یکی از مهم ترین بحران هایی که سلامت محیط زیست را با خطرات جدی مواجه کرده است، فاصله تدریجی است که بین انسان و طبیعت رخ داده است. با توجه گسترش شهر نشینی فضا های سبزی هم چون باغ ها و زمین های کشاورزی به تدریج نابود شده و جای خود را به ساختمان ها و مکان های مختلف شهری داده اند.

با توجه به مشغله های فراوان افراد در زندگی شهر نشینی کنونی، طراحی فضا های سبز متعدد می تواند آلودگی هوا را در حد زیادی کاهش داده، مانع از ایجاد آلودگی صوتی گشته و سلامت روح و روان افراد را افزایش دهند. علاوه بر مزیت های بیان شده بر جلوه زیبایی و بصری شهر نیز می افزایند.

در هر شهر فضا های سبز دارای ابعاد و شکل های مختلفی هستند. این فضا ها می توانند شامل پارک ها، مکان های ورزشی، میادین، قبرستان ها و غیره باشند. با طراحی فضای سبز در محیط های شهری، افراد می توانند به آسانی به این مکان ها دسترسی یافته و از این طبیعت زیبا بهره مند گردند.

تاثیر فضای سبز در ساختمان ها

انسان ها به طور کلی به طبیعت و فضای سبز علاقه بسیاری دارند. در گذشته افراد به شدت به طبیعت وابسته بودند، اما در زندگی مدرن و شهرنشینی امروزی، این وابستگی کمتر شده و انسان ها در محیط هایی به دور از طبیعت به کار می پردازند. برای افزایش سلامتی انسان ها، بالا بردن سطح کیفی زندگی و ایجاد تعامل بیشتر با طبیعت، می توان در ساختمان های مختلف و حواشی آنها از فضای سبز بهره برد.

با استفاده از فضای سبز در چنین محیط هایی، میزان آلاینده های موجود در هوا کاهش می یابد و مزیت های روانی و زیستی بسیاری را برای اهالی آن فراهم خواهد کرد. این مزیت ها و تاثیرات سود مند عبارتند از:

کمتر شدن میزان اضطراب و استرس در ساکنین ساختمان

کم شدن میزان گرمای محیط در ساختمان

برطرف کردن آلودگی صوتی در محیط مسکونی

کم شدن میزان آلودگی هوا

کم شدن تاثیرات مضر گاز های گلخانه ای

افزایش اکسیژن موجود در هوا از طریق گاز دی اکسید کربن در محیط

در واقع با وسعت و گسترش دادن چنین فضا هایی در محیط های مسکونی، هم سلامت جسم و روح افراد فراهم خواهد شد و هم بر سلامتی محیط زیست تاثیر بسزایی می گذارد.

فضای سبز و تاثیر آن بر برطرف نمودن آلودگی هوا

با کمبود فضای سبز در محیط، آلودگی هوا افزایش یافته و بر سلامت جسم و روح افراد تاثیر نا مطلوبی می گذارد. در حال حاضر شهر های بزرگ با چنین خطراتی بیشتر روبرو می باشند. یکی از مشکلات مهمی که محیط زیست با آن روبرو است وجود محدودیت هایی برای رشد گیاهان می باشد. با عملیات فتوسنتزی که گیاهان انجام می دهند، هوا تصفیه شده و برای زندگی موجودات زنده، اکسیژن کافی تولید می گردد.

تعداد بسیاری از گیاهان قادرند که مقادیر زیادی اکسیژن تولید کنند، به گونه ای که با نام کارخانه اکسیژن معروف شده اند. این گیاهان عبارتند از آزالیا، آبلیا، نراد، درخت شاه بلوط، افرا، گل ابریشم و غیره.

با استفاده از فضای سبز میزان آلودگی هوا در حد چشمگیری کاهش یافته، اکسیژن بیشتری تولید می گردد و بر محیط های شهری می تواند تاثیرات مطلوبی داشته باشد هم چون:

کنترل کردن تشعشعات نوری

کنترل کردن باد و امکان ذخیره انرژی

کم شدن دما و بالا رفتن میزان رطوبت

زیباتر شدن فضای شهری

ایجاد حس امنیت و آرامش

کم شدن میزان آلودگی صوتی

اصول طراحی فضای سبز

از آنجایی که فضای سبز تاثیر عمده ای بر سلامت جسمی و روحی افراد جامعه می گذارد، بنابراین باید برای طراحی و اجرای آن در فضای محیط، از قواعد و اصول خاصی پیروی نمود. یکی از مهم ترین کار هایی که طراحان فضای سبز انجام می دهند، ایجاد مطابقت و هماهنگی میان علم و هنر می باشد که البته متناسب با محیط مورد و اهداف تعیین شده صورت می گیرد.

طراحان در هنگام طراحی فضای سبز، باید اطلاعات کاملی از نوع، رنگ و مشخصات گیاهان در معماری که از ارکان اصلی به شمار می روند کسب نمایند تا بتوانند با کنار هم قرار دادن اجزای مختلف، منظره ای زیبا و جذاب ایجاد نمایند و افراد مختلف با حضور در آن به آرامش بی نظیری دست یابند. عوامل زیست محیطی هم چون مقادیر آبی، سطح کیفی خاک و وضعیت اقلیمی آن ناحیه، در طراحی فضای سبز تاثیر زیادی می گذارند.

در واقع می توان گفت که طراحی فضای سبز به دو صورت پهنه ای و خطی می باشد. فضای سبز خطی؛ به صورت معابر و خطوط سبزی مشخص می شوند که در نواحی حاشیه ای شهر ها قرار می گیرند. این فضا ها ضمن تعیین کردن محدوده شهر ها، موجب پایین آوردن میزان آلودگی صوتی و زیستی می شوند.

فضای سبز پهنه ای نیز شامل باغ ها و پارک های سبز شهری می شوند که در عکس برداری های هوایی به راحتی قابل مشاهده می باشند و بر روی نقشه های هوایی به صورت لکه های سبز رنگی قرار گرفته اند. فضا های سبز پهنه ای، با توجه به میزان وسعتی که دارند موجب کاهش آلودگی هوا در حد فراوانی می شوند.

جهت طراحی فضای سبز باید طراحان از گیاهان، شناخت صحیح و جامعی داشته باشند تا بتوانند با ترکیب آن ها در فضای مورد نظر و بهر گیری از علم و خلاقیت خود، فضایی بی همتا و منحصر به فرد را طراحی نمایند که حاصل تلفیق علم و هنر است.

مراحل به کار رفته در طراحی فضای سبز

منابعی که برای طراحی فضای سبز مورد نیاز هستند را شناسایی می کنند.

منابع را تحلیل و بررسی نموده و با قانون های موجود تطبیق می دهند.

اقدامات ممکن را با شرایط محیطی مطابقت می دهند تا بتوانند فضای سبز محیط مسکونی را به خوبی طراحی نمایند.

در نهایت طراحی فضای سبز صورت می گیرد.

نوع گیاهی که قرار است در فضای سبز به کار رود، در طراحی آن از اهمیت بالایی برخوردار می باشد. از گونه های گیاهی مختلف و زیبایی برای طراحی فضا استفاده می کنند که موجب تغییرات شگفت انگیزی در منظره و طبیعت فضا خواهند شد. گیاهان در طراحی چنین فضا هایی، جهت پوشش دهی دیوار ها، سقف ها، راهرو ها و یا برطرف نمودن عیوب و نقوص ساختمان ها و تشکیل یک فضای خصوصی مناسب استفاده می باشند.

تاثیر ارتفاع گیاه در طراحی فضای سبز

ارتفاع گیاه تا قوزک پا، موجب پوشاندن کامل زمین می شود.

ارتفاع گیاه تا زانو، برای راهنمایی نمودن مسیر می باشد.

ارتفاع گیاه تا کمر، نقش یک حصار جزئی را دارد.

ارتفاع گیاه تا سینه، برای قسمت بندی کردن فضا می باشد.

اگر گیاه دارای ارتفاعی بالاتر از دید باشد، جهت ایجاد حصار و خصوصی کردن فضا می باشد.

کاربرد طراحی فضای سبز

گیاهان برای هدایت نمودن افراد و دست یافتن به یک چشم انداز خاص کاربرد دارند.

برای جلوه دادن گیاهان مخصوص از گلدان استفاده می کنند.

برای محیط های سبز کوچکی هم چون حیاط منازل، باید مشخصات و جزییات گیاه به راحتی قابل رویت باشد و دگرگونی بیشتری داشته باشد.

به طور معمول در طبیعت تقارن خاصی مشاهده نمی شود. اما با ایجاد یک تقارن و هماهنگی در دو سوی فضای سبز، می توان تعادل بیشتری ایجاد نمود. موردی هم چون قسمت بندی کردن فضا، تشکیل حصار، کنترل دید و غیره در طراحی فضا سبز عوامل مهمی محسوب می شوند. هم چنین در طراحی باید به رشد گیاهان هم توجه نمایید.

روش های مناسب برای کاهش آلودگی صوتی

از گونه هایی همانند افرا، اقاقیا، چنار و سرو شیراز استفاده نمایید.

درختانی هم چون افرا، اقاقیا، چنار، ترکیب آن ها در کنار هم و به طور کلی درختانی که دارای برگ های پهن و صمغ زیادی هستند، تاثیر خوبی بر روی کاهش آلودگی صورتی دارند.

فاصله میان فضای سبز که یک حایلی میان صدا و منزل مسکونی ایجاد می کند. با فاصله گرفتن پیاده رو از خط میانی سبز، صدا به میزان بیشتری کاهش می یابد.

ارتفاع درختان و میزان تراکم آن ها افزایش یابد.

زمین های شیب دار مناسب ترند.

اگر از گیاهان و درختان به عنوان یک دیوار سبز استفاده شود، در نتیجه موجب منعکس شدن نور خواهند شد. به همین خاطر باید از درختانی با ارتفاع متفاوت بهره برد تا تشعشعات نوری را در طی شبانه روز کنترل شوند.

اثر گیاهان در جهت کنترل نمودن شرایط اقلیمی جزئی

در منطقه های اقلیمی که دارای آب و هوای گرم و خنک هستند و پوشش های گیاهی کمتری دیده می شوند، با استفاده از سه درخت و ایجاد یک سایبان مناسب در قسمت های مختلف شمالی، جنوبی و غربی می توان موجب خنک نمودن هوای محیط شد. با این روش دیگر نیازی به صرف هزینه های بالا جهت خنک نمودن هوای محیط وجود ندارد.

با کاشت درخت در گرم ترین بخش محوطه از ساختمان ها و یا مجاورت دادن آن ها به اتاق خواب هایتان، می توان موجب جذب گرمای محیط و مانع از منعکس شدن نور به درون خانه گردید. از طرفی با عبور هوا از میان شاخه و برگ درختان، هوای خنکی به اتاق ها وارد می شود. وجود درختان؛ مانع از آسیب باد به محیط های شهری و مسکونی شده و هر چه درخت ارتفاع بیشتری داشته باشد، محافظت بیشتری به عمل خواهد آورد.

طراحی فضای سبز محیط های مسکونی

جهت طراحی فضای سبز مسکونی، می توانید به وب سایت نهالستان بهمن آبادی مراجعه فرمایید. در نهالستان ما، طراحانی متخصص و کارآزموده شما را در جهت بهترین و با کیفیت ترین طراحی فضای سبز کمک خواهند کرد و مشاوره های لازم و تخصصی خود را در این زمینه به شما ارائه می دهند. جهت خرید انواع بذر و نهال و گونه های مختلف گیاهی، با شماره های درج شده در وب سایت ما تماس گرفته و با کارشناسان ما ارتباط برقرار نمایید.

 

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *