تو زندگی همه ما آدم ها کم و بیش وجود داشته که زمینی رو خریدیم یا از بزرگان ما به ارث رسیده و یا دیدگاه صنعتی آپارتمانی داشتیم و یا کشاورزی و باغ داری که در هر دو مورد شما برای کاشتن محصول نیاز به دانش آبیاری دارین چیزی که باعث میشه نهال شما رشد کنه و محصول مورد نظرتون رو بده .


  • در این پست اشنا میشویم.
  • با تاریخچه آبیاری
  • آبیاری مدرن
  • انواع آبیاری

 


  •   نکته : چنانچه روی متن های آبی کلیلک کنید توضیحات کامل تری در رابطه با مبحث مورد نظرتان برایتان باز میشود .

  • تاریخچه آبیاری

اولین شواهد باستان شناسی در خصوص آبیاری در کشاورزی، مربوط به حدود ۶۰۰۰ سال قبل از میلاد است. اعتقاد عمومی بر این است که در مصر آبیاری تقریبا در همان زمان انجام می شده است و اولین نمایش تصویری آبیاری مصر در حدود ۳۱۰۰ سال قبل از میلاد است.

در هزاره های بعدی، آبیاری در سراسر ایران، خاورمیانه و غرب به امتداد مدیترانه گسترش یافت.


  • تاریخچه آبیاری مدرن

از حدود سال 1866 در افغانستان محققان لوله‌های سفالی سوراخ‌داری طراحی کردند که کاربرد آن‌ها بسیار شبیه به آبیاری قطره‌ای کنونی بود. سپس از 1920 تا 1945 با پیشرفت صنعت پلاستیک تولید لوله‌های آبیاری به شیوه اکنون نیز گسترش یافت.  مخترعی استرالیایی به نام هانیس تیل ایده‌ای برای ساخت لوله پلاستیکی را مطرح کرد.

این روند تا سال 1959 ادامه داشت تا اینکه دو محقق اولین قطره‌چکان را اختراع کردند در این میان از سال 1930 نیز آبپاش‌های ضربه‌ای به سیستم‌های آبیاری افزوده شد.


  • پیش گفتار

قبل از معرفی  روش های آبیاری درختان میوه نکته قابل توجه این است که میزان آب مورد نیاز درختان چقدر میباشد . عواملی که در میزان آب مورد نیاز درختان نقش دارد را درادامه  این پست مطالعه میکنیم .


  • نوع و رقم درخت

بعضی از درختان مانند انار ، زیتون ، سنجد ، خرما ، عناب و پسته نسبت به کم آبی و خشکی مقاوم هستند، در حالی که برخی از درختان مانند مرکبات در برابر کم آبی مقاوم نیستند .


  • سن و اندازه درخت

درختان با سن زیاد که ریشه های آن در خاک  حجم و افزایش پیدا کرده به آب بیشتری نیاز دارند ،همچنین در سال اول کاشت نهال ها هفته ای دو تا سه بار باید به آن ها آب دهید .تا نهال ها بتوانند بهتر تر در خاک رشد کنند و جای خود را مقاوم کنند .


  • نوع خاک

انواع خاک ها که در تعیین آب مورد نیاز درختان نقش دارندعبارت اند از :

خاک رسی : به دلیل نگه داشتن آب زیاد در خود و نیاز کم آن به زهکشی کمتر،نیازکمتری به مقدار آب وآبیاری در دفعات بیشتر دارد.

خاک شنی : به دلیل خلل بیشتر و زهکشی ، به مقدارآب زیاد و دفعات بیشتر آبیاری نیاز دارد .

خاک باغی : از درصد بالای مواد آلی برخوردار است ،به دلیل جذب آب توسط مواد آلی مانند کوددامی به مقدار و دفعات کمتری اب نیاز دارد.

خاک فقیر : خاکی که مواد آلی کمتری داردیا اصلا ندارد به مقدار و دفعات بیشتری آب نیاز دارد .

 


قبل از هرچیزی باید نوع اب و هوای منطقه خود را بشناسید ،مناطقی مانند شمال که بخاطر بارش زیاد باران و برف در فصل های مختلف گرم و رطوب بسیار بالایی دارد ،محصول به دفعات و مقدار کمی آبیاری نیاز دارد .اما مناطق گرم و خشک که در آن بارندگی کمتری رخ میدهد، به مراتب نیاز بیشتری به آبیاری به دفعات و مقدار زیاد دارد.


نقش درختان در زندگی زمین و انسان:

  • درختان توانایی تولید اکسیژن دارند و میتوانند در تامین اکسیژن زمین بسیار موثر است.
  • درختان میتوانند باعث خنک شدن زمین شوند و بر روی اثر گلخانه ای تاثیر بسزایی بگذارند.
  • درختان از فرسایش خاک جلوگیری میکنند.
  • درختان از لحاظ اقتصادی در زمینه صنایع چوب و کاغذ سازی و … دارای اهمیت است.


هدف از آبیاری درختان چیست؟

  1. تامین آب مورد نیاز و کافی برای رشد و سالم ماندن درختان.
  2. خنک کردن خاک و هوای درختان.
  3. کمک به رشد درختان و همچنین عملکرد بهتر
  4. حل شدن بهتر مواد غذایی در آب


انواع آبیاری درختان میوه                                                                                                                                        

1.روش آبیاری غرقابی

با این روش می‌توان تمامی سطح باغ را آبیاری کرد اما یک مشکل اساسی در این زمینه این است که به دلیل آب زیادی که از دست می‌رود، نمک بالاآمده و این موضوع برای گیاهان و درختان مفید نیست.

 

 


2.روش آبیاری نشتی

از این روش معمولاً برای اراضی مسطح استفاده نمی‌شود. یکی از مزیت‌های استفاده از این روش آبیاری این است که اکسیژن به‌راحتی از هوا به ریشه‌ها می‌رسد و درنتیجه تنه درخت سالم می‌ماند و دچار پوسیدگی نخواهد شد.


3.روش آبیاری قطره‌ای

از آبیاری قطره‌ای  Drip irrigation))معمولاً در باغبانی استفاده می‌شود. با این روش می‌توان نصف خاکی که در اطراف ریشه گیاهان سایه ‌می‌اندازد، را مرطوب کرد. آبیاری در این روش دائمی است باید معمولاً هروز انجام شود. حتی این امکان وجود دارد که حتی دو روز یک‌بار درخت را آبیاری کرد. گاهی این نوع آبیاری را آبیاری موضعی نیز می‌نامند.

آبیاری قطره ای یکی از بهترین روش آبیاری درختان میوه است ،که شباهت بسیاری به ابیاری نشتی دارد .


4.روش آبیاری بارانی

این روش آبیاری به‌صورت باران مصنوعی است و معمولاً در زراعت می‌توان از آن استفاده کرد. برای این روش آبیاری چند نکته مهم وجود دارد که لازم است به آن‌ها توجه کنید. زمین باید شیب‌دار باشد و خاک از نفوذپذیری بالایی برخوردار باشد. گاه باید دارای ریشه‌های سطحی باشد و معمولاً در خاک‌های باثبات و کم‌عمق می‌توان از این روش آبیاری استفاده کرد.

 


5.روش آبیاری کرتی

برای استفاده از این روش آبیاری، باید در اطراف چند درخت، مرزبندی ایجاد شود، سپس کرت‌های مناسبی برای زمین ایجاد شود که این کار براساس جنس و شیب زمین تعیین می‌شوند. این روش آبیاری معمولاً مطلوبیت چندانی ندارد و به‌ندرت دیده‌شده که از آن استفاده شود.


این نکته را هم اضافه کنیم که اگر قرار است در فصل تابستان نهال تازه کاشت شده را آبیاری کنید، بهترین زمان این است که صبح یا عصر این کار را انجام دهید. مطمئن باشید که هرچقدر در این زمینه اطلاعات کافی داشته باشید، بهتر می‌توانید از نهالی که تازه کاشته‌اید مراقبت کنید.

بهترین کار این است که در هفته اول کاشت نهال، هرروز به میزان کم آن را آبیاری کنید. و از هفته های بعد هفته ای دوبار آبیاری کنید .


نکات کلیدی در مورد آبیاری درختان:

  • در آبیاری درختان حتما حتما به نکات گفته شده بالا توجه کنید چرا که هر یک بسیار مهم هستند مانند سن گیاه درختان تازه کاشته شده ویا نهال ها به دلیل ریشه کم و     مستقر نبودن در خاک به آبیاری منظم و زیادی نیاز دارند تا بتوانند ریشه زایی کرده و در خاک مستقر شوند.                       
  • ریشه درختان در عمق خاک و در فاصله از تنه درخت قرار دارند به همین دلیل آبیاری باید در منطقه سایه انداز گیاه صورت بگیرد.          
  • آبیاری را در نزدیکی تنه درخت انجام ندهید نه تنها جذب گیاه نمیشود بلکه میتواند محیط مناسبی برای رشد باکتری و قارچ باشد.     
  • برای تشخیص با دست برای آبیاری درخت بهتر است در خاک با وسیله ای مثل بیلچه چاله ای به عمق ۳۰ سانت ایجاد کنید و رطوبت خاک را با دست چک کنید در صورت    خشک بودن به آبیاری نیاز دارد.         

سئوالات متداول

آبیاری نهال تازه کاشت شده به چه صورت است؟

نگهداری از یک نهال تازه کاشت شده،  و نوع آبیاری آن، ‌مسئله ی مهمی است ،که باید به آن توجه ویژه داشت. ممکن است در بخشی از باغچه‌تان در حیاط، یک نهال کاشته باشید، بنابراین باید بدانید که چطور و طبق چه روالی آن را آبیاری کنید.بسیاری از نهال‌هایی که تازه کاشته می‌شوند، به علت نحوه اشتباه آبیاری، از بین می‌روند. اگر به‌صورت منظم این نوع نهال را آبیاری کنید، بازسازی ریشه‌ها با سرعت بالاتری انجام می‌شود و نهال شما زودتر می‌تواند رشد کند.

بهترین زمان آبیاری درختان میوه در بهار چه زمانی است؟

در فصل بهار به خاطر بارندگی ها تا حدودی آب به درخت میرسد و همچنین درخت در زمان گلدهی نسبت به آبیاری حساس است. در زمان آبیاری اکسیژن در خاک کم شده و میزان دی اکسید کربن و متان و متیل خاک افزایش پیدا کرده که باعث تولید هورمون آبسیزیک اسید شده که این هورمون میتونه باعث ریزش گل های درخت شود. پس در نتیجه بهترین زمان آبیاری در بهار بعد از ریزش گل ها(شکوفه ها) است.

 

پایان آبیاری درختان چه ماهی است؟

بهتر است درختان را تا زمانی که برگ دارند و فتوسنتز انجام میدهد آبیاری کنیم بعد از برداشت میوه آبیاری را قطع نکنید قطع کردن آبیاری میتونه باعث بشه تا زمان ریزش برگ ها جلوتر بیفتد. در کل با سرد شدن هوا میزان آبیاری کاهش پیدا میکند. نکته بسیار مهم تمامی این موارد گفته شده با توجه به نوع آب وهوا متفاوت است و باید با توجه به نوع آب و هوا منطقه آبیاری را تنظیم کنید. آبیاری زیاد در زمان سرما احتمال سرما زدگی را در گیاه افزایش میدهد به همین دلیل باید آبیاری سبک انجام شود نه سنگین.آخرین آبیاری در تابستان میتونه قبل از شروع ریزش برگ ها انجام بشه در این آبیاری شما میتونید همراه با آب آبیاری مقداری کود هم اضافه کنید تا گیاه بتونه نسبتا در برابر سرما مقاوم شود.

 

 

میزان آب مورد نیاز هر درخت چقدر است؟

اگر یک راه همیشگی برای نیاز آبی درختان می خواهید باید به قطر تنه درخت دقت کنید. ولی قطر درخت و نوع میوه آن و نسبت آبی درختان متفاوت می باشد. برای مثال اگر قطر تنه درختان سیب ، گیلاس و گردو ۳۰ سانتی متر باشد نیاز آبی روزانه ها آنها حدود ۴ لیتر می باشد و با همین قطر در مورد درختان میوه گلابی ، هلو و آلو حدود ۲۸ لیتر است.

به طور کلی ۲۵-۷۵ لیتر برای درختان آب مورد نیاز می باشد.

برای اینکه درختانی که می کارید بخوبی ریشه بدهند و بزرگ شوند باید اوایل آنها را خیلی خوب آبیاری نمایید.

آبیاری درخت کم سن و سال خیلی مهمتر از تغذیه آن درخت می باشد. درختی که ریشه کمتری داشته باشد بایید آبیاری بیشتری بشود. در پاییز ولی به آبیاری نیازی ندارند. مگر اینکه فصل خشکی پیش رو داشته باشند.

 


در این پست شما با بخشی از انواع آبیاری آشنا شدین، امیدواریم که تمام مطالب دراین پست برای شما مفید باشد و بتوانید در زندگی روز مره خود از آن استفاده کنید. چنانچه پیشنهادی در باره این پست دارین خوشحال میشیم که برای ما بنویسید :))

برای خواندن مطالب راجب مراحل کاشت و انواع کود دهی  فقط روی کلمات کلیک کنید.

از همراهی شما دوست داران درخت صمیمانه ممنونیم .

 

 

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *