نهال میوه, آموزش باغداری

پسته کله قوچی و قیمت نهال پسته کله قوچی

این نوشته از سری آموزش‌های نهالستان بهمن آبادی در بخش نهال است .در این نوشته سعی داریم شما را با رقم پسته کله قوچی آشنا کنیم و برای خرید نهال پسته شما را راهنمایی کنیم.

 

نهال پسته کله قوچی

در سال های اخیر اکثر مردم به دلیل زندگی ماشینی و دوری از طبیعت برای تعطیلات و اخر هفته ها به دنبال باغ و باغچه ای برای زندگی هستند

 

در این میان تصمیم داریم شما رو با انواع گل و گیاه اشنا کنیم که در این زمینه کمک هستند

خرید  نهال پسته از نهالستان بهمن آبادی

پسته کله قوچی از جمله ارقام  از معروف و پر طرفدار ارقام پسته در ایران بوده که بومی رفسنجان بوده و به علت ثمر دهی سریع و بالا محبوبیت بسیار زیادی در بین کشاورزان دارد ، همچنین به علت طعم بی نظیر و خواص زیاد خواهان بسیار زیادی دارد.

این رقم پسته گل دهی خود را از اواسط فروردین ماه به مدت یک هفته انجام می دهد ، به همین دلیل سرمای بهاره آن را تهدید می کند. زمان برداشت این رقم اواسط شهریور ماه آغاز می شود.

این رقم در سطح جهانی از جایگاه بالایی برخوردار است. در شهر های رفسنجان و کرمان هم بیش ترین کشت را دارد. پسته کله قوچی تمایل دارد که در مناطق معتدل پرورش یابد.

از جمله ارقام مقاوم پسته به شمار می رود اما نوسان دمایی شدید ممکن است به آن آسیب برساند. این رقم نیاز به خواب زمستانی حدودا بین ۵۷۰ الی ۷۰۰ ساعت دارد.

این گیاه به طور میانگین بین ۴۵ تا ۶۰ سال عمر مفید دارد اما اگر شرایط نگهداری درست و صحیح باشد این طول عمر افزایش می یابد. 

این رقم پسته را معمولا در فصل پاییز می کارند که تا فصل بهار به گل دهی برسد. البته در مناطقی که زمستان های خیلی سرد دارند بهتر است پسته کله قوچی را در فصل بهت. بکارید.

فاصله مناسب بین هر دو درخت پسته حدودا ۷ * ۵ می باشد ، این فاصله موجب شده که درخت فضای کافی را برای رشد خود داشته باشد و شاخه ها در هم تنیده نشوند.

خرید  نهال پسته از نهالستان بهمن آبادی

سایز پسته کله قوچی بزرگی بوده و طعم آن بسیار لذیذ است. مغز این رقم هم به دلیل بزرگ بودن سایز پوسته ، بزرگ بوده و رنگ قرمز مایل به خاکستری دارند. پوست این رقم پسته ظاهری گرد و با پوسته ای سفید تیره رنگ دارد.

درخت پسته کله قوچی ارتفاعی حدودا بین ۲/۵ الی ۴ متر می گیرد ، تراکم برگ های درخت پسته کله قوچی متوسط می باشد. روی هر یک از خوشه های درخت پسته به طور میانگین ۱۵ الی ۲۲ پسته کله قوچی قرار دارد که هر یک از این پسته ها وزنی حدودا بین ۳ تا ۴ گرم دارند.

این درخت از سال اول جوانه زنی را آغاز می کند اما تا سال چهارم کاشت باردهی به مقدار زیادی انجام نمی شود. از سال پنجم باردهی به میزان زیادی افزایش می یابد و این باردهی سال به سال افزایش خواهد یافت.

ثمر دهی درخت پسته در فصل شهریور بوده و این ثمر در هر هکتار به حدود ۶/۵ الی ۸ تن می رسد. البته این ثمر دهی تنها با شرایط نگهداری صحیح اعم از رعایت خاک مناسب نهال پسته کله قوچی ، آبیاری منظم و کافی ، کود دهی و تقویت ، هرس کردن ، نور و دمای مناسب و … می باشد.

پسته کله قوچی

پسته کله قوچی

خرید  نهال از نهالستان بهمن آبادی

خاک مناسب برای درخت پسته کله قوچی :

از جمله عوامل مهم برای پرورش درخت پسته انتخاب خاک مناسب برای پرورش آن است. خاک های شور ، سنگین و یا آهکی به هیچ‌ عنوان مناسب کاشت نهال پسته نیستند و به گیاه آسیب می رسانند.

خاک مناسب برای کاشت و پرورش این درخت خاکی با زهکشی عالی و جنس لومی و شنی است. pH مناسب برای خاک درخت پسته هیبریدی (UCB-1) حدودا بین ۶ الی ۷/۵ است. یکی از نکته های مهم هنگام کاشت نهال این رقم زیر و رو کردن خاک به طور کامل هست.

 

 

آبیاری مناسب برای درخت پسته کله قوچی :

هنگام کاشت و پرورش نهال پسته آبیاری گیاه به اندازه کافی بسیار مهم و حائز اهمیت است ، چرا که اگر آبیاری کم تر از حد نیاز باشد گیاه خشک می شود و اگر بیش تر از حد نیاز باشد گیاه غرقابی و پژمرده می شود.

آبیاری مناسب این گیاه در سه سال اول کاشت هر هفته الی ۱۰ روز یک بار می باشد ، با افزایش سن گیاه و از سال سوم الی ششم آبیاری را هر دو هفته الی ۳ هفته یک بار انجام دهید.

پسته کله قوچی نیاز آبیاری کمی دارد. با افزایش سن درخت به بیش تر از شش سال می توان این گیاه را ماهی یک بار هم آبیاری کرد. از جمله نهال های بسیار مقاوم در برابر کم آبی می باشد ، همین امر سبب شده که بتوان آن را به صورت دیم هم کشت کرد.

 

 

نور مناسب برای درخت پسته کله قوچی :

این گیاه جز درختانی بوده نور خورشید را می پسندد و بهتر است آن را در مکانی بکارید که در معرض آفتاب قرار گیرد البته این گیاه در مکانی که نیمه سایه باشد هم می تواند به رشد خود ادامه دهد.

به طور متوسط این درخت برای رشد عالی به ۶ الی ۸ ساعت نور کافی نیاز دارد. اگر نور کافی برای رشد درخت پسته کله قوچی نرسد ممکن است که رشدش قطع شود.

 

 

دمای مناسب برای درخت پسته کله قوچی :

این رقم پسته تمایل دارد که در دمای معتدل رشد کند. این گیاه نوسان های شدید دمایی را تاب نمی‌آورد. دمای مناسب برای پرورش این گیاه بین ۶ الی ۳۲ درجه سانتی گراد می باشد.

اگر دمای گیاه بیش تر از ۴۵ درجه سانتی گراد شود و اگر از ۲۳ درجه کاهش یابد ، پسته کله قوچی به رشد خود ادامه می دهد.

این گیاه برای جوانه زنی نیاز به سرما در دوره زمستان دارد.نهال این رقم حدودا ۴۰۰ الی ۴۵۰ ساعت در دمای کمتر از ۷ درجه سانتی گراد قرار بگیرد تا جوانه سازی آن مداوم باشد.

پسته کله قوچی

پسته کله قوچی

 

هرس کردن درخت پسته کله قوچی :

اکثر درختان میوه نیاز به هرس دارند. درخت پسته کله قوچی را جهت رشد بهتر هرس می کنیم ، برای این عمل شاخه های پیر، خشک شده و پژمرده را هرس می کنیم. با هرس گیاه سلول های گیاهی بهتر عمل می کنند.

از آنجایی که نهال پسته کله قوچی به سرما حساسیت دارد پیشنهاد می کنیم که از هرس تابستانی صرف نظر کنید.برای هرس کردن درخت پسته  تیغه های ابزار هرس را ضد عفونی کنید چرا که در صورت آلوده بودن به آفات و بیماری مبتلا می شود.

پس از هرس درخت پسته کله قوچی باردهی این گیاه افزایش می یابد. برای هرس کردن درختان حتما از افراد متخصص استفاده کنید تا آسیبی به گیاه وارد نشود.

هرس کردن درختان پسته برای دو مقصود انجام می شود ، مقصود اول تربیت و فرم دهی و مقصود دوم افزایش باردهی انجام می شود.

در هرس فرم که برای مرتب کردن فرم گیاه انجام می شود و به منظور رشد مناسب است پس از سال اول کاشت آن را انجام دهید. در این روش شاخه های پایینی را قطع نموده و به درخت شکل دهید.

در مقصود بعدی که برای باردهی هست باید بخشی از شاخه یا کل شاخه را ببرید. در این روش باید توجه داشته باشید که مواد غنی موجود روی شاخه ها را نبرید و تنها شاخه های پیر و خشک شده را قطع نمایید.

 

 

 

کود دهی کردن درخت پسته کله قوچی :

مانند دیگر درختان میوه نیاز به کود دهی دارد که در ادامه کود های مخصوص این رقم را به شما معرفی می کنیم. برای انجام این عمل پس از از که درخت به بلوغ رسید آن را آزمایش کنید و در صورت نیاز مواد مغذی مورد نیاز آن را تامین کنید.

کود دهی را در فصل های رشد ( بهار و تابستان ) به صورت منظم انجام دهید. با انجام این عمل مقاومت گیاه را در برابر آفت و بیماری افزایش داده و همچنین موجب رشد بهتر گیاه شوید.

این امر باید با توجه به سن و نوع خاک انجام شود. اکثرا برای کود دهی درخت پسته کله قوچی از پتاسیم ، روی ، نیتروژن استفاده می کنند. همچنین می توانید از کود گاوی و گوسفندی پوسیده به روش کفر کانال یا چالکود استفاده کنید.

با کمبود این ویتامین ها ممکن هست درخت پسته رشد لازم را نداشته باشد و مغز آن به درستی تشکیل نشود. پیشنهاد می شود حتما در زمان مناسب از این موارد استفاده کرده و گیاه خود را تقویت کنید.

کود های پوسیده و کود های دامی ، کیفیت خاک را تامین می کنند. نکته مهم این است که حتما پیش از تهیه کود برای این رقم پسته حتما خاک آن را در آزمایشگاه های مخصوص زیر نظر کارشناسان مجرب آزمایش کنید.

پسته کله قوچی

پسته کله قوچی

خرید  نهال از نهالستان بهمن آبادی

آفت ها و بیماری های درخت پسته کله قوچی :

بیماری و آفات همه درختان میوه را تهدید می کند ولیکن هر درخت بیماری مخصوص به خودش را دارد .آفات و بیماری های مخصوص درخت پسته کله قوچی را در ادامه به شما معرفی می کنیم:

۱) زنجرک پسته : یکی از مهم ترین آفات درخت پسته  بوده که به صورت حشره ای کوچک هست و به برگ های این گیاه آسیب می رساند. برای از بین بردن این آفت می توان از سموم مخصوص استفاده کرد.

۲) پروانه چوب خوار : از جمله آفات درخت پسته بوده که به شاخه های درخت پسته آسیب می رساند. برای از بین بردن این آفت می توان از سموم مخصوص استفاده کرد. 

۳) کنه : مهم ترین آفات درختان میوه ، کنه بوده که به بخش های گوناگون از درخت آسیب می رساند. برای از بین بردن این آفت می توان از سموم مخصوص استفاده کرد.

۴) سوسک سر شاخه خوار پسته : سوسک سر شاخه خوار پسته هم همان طور که از نامش پیداست به سر شاخه های درخت پسته کله قوچی آسیب وارد می کند. برای از بین بردن این آفت می توان از سموم مخصوص استفاده کرد.

۵) نماتد های مولد غده ریشه : یکی دیگر از بیماری های درخت میوه بوده که به بخش های گوناگون درخت پسته آسیب می رساند.

۶) شیره خشک : که نام دیگر آن پسیل معمولی هست به بخش های گوناگون درخت پسته کله قوچی آسیب می رساند. برای از بین بردن این آفت می توان از سموم مخصوص استفاده کرد.

۷) انواع سن های پسته : یکی دیگر از آفات نهال این رقم ، سن ها هستند که به درخت پسته کله قوچی آسیب وارد می کنند. برای از بین بردن این آفت می توان از سموم مخصوص استفاده کرد.

۸) شپشک پسته : حشره ای بوده که با وارد کردن لارو های خود به درخت پسته به آن آسیب می رساند. برای از بین بردن این آفت می توان از سموم مخصوص استفاده کرد.

۹) پروانه میوه خوار پسته : این آفت هم به میوه های درخت پسته کله قوچی آسیب می رساند.

۱۰) پوسیدگی طوقه و ریشه : یکی از بیماری های مهم نهال این رقم پسته بوده که ممکن است نهال پسته کله قوچی را از بین ببرد.

 

خواص درخت پسته کله قوچی :

مغز این رقم پسته علاوه بر طعم خوب ، خواص بیش تری نسبت به باقی مغز ها دارد و همچنین کالری کم تری نیز دارد. به دلیل فیبر زیاد به هضم غذا کمک می کند.

اگر فردی دچار کم خونی هست بهتر است که این مغز را در برنامه غذایی خود استفاده کنید. مغز پسته موجب بهبود عملکرد مغز ، تنظیم فشار خون و تنظیم ضربان قلب می شود.

 

کاشت درخت پسته کله قوچی :

کاشت این گیاه به روش های مختلفی از جمله کشت نهال ، کشت بذر ، قلمه زنی و … انجام می شود.

برای کاشت گیاه به روش بذر ، بذر پسته کله قوچی را در بازه زمانی انتهای فصل زمستان تا اوایل فصل بهار در آب به مدت یک الی دو روز قرار دهید. در طی این مدت آب را چند بار عوض کنید.

پس از گذشت این زمان بذر ها را از آب بیرون بیاورید و در کیسه های مخصوص جای دهید. سپس این کیسه ها را در مکانی مرطوب به مدت ۱۰۰ الی ۱۳۰ ساعت نگه دارید. بعد از گذشت این زمان آن ها را ضد عفونی کنید و بعد آن ها را در زمینی طبق شرایط گفته شده از قبل بکارید. 

 

در روش کاشت پسته به روش پیوند زنی سه روش وجود دارد : پیوند شکمی، اسکنه ای و پیوند لوله ای . این که کدام یک از روش ها را انتخاب کنید با توجه به منطقه ای که کاشت را انجام می دهید متغیر خواهد بود.

برای پیوند زدن در روش شکمی پایه ای را به شکل T برش دهید. سپس پوست آن را بکنید و در آب قرار دهید. پایه و پیوندک در پیوندی لوله ای باید در شمایلی مشابه قرار داشته باشند. پوست پایه را در ابتدا از آن جدا کنید.

در ابتدا شاخه ای ضخیم را انتخاب کنید سپس پایه را برای پیوند زنی انتخاب کنید. شاخه ای که جوانه های بیش تری نسبت به بقیه دارد را انتخاب کنید. آن را در شکاف جوری قرار دهید که پایه و پیوندک مماس با یکدیگر باشند.

برای پیش گیری از سرما زدگی سر برداری شاخه ها را در تمام ماه های سال به غیر از مرداد ماه و شهریور ماه انجام دهید. با رعایت فاصله مناسب بین کاشت هر دو درخت پسته کله قوچی مواد مغذی در خاک بهتر به گیاه رسیده در نتیجه ثمردهی بهتری خواهند داشت.

 

پسته کله قوچی

پسته کله قوچی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *