در بخش نهال است .در این نوشته سعی داریم شما را با آفات و بیماری های بادام آشنا کنیم .
در سال های اخیر اکثر مردم به دلیل زندگی ماشینی و دوری از طبیعت برای تعطیلات و اخر هفته ها به دنبال باغ و باغچه ای برای زندگی هستند
در این میان تصمیم داریم شما رو با انواع گل و گیاه اشنا کنیم که در این زمینه کمک هستند
درخت بادام مغزی پرخاصیت و خوشمزه است که در معرض آفات و بیماریهای زیادی قرار می گیرد.
گوناگونی درختان بادام ایران را تهدید میکنند که ممکن است علاوه بر کاهش محصول آنها روی کیفیت محصول نیز اثر سو داشتهباشند. استفاده بهموقع از راهکارهای مدیریتی آفات و بیماریها کمک خواهد کرد که میزان خسارت این موارد به باغات به حداقل ممکن برسد. در این مقاله شما را با مهمترین بیماریها و آفات درخت بادام آشنا خواهیم کرد:
۱)لکه آجری بادام:
نام علمی: Polystigma ochraceum
این آفت یکی از مهم ترین آفات بادام است که در اکثر نقاط ایران تولید می شود و بادام را درگیر می کند. این آفت رنگ برگ را در ابتدا به سبز روشن و سپس به لکه های نارنجی مایل به قرمز تبدیل می کند. این لکه ها رنگ های یکسانی ندارند. این لکه ها بیشتر روی شاخه تبدیل می شوند و روی شاخه و میوه ها خیلی کم آلودگی ایجاد می کنند. این بیماری موجب کاهش حداکثر ۳۰ درصدی برداشت محصول شود چرا که سطح فتوسنتز کننده را کاهش می دهد.
مقابله با لکه آجری بادام:
برای از بین بردن این آفت در دوره زمستان بقایای آلوده فصل قبل را از بین ببرید و با از بین بردن آن موجب کاهش مایع اولیه تلقیح این بیماری می شود. همچنین می توان از سم های کاپتان ، مانکوزب و بردو استفاده کنید. فقط پس از ریزش برگ ها می توان سم پاشی را انجام داد.
۲)لکه غربالی بادام درختی:
نام علمی:Stigmina Carpophila
یکی دیگر از آفات مهم بادام است و با ایجاد لکه های رنگ پریده مایل به زرد رنگ روی برگ ها به گیاه آسیب می رساند. این لکه ها موجب کاهش فتوسنتز می شود که مانند لکه آجری موجب کاهش سطح برداشت می شود. دوران زمستان را در سرشاخه ها و جوانه ها می گذراند و در دمای مناسب با استفاده از باران ، حشرات و باد پراکنده می شود.
مقابله با بادام درختی:
برای از بین بردن این آفت می توان در دوران زمستان از ترکیب بردو و روغن زمستانه استفاده کنید همچنین می توان از سم های کاپتان یا مانکوزب به کار ببرید.
۳)گال طوقه:
نام علمی : Agrobacterium tumefaciens
گال غده ای سرطانیست که ناهمواری دارد و صمغ ترشح می کند. این گال ها حساس به پاتوژن های ثانویه هستند و قارچ های مختلف را به راحتی می پذیرند. این باکتری اختلالی در ژنوم گیاه ایجاد می کند و فرماندهی را از سلول ها می گیرد و با تکثیر سرطانی در ناحیه طوقه برجستگی هایی می سازد. در نتیجه باعث می شود که سیستم آوندی گیاه تضعیف و گیاه خشک شود. با پیشرفت پایه های تولیدی نهال بادام ، این آفت به میزان زیادی کاهش یافته اما هنوز وجود دارد.
مقابله با گال طوقه:
این بیماری از بین نمی رود و تنها راه مقابله با آن پیشگیری از تولید آن است. مراقب باشید که ناحیه طوقه و تنه زخمی نشود. استفاده از جدایه های باکتری Agrobacterium radiobacter در کنترل این باکتری موثر است.
۴)انواع پوسیدگیهای ریشه:
یکی دیگر از آفات بادام ابتلا به انواع مختلف قارچ ها است. این قارچ توانایی حمله به ناحیه طوقه و از بین بردن آن را نیز دارد. آلودگی آن با علائمی همچون ضعف عمومی گیاه، آلودگی درختان و ریزش برگ ها می شود. این قارچ ها سیستم آوندی ریشه را از بین می برند.این آفت در بعضی شرایط مانند پوسیدگی فایتوفتورایی بادام ، درگیری طوقه بیشتر از ریشه می شود . در پوسیدگی آرمیلاریایی کلاهک قارچ عسلی رنگ می شود و در اطراف درخت رشد می کند. در پوسیدگی رزلینیایی بارهای سفید قارچ روی ریشه دیده می شود. یکی از عوامل تعیین کننده در مقدار بیمار شدن گیاه شیب ، زهکشی زمین و میزان آبیاری است. عواملی اعم از غرقاب کردن گیاه ، برخورد آب با تنه درخت و باقی ماندن آب در پای درخت از جمله مواردی است که بیماری را تشدید می کند.
مقابله با پوسیدگی ریشه:
برای کنترل این وضعیت از قارچ کش هایی مانند ایپردیون ، تیوفانات و کاربندازیم استفاده کنید.
۵)سفیدک سطحی بادام:
نام علمی:Phyllactinia guttata
این قارچ در ایران فعالیت زیادی ندارد اما باز هم می تواند به باغتان خسارت وارد کند. با ایجاد یک لایه سفید تا خاکستری رنگ در قسمت پشتی برگ که با گذشت زمان به لکه های نارنجی تا قهوهای تبدیل می شود موجب خزان شدن زودرس درخت می شود. استفاده بیش از حد از کودهای ازت نیز این بیماری را تشدید می کند.
مقابله با سفیدک سطحی بادام:
هرس مناسب موجب کاهش یافتن شدت این قارچ می شود چراکه این آفت با افزایش رطوبت و کاهش نور افزایش می یابد. همچنین می توانید از سم هایی مانند پنکونازول و کرزوکسیم متیل برای کاهش خسارت آفت وارده استفاده کنید.
۶)صمغ زدگی تنه:
صمغ زدگی به تنهایی عامل بیماری نمی باشد و اگر در شرایط ویژگی قرار بگیرد به درخت خسارت می زند . این شرایط اعم است از خسارت وارد کردن حشرات و یا دوره های زمستانی سخت. نوع آبیاری و نوع تغذیه نیز در صمغ زدن درخت موثر است. تقویت عمومی درخت و مبارزه در زمان مناسب می تواند از صمغ زدگی پیشگیری کند.
مقابله با صمغ زدگی تنه درخت بادام:
برای مقابله با این بیماری در صورت مشاهده صمغ روی تنه می توانید آن را بکنید ، بتراشید و یا با مخلوط بردو آن را پانسمان کنید.
۷)انواع پژمردگیهای آوندی:
این بیماری مانند بیماری پوسیدگی ریشه اول می کند و علاوه بر ریشه موجب خشک شدن سرشاخه ها نیز می شود. همچنین موجب ریزش نابه هنگام میوه ها می شود. این بیماری ممکن است موجب صمغ زدگی نیز شود. انواع مختلف قارچ ها از جمله ورتیسیلیوم ها با مسدود کردن و یا تغییر ساختار آوندهای گیاه از انتقال صحیح شیره گیاهی جلوگیری کرده و گیاه را ضعیف می کنند.
مقابله با پژمردگی های آوندی:
برای تشخیص این بیماری توصیه می کنیم که برش عرضی در شاخه ها ایجاد کنید و وضعیت آوند ها را چک کنید. اگر به این آفت دچار شده بود می توانید از سم های مختلف مانند ایپرودیون ، کاربندازیم و تیوفانات متیل استفاده کنید.همچنین گیاه را با کودهای شیمیایی پتاسیم دار تقویت کنید.
۸)زنبور مغز خوار بادام:
نام علمی: Eurytoma amygdali
یکی از آفات مهم و شایع در بادام زنبور مغز خوار بادام است که اندازه ای نهایتا به طول یک سانتی متر دارد. این زنبور سیاه رنگ است که قسمت تحتانی شکمش به رنگ قهوهای متمایل است و پاهایش یک یا دو رگه زرد رنگ دارد. این حشره در فصل بهار به درخت حمله می کند و با تخم گذاری روی در داخل میوه چغاله و در نزدیکی مغز رشد خود را آغاز میکند. این لاروها از تخم خارج می شوند و به سمت مغز حرکت می کنند و حدود یک سال در آن می مانند. با گذشت این مدت بادام های آلوده ریزش پیدا می کنند اما لاروها داخل بادام باقی می مانند و پس از گذراندن مرحله شفیرگی در فصل پاییز و زمستان در بهار به صورت مجدد به شکل حشره بالغ به درخت خسارت وارد می کنند.
مقابله با زنبور مغز خوار بادام:
زنبور مغز خوار بادام تک نسلی است و به همین دلیل برای از بین بردن آن زمان محدودی در سال فرصت باقی است. برای کنترل این آفت باید بقایای آلوده باغ را از بین ببرید. همچنین می توانید از سم هایی مانند دیازینون، دلتامترین و اتیون برای از بین بردن آفت استفاده کنید.
۹)انواع شته:
یکی از آفات رایج در بادام شته است. این آفت با تغذیه از شیره گیاهی و ایجاد فضولاتی چسبنده با عنوان عسلک موجب رشد سایر عوامل قارچی روی درخت می شود. این شته ها به طور معمول مانند شته میوه های هسته داری مانند هلو و شلیل هستند. شته ها موجب پیچ خوردن برگ های درخت می شوند و به درخت خسارت وارد می کنند.
مقابله با شته:
برای از بین بردن این آفت از سم های سیستمیک مانند پریمیکارب و ایمیداکلوپراید استفاده نمایید.
۱۰)سوسکها و پروانههای پوست خوار:
سوسک ها و پروانه های پوست خوار به ویژه در نواحی کم آب به درخت آسیب وارد می کنند. هرچه شرایط تغذیه درخت سخت تر باشد خسارت نیز بیشتر می شود. این آفات روی تنه درختان و سرشاخه ها تخم گذاری می کند و لارو های آن در فصل مناسب وارد تنه درخت می شود و از دوست زنده درخت تغذیه می کند که موجب ایجاد اختلال در عملکرد شیره گیاهی و تضعیف عمومی درخت می شود. آلودگی این آفت به صورت دالان های بهم پیوسته در زیر بافت چوب پنبهای درخت ایجاد می شود. در سوسک های پوست خوار حشرات بالغ از پوست تغذیه می کند و به درخت آسیب وارد می کند.
مقابله با سوسک ها و پروانه های پوست خوار:
برای مقابله با این بیماری برنامه تغذیه درخت را تنظیم کنید. همچنین هنگام مشاهده این آفت از سم های مالاتیون ، دلتامترین و دیازینون استفاده کنید.
۱۱)کرمهای طوقه و ریشه بادام:
کرم طوقه و ریشه بادام پس از تفریخ از تخم ها تغذیه از این نقاط را آغاز می کنند. با قطع کردن ریشه های اصلی و تغذیه از طوقه تعادل مواد غذایی بهم می خورد و برای ورود پاتوژن های قارچی راه باز می شود. از علائم این بیماری ضعف عمومی ، پژمردگی و زردی گیاه است. هرچه سن گیاه کمتر باشد میزان خسارت بیشتر است. لاروهای این آفت قوسی شکل هستند و می تواند تا سه سال در خاک زندگی کند. در عمق ۶۰ سانتی متری خاک بیشترین جمعیت لاروها وجود دارد.
مقابله با کرم های طوقه و ریشه بادام:
برای از بین بردن این کرم ها از یخ آب زمستانه، شخم زمین و همچنین سم هایی مانند تیودیکارب، دیازینون و سایپرمترین استفاده کنید.
۱۲)سرشاخه خوار بادام:
نام علمی: Anarsia lineatella
یکی دیگر از آفات این درخت که در باغ های هلو و شلیل نیز وجود دارد سرشاخه خوار بادام است که موجب ضعف عمومی گیاه می شود و را حمله به درختان بادام از آن ها تغذیه می کند. سرشاخه خوار پس از تفریخ از تخم های گذاشته در سرشاخه ها لاروهای خود را وارد شاخه های تازه تشکیل شده می کند و با تغذیه از مرکز آن ها سرشاخه ها را می خشکاند. هنگامی که آلودگی شدت پیدا کرد لاروها وارد میوه می شوند و در نهایت داخل میوه ها و در سرشاخه ها به شفیره تبدیل و زندگی خود را ادامه می دهند.
مقابله با سرشاخه خوار بادام:
بهترین روش برای از بین بردن این آفت کنترل آن است. شما می توانید از سم پاشی زمستانه با روغن ولک و اتیون و استفاده از سم پاشی دوره ای دیازینون است.
۱۳)انواع شپشک:
برخی از شپشک ها روی میوه ها تغذیه می کنند اما شپشک نخودی بادام فقط از شاخه تغذیه می کند. این شپشک ها با تغذیه از شیره گیاه درخت را ضعیف می کند و عملکردش را کاهش می دهد. قدرت تکثیر این شپشک بالا است و برای کنترل آن باید سریعا اقدام کنید.
مقابله با شپشک:
بهترین روش برای کنترل شپشک ها روغن پاشی زمستانه است. همچنین استفاده از سم های دیازینون، دورسبان و اتیون در کاهش این آفات موثر است.
۱۴)انواع کنهها:
یکی دیگر از آفات بادام هستند که پلی فاژ بوده و به سرعت نسبت به سم مقاومت نشان می دهند. قدرت تکثیر بالایی دارند و خسارت فراوانی به بادام وارد می کنند. تارهای نازک شبیه به تار عنکبوت بر روی برگ ها ایجاد می کنند و رنگ پریدگی سوزنی شکل از جمله علائم کنه است.
مقابله با کنه ها:
برای از بین بردن این کنه ها از روش مبارزه تلفیقی استفاده کنید. بقایای آلوده گیاهان را از باغ جمع کنید. سمپاشی زمستانه را انجام دهید. با علف های هرز مبارزه کنید و از سم های نیسورون ، آبامکتین ، نئورون و پروپارژیت برای کنترل این آفت ها به کار ببرید.
نهالستان بهمن آبادی هر روزه آمادهی مشاوره و پاسخ به خریدارن حضوری و غیرحضوری ( تلفنی) است.
آدرس : کرج ، مشکین دشت ، جادهی خوشنام ، 100 متر بعد از آهن فروشی بیاتلو ، نهالستان علیرضا بهمن آبادی.
لینک گوگل مپ : https://goo.gl/maps/QXg1yzMpA389mBXb7
اگر از مترو استفاده میکنید، به ایستگاه مترو کرج آمده سپس با تاکسیهای خطی به مشکین دشت بیاید.
تلفنهای تماس :
38 46 666 0912
31 11 282 0938
03 14 164 0912
99 86 276 0930
بدون دیدگاه