توت فرنگی یک گیاه علفی چند ساله محسوب می شود که در دسته خانواده گل سرخیان قرار می گیرد. این گیاه متعلق به جنگل های اروپایی می باشد که دارای گل و برگ های کوچکی است. انوع ارقام توت فرنگی از طریق ترکیب گونه های متفاوت آن حاصل شده اند. اگر به درستی در خاک کاشته شوند و از آن ها نگهداری و مراقبت خوبی به عمل آید، می توانند در یک هکتار زمین حدود بیست تن محصول دهند.
در قرن 14 میلادی در کشور فرانسه با انتقال بوته های وحشی توت فرنگی به زمین های کشاورزی، تبدیل به بوته های اهلی شوند. توت فرنگی ها دارای ریشه هایی ظریف و به صورت پراکنده هستند که در خاک نفوذ کرده و رشد می کنند. این ریشه ها قادرند که در اعماق 20 الی 30 سانتی متر خاک، مواد غذایی مورد نیاز خود را از خاک دریافت کنند.
اخیرا برای کشت این بوته ها از روش کشت بدون خاک و یا هیدروگونیک استفاده می شود و افراد زیادی تمایل به کشت بوته های توت فرنگی به این روش دارند. در کشت محصول از هیچ گونه خاکی استفاده نمی شود و هر نیاز غذایی که دارند را از طریق آبیاری و به صورت حل شده در اختیار گیاه قرار می دهند. در محیط های گلخانه ای بیشتر از این روش کاشت استفاده می شود. برگ های توت فرنگی، دارای سه عدد برگچه می باشند و بر روی سطح برگ ها، کرک هایی قرار گرفته اند.
برخی از برگ ها به رنگ سبز تیره و برخی شفاف هستند و گل هایی با 5 گلبرگ سفید دارند. در فصل بهار اولین میوه ای نوبری که به بازار عرضه می گردد، میوه لذیذ و خوش طعم توت فرنگی است. در مناطقی که دارای آب و هوای معتدل هستند، میوه ها در انتهای ماه اردیبهشت تا ابتدای ماه تیر فرصت دارند که برداشت گردند. هر چند با پیشرفت علم و تکنولوژی و روش های نوین کشاورزی، زمان برداشت محصول را جلو می اندازند.
به کمک امکانات مدرن و پیشرفته می توان میوه ها را پیش رس نمود و آن ها را زودتر از فصل بهار تولید کرد. به این ترتیب این میوه ها برای مدت طولانی تری جهت فروش در بازار در دسترس همگان قرار دارند. به این شکل محصول با قیمت مناسب تری عرضه می گردد.
برای پیش رس نمودن میوه ها از طریق گلخانه اقدام می کنند. اما گلخانه ها دارای هزینه های بالایی هم چون احداث هستند و از طرفی کار گلخانه نیاز به داشتن علم و تخصص بالایی دارد. برای کاشت گلخانه ای، نشاء توت فرنگی را در وسط های ماه تیر تا ابتدای ماه شهریور می کارند. به طور کلی رقم های توت فرنگی شامل ارقام بهاره و چهار فصل می شوند. در ارقام بهاره؛ بوته ها فقط یک بار در سال میوه می دهند. اما در ارقام چهار فصل؛ همان طور که از نامشان پیداست در هر فصلی از سال میوه می دهند.
ارقام بهاره شامل گورلا، آلیسو، تیوگو، رد گانتلت، اسیتا، کاتس کیل و فرسنا می شوند. ارقام چهار فصل شامل استرا و هومی جنتو می باشند. ارقام چهار فصل دارای ساقه هایی قوی و خزنده هستند که در انتهای ماه اردیبهشت تا انتهای فصل تابستان و اوایل فصل پاییز شروع به باردهی می کنند. درون بوته ها تعداد فراوانی میوه توت فرنگی با اندازه های کوچکی قرار گرفته اند.
ارقام متفاوت توت فرنگی
کردستان: رقمی روز کوتاه است که در مقابل انواع بیماری ها و کپک خاکستری مقاومت بالایی دارد.
کویین الیزا: رقمی روز کوتاه است که در اکثر مزارع کشاورزی قابلیت کاشت دارد.
پاروس: رقمی روز کوتاه است که در مزارع گلخانه ها قابل کاشت است.
کاماروز: رقمی روز کوتاه است که میوه های زود رسی دارد. اندازه میوه ها درشت بوده و بافت سفت و پوست قرمز تیره رنگی دارند.
شرایط کاشت توت فرنگی در گلدان
هنگامی که سطح خاک گلدان به ارتفاع چند سانتی متر خشک گردید، زمان آبیاری آن فرا رسیده است. باید در حدی گیاه را آبیاری کنید که نه غرق در آب شود و نه بدون آب و تشنه باقی بماند و هنگامی که شاخ و برگ های آن حالتی پژمرده پیدا کنند آن ها را آبیاری نمایید که این کار کاملا اشتباه است، به خصوص اگر قرار باشد میوه بدهد.
خاک موجود در گلدان نسبت به خاک باغچه سریع تر خشک می شود. اگر هوای محیط گرم و خشک است باید به صورت مرتب و هر روز به آن آب بدهید. با توجه به سن بوته توت فرنگی، نیاز آبی آن نیز تغییر می کند و با افزایش سن، نیاز بیشتری به آبیاری پیدا خواهد کرد.
خاک مناسب کاشت توت فرنگی
بوته های توت فرنگی تمایل دارند در خاکی کشت و پرورش یابند که دارای بافتی شنی رسی باشد، اما در خاک های دیگر هم امکان رشد دارند. برای خاک مناسب این بوته ها، باید میزان پی اچ آن ها بین 5 و نیم تا 6 و نیم باشد.
دمای مناسب کاشت
برای کاشت بوته ها باید ارتفاع از سطح دریا حدود 400 الی 800 متر باشد. در این ارتفاع می توانند به خوبی رشد کرده و تبدیل به بوته هایی مقاوم گردند. گیاه توت فرنگی به میزان 200 الی 400 ساعت نیاز سرمایی در دمای 6 تا 7 درجه سانتی گراد دارد. بهترین دما برای کاشت آن، بین 15 تا 25 درجه سانتی گراد است. بوته های توت فرنگی در مقابل سرما دارای مقاومت بی نظیری هستند و حتی بدون هیچ پوششی قادرند تا دمای منفی 5 درجه سانتی گراد را تحمل نمایند. اگر روی بوته ها کاملا پوشانده شوند، می توانند تا دمای منفی 18 درجه سانتی گراد را هم تحمل نمایند.
طریقه کاشت بوته های توت فرنگی در گلدان
برای کاشت توت فرنگی ها در گلدان باید نکاتی را رعایت فرمایید که عبارتند از:
در گلدان، خاکی غنی و مطلوب ریخته و حتما برای کاشت از گلدان های مخصوص کاشت این بوته ها استفاده نمایید.
هنگامی که دو سوم گلدان را با خاک پر نمودید، به آرامی آن را آبیاری نمایید. در انتهای گلدان باید سوراخ هایی جهت زهکشی و خروج آب از آن وجود داشته باشد.
هنگامی که این مراحل را انجام دادید، درون گلدان 6 حفره با عمق 5 سانتی متر ایجاد کنید. هر حفره باید حدود 15 سانتی متر با دیگری فاصله داشته باشد و عرض هر حفره تقریبا به 7 و نیم سانتی متر برسد.
اگر بخواهید نشاء را منتقل کنید، باید از محل قبلی خود به آرامی خارج نموده و هر خاکی که به ریشه مانده است را تکان دهید تا ریخته شود و سپس درون گلدان قرار دهید. در هنگام نقل و انتقالات نشاء توجه کنید که ریشه ها آسیب نبینند.
هنگامی که نشاء منتقل گردید و در گلدان کاشته شد، اطراف آن را با خاک مرغوبی پر کنید و با دستان خود اندکی سطح خاک را فشار دهید. توجه کنید فقط تا سطح طوقه امکان ریختن خاک وجود دارد.
هنگامی که توت فرنگی در گلدان کاشته شد، باید در حد اشباع خاک گلدان را آبیاری نمایید به گونه ای که آب اضافی از انتهای گلدان بیرون آید.
در محیطی از منزل که دارای نور مناسبی می باشد گلدان را قرار دهید. بوته ها در محیط پر نور، دارای امکان رشد بهتری خواهند بود.
آفات و بیماری ها
در زمین هایی که هیچ علف هرزی وجود ندارد گیاهان بیشتر در معرض نفوذ حشرات قرار خواهند گرفت. با ریختن شن و ماسه در خاک، رطوبت آن گرفته می شود. اگر گیاه در معرض حشراتی هم چون سوسک ژاپنی قرار بگیرد، باید با سیر خرد شده و روغن دانه نئین آن را از بین ببرید.
آفات تهدید کننده این گیاه عبارتند از:
کپک خاکستری
سفیدک آردی
سوسک ژاپنی
کنه های عنکبوتی
حلزون
روش تکثیر
برای تکثیر این بوته می توانید از دو روش جنسی و غیر جنسی استفاده نمایید.
تکثیر جنسی: در این روش از بذر استفاده می شود که ساقه رونده ایجاد نمی کنند و برای تولید رقم های جدید، روش تکثیر بذری به کار گرفته می شود.
تکثیر غیر جنسی: به این روش تقسیم بوته گفته می شود. در این روش آن دسته از بوته هایی که دارای رشد بهتر و قدرت بیشتری هستند، هنگامی که از زمین خارج می شوند به بوته های کوچکتری تقسیم می شوند که هر کدام دارای مقادیری ریشه هستند و بعد در محیط مورد نظر نشاء می کنند. بوته های مورد استفاده در این روش، از پایه های مادری می باشند.
هنگامی که ساقه های رونده ریشه زدند، از بوته مادری خود جدا می گردند و در محیطی که دارای سایه است نشاء می شوند. هنگامی که فصل پاییز آغاز گردید، آن ها را به زمین اصلی منتقل می نمایند.
زمان کاشت
در انتهای فصل پاییز که بوته ها در خواب زمستانی فرو رفته اند تا اوایل فصل بهار قبل از اینکه از خواب بیدار شوند، می توانید برای جابجایی آن ها اقدام نمایید. بنابراین بهترین زمان کاشت بوته ها، فصل پاییز و بهار است. در کاشت پاییزه محصولات در فصل تابستان تولید می شوند و در کاشت بهاره دارای وضعیت گلدهی و میوه های با کیفیت تری خواهند بود. در فصل تابستان میوه ها قابل برداشت هستند.
خرید نشاء توت فرنگی
برای خرید نهال توت فرنگی در ارقام گوناگون با بهترین کیفیت، می توانید به وب سایت نهالستان بهمن آبادی مراجعه کنید. ما در نهالستان خود انواع ارقام توت فرنگی سالم و با کیفیت را با قیمتی مناسب به شما عرضه می کنیم. جهت استعلام دقیق قیمت بوته های توت فرنگی، با شماره های درج شده در وب سایت ما تماس بگیرید.
0912-1641403
0912-6664638
0938-2821131
0930-2768699
هم چنین در صورتی که سوالاتی تخصصی در مورد نحوه کشت و پرورش این گیاه دارید، می توانید به صورت آنلاین و یا تلفنی با کارشناسان و مشاورین ما ارتباط برقرار نمایید. آن ها در تمام ساعات شبانه روز، آماده پاسخگویی به سوالات شما عزیزان خواهند بود.
بدون دیدگاه