افرادی که دنبال طراحی باغ و ایجاد یک چشم انداز زیبا برای آن هستند، از اصولی هم چون فرم، خط، بافت، مقیاس و رنگ پیروی می کنند. اما اصولی که در مرحله بعدی اهمیت پیدا می کنند، موارد ثانویه ای هم چون تناسب، انتقال و وحدت می باشند.

به همین خاطر الزامی است که با تئوری رنگ ها به خصوص رنگ های پایه و اصلی کمی آشنایی داشته باشید. اطلاع از این تئوری اساسی، موجب درک بهتر از طراحی فضای سبز شده و به موفقیت طراحان کمک بسزایی خواهد کرد. بنابراین افرادی که دارای خانه های DIY می باشند، مایلند که از یک چشم اندازه زیبا و یا باغ استفاده کنند و زیبایی منحصر به فردی را در محیط دیدشان خلق نمایند.

استفاده از رنگ در بافت

شما هر رنگی را که برای طراحی فضای سبز حیاط در نظر می گیرید، نباید مستقل از دیگری به کار برده شود. در واقع می توان گفت که رنگ ها با دیگر عنصر های مهم، اصول طراحی فضای سبز و هدف های مهم موجود در برنامه شما هم خوانی و مطابقت داشته باشند.

در واقعیت رنگی که در طراحی فضای سبز به کار برده می شود به همراه دیگر عنصر های مهم موجود در طراحی، هم بر روی چشم انداز تاثیر فراوانی می گذارند و هم بر روی تختخواب های باغ و کاشت منظره های درون محوطه فضای سبز موثر است.

در تختخواب باغی فردی، موارد مهمی هم چون نکات خطوط، بافت، مقیاس، رنگ، نسبت، انتقال و وحدت در نظر گرفته می شوند که همگی مربوط به مقیاس فردی می شوند. تنها مسئله متفاوت و اساسی این است که در طراحی فضای سبز باغ، رنگ موضوعی بسیار مهم تلقی می گردد؛ چون تصمیم دارید که در این مکان رنگ ستاره باشد.

تقسیم بندی چرخ رنگ

در واقع می توان گفت که تئوری رنگ ها بر پایه چرخ رنگ طراحی می شوند. همانند یک نقش دایره ای استاندارد که بین تمامی رنگ طیف های متنوع، یک رابطه اصولی و پایدار ایجاد کرده است. طیف رنگ های متنوع به چهار دسته کلی طبقه بندی می گردند که عبارتند از:

رنگ های اصلی: قرمز، زرد و بلوز

رنگ های ثانویه: رنگ هایی هم چون سبزی، بنفش و پرتقال را شامل می گردند. این رنگ ها از ترکیب شدن دو رنگ پایه و اصلی ایجاد می شوند؛ به عنوان مثال هنگامی که رنگ زرد و قرمز با هم آمیخته می گردند، رنگ نارنجی به وجود می آید. از ترکیب دو رنگ زرد و آبی، رنگ سبز و ترکیب دو رنگ قرمز و آبی، رنگ ثانویه بنفش ایجاد خواهد شد.

رنگ های ترشی: ترکیبی از رنگ های اولیه و ثانویه با یکدیگر را رنگ های ترشی تشکیل می دهند.

رنگ های خنثی: رنگ هایی هم چون سفید، خاکستری و ابریشمی در دسته رنگ های خنثی قرار می گیرند. رنگ خاکستری یک رنگ غیر متداول برای گیاهان، درختان و یا توت های مختلف می باشد، اما در برخی از بوته های زرشک می توانید شاهد آن باشید.

رنگ هایی که با نام رنگ های سوم شناخته می شوند، موجب ایجاد پیچیدگی بیشتری در چرخه رنگ ها خواهند شد. با ترکیب شدن رنگ های اصلی و ثانویه، این دسته از رنگ ها ایجاد می گردند. این رنگ ها چندان خاص و متفاوت نمی باشند، بلکه ترکیبی از خصوصیات هر دو رنگ اصلی و ثانویه را دارا می باشند؛ هم چون رنگ های زرد- سبز، سبز- آبی، بنفش- آبی، پرتقال خونی، زرد- نارنجی و غیره.

ترکیب شدن رنگ ها با یکدیگر

اگر از تئوری رنگ برای ساخت محوطه فضای سبز خود کمک بگیرید و طبق راهنما و به صورت اصولی عمل نمایید، می توانید از ترکیبات مختلف رنگ ها با هم استفاده کرده و جلوه بی نظیری را ایجاد کنید. برای ترکیب رنگ ها و بکارگیری آن در طراحی فضای سبز، روش های مختلفی وجود دارد.

بکارگیری رنگ های سرد در مقابل رنگ های گرم

برای اینکه طیف رنگی متنوع را بتوانید به روش بهتری دسته بندی نمایید، می توانید آن ها را به طیف رنگی گرم و سرد تقسیم کنید. به موجب این تقسیم بندی می توانید از تاثیری که رنگ های مختلف بر روی خلق و خو و درک افراد از دیدن یک منظره احساس می کنند را به خوبی متوجه شوید. به عنوان مثال رنگ های بنفش آبی و یا سبز رنگ های سرد محسوب می شوند و موجب ایجاد حس آرامش دهنده ای به افراد مختلف می شوند.

بنابراین برای باغ های مراقبه، استفاده از گل های آبی، بنفش و یا ترکیبی از آن ها می توانند یک گزینه عالی به شمار آیند. حال رنگ هایی هم چون قرمز، زرد و نارنجی در دسته رنگ های گرم قرار می گیرند. این رنگ ها باعث به وجود آمدن حسی سرشار از هیجان و قدرت به افراد بیننده می شوند. اگر می خواهید از تاثیر گذاری رنگ های سرد و گرم به صورت هم زمان بر روی بینندگان بهره مند شوید، می توانید به صورت ترکیبی و در جلوه های مختلف از این رنگ ها استفاده نمایید.

اگر دارای یک حیاط با وسعت فضای کوچکی هستید، با استفاده از این ترکیب گرم و سرد باعث ایجاد بینش عمیقی از فضا به بینندگان خواهد شد. برای چنین محیط هایی استفاده از گل هایی با رنگ گرم در بک گراند فضا، می تواند جلوه فوق العاده ای را ایجاد کند.

یا کمی خلاقیت به خرج دهید و در پشت آن ها از گل هایی با رنگ سرد استفاده کنید؛ مثلا از رنگ های تیره تری هم چون بنفش شروع کنید تا به رنگ هایی با هایلایت سبک تر برسید و موجب عمق بخشیدن به فضا شوید، سپس اندازه گیاهان را کاهش دهید این موجب عمیق تر و بزرگتر نشان دادن فضای باغ خواهد شد.

اگر از رنگ های گرمی هم چون قرمز می خواهید استفاده کنید توجه داشته باشید که این گونه رنگ ها مناسب استفاده در فضا های بزرگ هستند که با بکارگیری رنگ های گرم، فضا را دوستانه تر و کوچک تر نشان می دهند. برای ایجاد جلب توجه افراد به یک نقطه کانونی و احساس آرامش، استفاده از رنگ های گرمی هم چون قرمز، زرد و نارنجی بسیار مناسب می باشد.

ایجاد یکپارچگی و تضاد

یکی دیگر از کاربرد های تئوری رنگ؛ استفاده از رنگ ها برای ایجاد یکپارچگی و تضاد می باشد. برای به وجود آوردن یکپارچگی چه در یک تختخواب کاشت باشید و یا در یک حیاط خانه قرار داشته باشید فرقی نمی کند، می توانید از از تلفن های همراه با رنگ های گرم و یا سرد کمک بگیرید و یا اینکه بخش های متفاوت حیاط را به هم وصل نمایید تا باعث ایجاد محیطی یکدست و متحد شوید.

ایجا ظاهر وحدت غیر متداول زمانی به وجود می آید که از یک جفت رنگی استفاده کنید که دقیقا از یکدیگر روی چرخ رنگ قرار دارند. بسیاری تصور می کنند که این گونه رنگ ها با یکدیگر در تضاد هستند، اما حقیقت این است که این جفت رنگ ها حسی کاملا آرامش بخش و صحیح به وجود می آورند. به این جفت رنگ ها رنگ های مکمل هم گفته می شود.

رنگ های مکمل شامل سه جفت رنگ زیر می شوند که عبارتند از:

زرد و آبی

آبی و نارنج

قرمز و سبز

اگر بر روی چرخ رنگ، مسیر هایی تغییر کنند سری دیگری از رنگ های مکمل به وجود می آیند هم چون:

زرد- نارنجی و بنفش

نارنجی- قرمز و آبی- سبز

قرمز- بنفش یا صورتی و سبز- زرد

با تغییر دادن موقعیت بر روی چرخ رنگ؛ می توان جفت رنگ های متعددی را ایجا کرد، اما افراد طراح با هدف و برنامه ریزی های قبلی که برای ترکیب رنگ های گل در نظر گرفته اند، به طور معمول از رنگ های اولیه و ثانویه استفاده می کنند. جفت رنگ های مکمل باعث ایجاد حسی متضاد در بینندگان می شوند؛ در واقع ایجاد نوعی کنتراست که به خاص و منحصر به فرد نمودن منظره کمک بسزایی می کند.

بکارگیری تئوری رنگ در باغبانی

بکارگیری تئوری رنگ شاید چندان راحت نباشد، اما یک مهارتی است که قابل یادگیری می باشد. در ابتدا استفاده از این مهارت در باغ کمی سخت به نظر می رسد. همیشه برنامه طبیعت با آنچه که ما در ذهن خود در رابطه با عملکرد رنگ تصور می کنیم مطابق هم پیش نمی روند.

در همه فصول تمامی گیاهان در دسترس نمی باشند و رنگ آن ها در هر فصلی با دیگری متفاوت است. هم چنین ساختار باغ در اثر گذر زمان دچار تحولاتی خواهد شد و با رشد درختچه ها و با افزایش سنشان، ارتفاع آن ها هم دستخوش تغییر خواهد شد. برای طراحی یک منظره رنگی قبل از اینکه اقدام به خرید گیاهی نمایید، باید درک و آگاهی کافی از زمان گلدهی آن در اختیار داشته باشید.

به عنوان مثال باغبانان گل اکثرا تمایل دارند که برای فصل پاییز یک رنگ بندی خاص داشته باشند، اما دستیابی به این هدف کمی مشکل به نظر می رسد، چون اکثر گل ها در فصل تابستان و بهار شکوفا می گردند. برای حل مشکلات این چنینی و یا کسب اطلاعات و مهارت های کافی، می توانید با مشاوران و متخصصینی که اقدام به خرید نهال و یا بوته های گل از آن ها می کنید صحبت و مشورت نمایید.

نهالستان بهمن آبادی با دارا بودن بهترین متخصصان جهاد کشاورزی، به شما آموزش های لازم را در این زمینه خواهند داد. برای کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با تئوری رنگ و تاثیری که بر طراحی فضای سبز می گذارد با کارشناسان ما ارتباط برقرار نمایید.

در نهالستان بهمن آبادی؛ انواع گیاهان و درختچه های مناسب کاشت در فصول مختلف، با بالاترین سطح کیفی و مناسب ترین قیمت به مشتریان عزیز عرضه می گردند. جهت خرید و ثبت سفارش خود با شماره های درج شده در وب سایت ما تماس بگیرید.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *