پسته احمد اقایی

پسته احمد اقایی


پسته  این طلای سبز یشمی ،یاد اورنده بوی عیدی و عیدنوروز، میوه ای که باعث زیبایی سفره هفت سین در کنار بقیه ی میوه های خشکبار میشود و جلوه ای سلطنتی به سفره ی هفت سین شما میدهد .

همان میوه خشکباری که کودکان و بزرگسالان را هنگام پذیرایی به وجد می اورد، تا ظرفی که پراز ان است را بردارند.

همان میوه ای که کودکان را وادار میکند ظرف عید خود را به گوشه ای ببرند و محتویات ان را درون جیب های خود خالی کنند که در مسیر برگشت ان را نوش جان کنند .

می توان به جرات گفت پسته تنها آجیلی است که با دیدن آن، برای شما “خندیدن” تداعی می شود. به همین خاطر در ایران و بعضی کشورهای دیگر پسته را به عنوان “آجیل خندان (smiling nuts)” و یا “آجیل شاد (happy nuts)” می شناسند.

اما ایا تا به حال کنجکاو شدین  که راجب این میوه خوشمزه بدانید ؟ اگر جواب شما بله  است پست درستی را انتخاب کردین .


مواردی که در این پست مطالعه میکنین .

واژه شناسی پسته 

تاریخچه پسته در گذشته و امروز چگونه است ؟

پسته چگونه در امریکا کاشته شد؟

چه کشور هایی صادرات پسته را به عهده دارد؟

چه چیزی باعث عقب نشینی ایران در صنعت پسته شد ؟

خواص و ویتامین های پسته چیست ؟

توضیحات راجب نگهداری پسته .


   واژه شناسی  

Pestachioدرخت پسته :

بومی خاورمیانه (ایران ترکمنستان و غرب افغانستان)

پسته کلمه ای کاملا پارسی است که از طریق زبان لاتین وارد زبان اروپایی ها شده است.

   تاریخچه ی پسته در گذشته  

درخت پسته بومی مناطق اسیای مرکزی از جمله ایران و افغانستان کنونی است .اولین شواهد مصرف پسته به عصر برنز اسیای مرکزی برمیگردد و از جاکورتان ( ازبکستان امروزی) امده است .

  آشنایی با کهن سال ترین درخت پسته جهان  

روستای اودرج در 35کیلومتری  رفسنجان، یک درخت 1500 ساله‌ی پسته به ارتفاع 15 متر و با تنه ای به قطر 3.5 متر  را میزبانی می‌کند که افسانه‌های زیادی را در دل خود دارد.

   تاریخچه ی پسته در دنیای امروز   

به درخت پسته بانک هم میگویند، زیرا که از دیر بازبالاترین صرفه اقتصادی را داشته است .این درخت عمر زیادی دارد و در حال حاضرکشورهای ابر قدرت تولید پسته به ترتیب آمریکا ،ایران  و ترکیه هستش .اما چه چیزی باعث میشه که ایران کشوری که پسته در آن بومی بوده و سابقه چندین ساله دارد اینگونه پسرفت کند ؟ و امریکا در این صنعت پیشتارباشد ؟

نمودار درصد تولیدات پسته نمودار درصد تولیدات پسته

  تفکر هوشمندانه   

پس از درخاست های زیاد مهاجران سرانجام گیاه‌شناسی به نام ویلیام وایت هوس(Williiam E. Whitehouse) برای جمع‌آوری بذر مختلف پسته به خاورمیانه سفر کرد.

او کارمند وزارت کشاورزی آمریکا بود.سرزمین پارس را زیر پا گذاشت تا پسته‌هایی پیدا کند که در آمریکا قابل‌ کشت باشند.او بعد از 6 ماه با 10 کیلو پسته با زیرکی تمام  توانست به آمریکا بازگردد و 10 کیلو نمونه پسته‌ای که از ایران آورده بود را در آمریکا بکارد. پسته در اقلیمی که تابستان‌های خشک و طولانی و زمستان‌های ملایم داشته باشد رشد می‌کند. پس قرعه به نام دره ساکرامنتو افتاد که لحاظ کشاورزی خاک حاصلخیزی داشت و میزبان پسته‌های آقای وایت هوس  (William E. Whitehouse) شد .

    کشور هایی که صادرات پسته (طلای سبز) را به عهده دارند.   

امریکا

ایران

ترکیه

میزان صادرات کشور ها

شناخته ترین پسته های جهان    

پسته کله قوچی

پسته احمد آقایی

پسته اکبری

پسته فندقی

استان های  تولید کننده پسته در ایران   

تا چند سال گذشته کاشت پرورش پسته در ایران در استان های کرمان، یزد و خراسان رایج بود؛ اما به دلیل کم آبی و خشکسالی شدید در استان کرمان، پرورش پسته به استان های دیگرمانند  سمنان و مرکزی گشترش یافت .

  خواص و ویتامین های پسته   

پسته سرشار از خواص و ویتامین های فراوان است.پروتئین ، پتاسیم ، آهن ، سدیم ، آنتی اکسیدان و روی فراوانی در پسته موجود است. افرادی که کم خونی دارند یا بدنشان دچار ضعف شده با پسته سلامت بدن خود را تامین می کنند.

استفاده از پسته در غذا    

اززمانهای گذشته علاوه بر اینکه از پسته به صورت خشکبار اسستفاده میکردند ، از ان برای تهیه ی انواع غذا های خشمزه و کیک ها استفاده میشد.

پوست پسته ثروتی کشف نشده   

یکی از کاربرد های پوست استخوانی پسته تولید کربن فعال است. کربن فعال یا همان زغال فعال، درواقع موادی کربنی هستند. که ازجمله کاربرد مهم آن در جدا کردن بو، رنگ و مزه‌های نامطبوع و نامطلوب از آب است. این ماده برای پوست مناسب است و در درمان آکنه، رفع میکروب‌ها و باکتری‌های سطح پوست و رفع التهابات پوستی کاربرد دارد. همچنین یکی از بهترین موارد استفاده از آن در سفیدی دندان‌ها است.

نیاز سرمایی نهال   

نیاز سرمایی این نهال ها حدود 800 ساعت است و در دمایی کمتر از منفی 7 درجه سانتی گراد صورت می گیرد. برای اینکه نهال ها بتوانند از خواب زمستانی بیدار شوند و در فصل بهار به موقع شکوفه دهند، باید حتما نیاز سرمایی خود را در فصل زمستان تامین نمایند.

.

ارتفاع نهال ها از سطح دریا   

برای کاشت این نهال ها، باید ارتفاع مناسبی از سطح دریا در نظر گرفته شود تا نهال ها بتوانند باردهی مطلوبی داشته باشند. بهترین ارتفاع از سطح دریا برای نهال های پسته بادامی، 500 الی 2000 متر است. با توجه به تغییر ارتفاع از سطح دریا، میزان بارندگی و رطوبت موجود در هوا نیز دچار تغییر خواهد شد.

   هرس نهال   

با هرس نمودن صحیح و اصولی نهال ها بر طول عمر مفیدشان افزوده می شود. هم چنین هرس نمودن بر بالا رفتن میزان بازدهی و تولید میوه های با کیفیت کمک بسزایی می کند. در برخی مواقع بر اثر وزش باد شدید، برخی از شاخه های درخت شکسته و معیوب می شوند و همین امر موجب می گردد که شاخه های جانبی درخت هم نتوانند به خوبی رشد کنند. با هرس نمودن و حذف شاخه های خشک و آسیب دیده، می توانید اسکلت درخت را تقویت کنید.

گلدهی درخت    

بین 15 تا 30 فروردین هر سال شاهد گل های زیبای پسته بادامی بر روی درخت خواهید بود. گل های درخت در مقابل سرمای زود رس بهاره، مقاومت نسبتا خوبی دارند و در مناطقی که دچار سرمای زود رس می شوند، می توانید با دقت کافی اقدام به کاشت این نهال ها نمایید.

آفت مشهور درخت پسته    

یکی از آفت های آسیب زننده به نهال های پسته پسیل می باشد، اما نهال پسته بادامی در مقابل این آفت به شدت مقاوم است. در برخی از خاک ها قارچ هایی خاک زی قرار گرفته اند که موجب کاهش عملکرد خاک می شوند؛ هم چون قارچ ورتیسلیور،قارچ فیتو فترا، قارچ اوفوزاریومنیز. هر چند با یک سم پاشی صحیح و اصولی می توانید تا حد زیادی مقاومت این درختان را در برابر آفات و قارچ ها افزایش دهید.

نحوه مبارزه با آفت پسیل پسته:    

چند روش برای مبارزه با آفت پسیل وجود دارد اعم از: کارت های زرد ، عملیات زراعی موثر ، مبارزه بیولوژیک و مبارزه شیمیایی که هریک از این روش ها بسیار موثر می باشند.

مزیت استفاده از کود جلبک دریایی

با استفاده از کود جلبک دریایی، گیاه بهتر می تواند مواد غذایی را از خاک دریافت کند. در نتیجه محصولات بهتری در نتیجه تاثیر کود جلبک دریایی بر درختان پسته مشاهده خواهد شد.

استفاده از جلبک دریایی در هنگام کاشت گیاه باعث می شود که جوانه زنی در گیاه بیشتر شود.جلبک دریایی باعث حفظ گیاه از وجود آفات و بیماری ها می شود. در واقع گیاه تقویت شده و مقاومت در آن در برابر این آفات بیشتر می شود.اگر قلمه ها را در محلول رقیق شده کود جلبک دریایی قرار داده شود، ریشه دهی در آن بیشتر می شود. کشت قلمه ها هم با موفقیت زیادی رو به رو خواهد شد.

کاشت پسته    

در کاشت پسته نهال ماده و نر را با هم می کارند تا درخت باردهی داشته باشد. در کنار هر ۱۵ درخت ماده یک درخت نر قرار دهید. البته برای اینکه تشخیص درخت نر از ماده سخت است تعداد درختان نر را افزایش می دهند تا کاشت اصولی تر انجام شود.

فاصله کاشت نهال پسته    

برای کاشت نهال پسته یا درخت پسته فاصله مناسب را رعایت کرده تا هنگامی که رشد کرد و بزرگتر شد فضای کافی برای رشد را داشته باشد. به طور معمول فاصله مناسب برای کاشت هر درخت پسته با کاشت درخت پسته بعدی حدودا ۴ تا ۵ متر باشد. درختان پسته معمولا ۱۰ متر رشد می کنند بنابراین در ردیف های کاشت پسته نیز ۵ تا ۶ متر فاصله بدهید.

1 دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *