این نوشته از سری آموزش‌های نهالستان بهمن آبادی در بخش نهال است .در این نوشته سعی داریم شما را با آفات و بیماری های سیب آشنا کنیم .

در سال های اخیر اکثر مردم به دلیل زندگی ماشینی و دوری از طبیعت برای تعطیلات و اخر هفته ها به دنبال باغ و باغچه ای برای زندگی هستند 

در این میان تصمیم داریم شما رو با انواع گل و گیاه اشنا کنیم که در این زمینه کمک هستند

سیب درختی از میوه های لذیذ و با باردهی بالا است که در سراسر دنیا کاشته و مصرف می شود. ارقام مختلف سیب دارای ویژگی ها و خواص منحصر به فردی هستند.

یکی از عوامل مهم در نگهداری سیب کنترل آفت و در صورت ابتلا به بیماری درمان آن است. 

اگر به طور منظم باغ خود را رصد کنید می توانید قبل از افزایش جمعیت آفت که خسارت بیشتر را به بار می‌آورد نسبت به کنترل آن اقدام کنید و در مصرف سم های کشاورزی خطرناک صرفه جویی کنید و هم هزینه های کنترل آفت را کاهش دهید.

 

 

۱)شته خونی (مومی) و شته سبز سیب:

 

نام علمی شته خونی:Eriosoma lanigerum

 

نام علمی شته سبز: Aphis pomi

 

شته خونی از جمله آفت های مکنده در باغ های سیب می باشد. شته ها دوران زمستان خود را در سطح ریشه درختان و در خاک انجام می دهند البته در نزدیکی طوقه ها نیز می توانند ساکن شوند. هنگامی که دمای هوا افزایش می یابد شته ها به سمت شاخه ها و مخصوصا نواحی هرس شده در زمستان می روند و در آن جا زاد و ولد می کنند. رنگ شته خونی ، سبز تیره متمایل به قهوه ای است که پس از گذشت مدتی ظاهر مودار و پنبه مانندی در کلنی های آن روی شاخه سیب ظاهر می شوند. همولنف این حشرات ، به رنگ قرمز می باشد و اگر کلنی های را فشار دهید مایعی شبیه به خون از آن خارج می شود. شته از راه طوقه و ریشه نیز تغذیه می کند و خسارت به بار می آورد که در این صورت غده های (گال) کوچک در این نواحی تولید می شوند.

 

شته سبز یکی دیگر از گونه های شته است که سبز رنگ این و برخلاف شته مومی ساختار پنبه ای ندارد.

 

 

مبارزه با شته سیب:

مناسب ترین راه برای مبارزه با این آفت استفاده از روغن های زمستانه همراه با سم هایی مانند اتیون است که نتیجه بهتری را خواهد داشت. از سم هایی مانند ایمیداکلوپراید ، استامی پراید و پریمیکارب برای کنترل آفات بسیار مناسب است.

 

 

۲)لیسه سیب:

 

نام علمی:Hyponomeuta mallinellus

 

حشره کامل لیسه سیب پروانه ای با بال های سفید و خال های سیاه است. همزمان با شکوفه زدن جوانه ها این حشره از خواب زمستانی بیدار می شود و تغذیه از برگ ها و جوانه های تازه را آغاز می کند. این آفت به شکل گله ای حمله ور می شوند و عمده لاروها در یک نقطه سایت تغذیه ای می سازند. بر روی دسته لاروها پوشش تار عنکبوتی وجود دارد. هنگامی که آلودگی درخت شدید می شود، لاروها با تغذیه از جوانه ها مانع از تشکیل یا از بین رفتن آن ها می شوند.

 

 

مبارزه با لیسه درخت سیب:

مناسب ترین زمان برای مبارزه با این آفت ، زمانی است که جوانه ها متورم می شوند. با روغن های دیازینون و یا مالاتیون می توانید این آفت را تا حدودی کنترل کنید. در صورت آلودگی شدید پس از ریزش گلبرگ ها سم پاشی را انجام دهید.

 

۳)مینوز لکه گرد:

 

نام علمی:Leucoptera malifoliella

 

تخم های مینوز لکه گرد پشت برگ ها گذاشته می شود و بعد از تفریخ ، این لاروها وارد پارانشیم برگ می شود و به شکل متحد المرکز تغذیه را آغاز می کند. فضولات لاروها به شکل نقطه های سیاه در دالان ها مشخص می شوند و در آخر و پس از تغذیه پارانشیم، لاروها به شفیره و سپس به پروانه های بالغ تبدیل می شوند. در فصل زمستان است شفیره ها در لایه ای ابریشمی به شکل پیله از این فصل عبور می کنند. در کنترل این آفت از بین بردن بقایای گیاه اهمیت زیادی دارد.

 

 

ازبین‌بردن مینوز لکه گرد:

برای از بین بردن این آفت از سم هایی سومیسیدین ، مالاتیون و دسیس استفاده کنید.

 

 

۴)سوسک‌های چوب‌خوار و پوست خوار:

انواع مختلفی از حشره ها توانایی حمله به پوست و چوب درختان سیب را دارند و به اندام های زیر زمینی و هوایی خسارت وارد می کند.مهم ترین خساراتی که این آفت به درخت وارد می کند حفر دالان و از بین بردن دسته های آوندی و به هم زدن تبادلات مواد غذایی و آب بین ریشه و اندام هوایی است. فعالیت این آفت موجب حساس شدن گیاه نسبت به شرایط محیطی می شود و راندمان آن به شدت پایین بیاید.

 

 

مبارزه با سوسک‌های چوب‌خوار و پوست خوار:

مناسب ترین راه برای کنترل این آفت تغذیه اصولی و قوی نگه داشتن گیاه از نظر مواد مغذی است. عمده این آفت پلی فاژ است و از راه های مختلف به گیاه حمله می کند. تغذیه مهم ترین و اصولی ترین شیوه برای پیشگیری از آلوده شدن باغ ها است. همچنین درختانی که تحت تنش هستند در معرض آفت بیشتری قرار می گیرند. استفاده از تله های فرمونی بر علیه حشرات بالغ ، حذف سرشاخه های آلوده و ریشه‌کنی درختان به شدت آلوده، یخ آب زمستانه و رعایت بهداشت باغ برای کنترل آفات موثر است. همچنین در صورت آلودگی شدید از سم های سایپرمترین ، فوزالون و دیازینون استفاده کنید.

۵)کرم سیب:

 

نام علمی: Cydia pomonella

 

کرم سیب پرخسارت ترین آفت درخت سیب است چرا که به میوه حمله ور می شود. شب پره های ماده ، تخم های خود را به صورت تکی روز برگ ، شاخه و میوه های درخت می گذارد و لاروهای تازه خارج شده تخم ها ، به میوه‌های در حال رشد گیاه حمله می کنند. این لاروها به تغذیه از دانه های سیب علاقمند هستند به همین علت به سمت آن ها حرکت و از آن ها تغذیه می کنند. از بین رفتن دانه موجب زشت شدن و افتادن میوه ها از درخت می شود. زمانی که میوه درشت شود لاروها از درخت نمی ریزند و روی درخت باقی می مانند و اما کیفیت میوه را به شدت پایین می آورد. این لاروها با بروز گندیدگی و آلودگی های قارچی موجب از بین رفتن میوه ها می شود.

 

 

مبارزه با کرم سیب:

برای مبارزه با این آفت ها باید از ورود لاروها به داخل میوه های در حال رسیدن جلوگیری کنید. سمپاشی دوره ای پس از ریختن گلبرگ ها با سم هایی مانند فن والریت ، دیازینون ، فوزالن و ایندوکساکارب موکل کاهش لاروها می شود. همچنین می توانید تنه درختان را رنگ کنید و یا با کارتن آن را بپوشانید و سپس در فصل بهار جمع کنید تا تخم های این حشره کاهش یابد.

 

 

۶)شپشک واوی و شپشک نخودی سیب:

 

نام علمی: Didesmococcus unifasciatus

 

شپشک واوی به رنگ طلایی تا قهوه ای هستند که بسته به سن آن ها رنگشان متفاوت است. تخم ها در زیر سپرها گذاشته می شوند. این شپشک ها سپرهای گردی با اندازه های متفاوت و گاهی براق دارد که به تعداد زیاد روی شاخه های جوان قرار می گیرند.این آفت ها شیره گیاهی را مخصوصا در شاخه های جوان می مکند و موجب ضعف عمومی درخت ، زرد شدن برگ ها و کاهش تولید و رنگ گیری میوه می شوند. مبارزه در فصل رویش گیاه سخت تر میشود چرا که حشرات داخل سپر خود هستند. 

 

 

مبارزه با شپشک واوی و شپشک نخودی سیب:

مبارزه با این آفات در فصل زمستان با هرس شاخه های آلوده و سمپاشی با استفاده از روغن و سن هوایی مانند اتیون و کلرپیریفوس انجام می شود. در فصل رشد درخت نیز اگر نیاز به مبارزه سمپاشی داشتید می توانید از سم های ایمیداکلوپراید ، استامی پراید و کلرپیریفوس بکار ببرید.

۷)کنه ها:

 

نام علمی: Panonychus ulmi

 

یکی از مهمترین گونه های کنه که به درخت سیب حمله می کند‌ کنه قرمز اروپایی می باشد. کنه ها سرعت رشد بالایی دارند که اگر آلودگی شدید ایجاد کنند موجب ایجاد خسارت زیادی به درخت می شوند. این آفت با تغذیه از شیره های گیاهی موجب ضعف عمومی درخت و قرار گرفتن در معرض سایر بیمارگر ها می شوند.

 

 

مبارزه با کنه درخت سیب:

برای کاهش میزان کنه درخت سیب از سمپاشی زمستانه با روغن ، سمپاشی داخل فصل با سم های ایمیداکلوپراید، آبامکتین ، پروپارژیت و نیسورون همراه با صابون های محلول پاشی استفاده کنید.

 

 

۸)کرم خراط:

 

نام علمی:Zeuzera pyrina

 

نام دیگر این آفت پروانه فری است که حشره ای پلی فاژ است و به طیف وسیعی از گیاهان حمله می کند‌. درخت سیب حساسیت زیادی به این آفت دارد ‌. این کرم دالان هایی در سرشاخه ها ه و سپس شاخه و تنه اصلی بخشی از آوندهای یکپارچه را قطع می کند تا گیاه را دچار ضعف کند‌. دالان هایی روی شاخه و تنه اصلی نشان دهنده این آفت در سیب می شود ‌. ممکن در این دالان ها لاروهای تغذیه کننده وجود داشته باشد یا در آن لاروها به پروانه تبدیل شده باشد.

 

 

مبارزه و ازبین‌بردن با کرم خراط درخت سیب:

تغذیه کردن درختان از نکات مهم برای کنترل این آفت است. گیاهی که برنامه غذایی اصولی دارد و فاقد ضعف عناصر غذایی باشد آسیب کمتری می بیند. پس از اینکه این آفت وارد تنه درختان شود کار سخت تر خواهد بود. شما می توانید در صورت آلودگی شدید از سم هایی مانند دیازینون ، فن والرین و سایپرمترین استفاده کنید یا با چسب ترس و سلیکیونی آن ها را مسدود کنید. برای کاهش مصرف سم می توانید سوراخ ها را مفتول بزنید. یکی از راه حل های کنترل این آفت استفاده از تله های فرمونی مخصوص و سم پاشی بر علیه حشرات کامل در تابستان می باشد. این آفت نیز مانند آفات دیگر در یک منطقه محدود نمی شود و در صورتی که باغ خود را سمپاشی کنید از بین می رود.

 

 

۹)کرم سفید ریشه:

 

نام علمی:Polyphylla olivieri

 

کرم سفید ریشه نیز پلی فاژ است‌. این آفت در سنین مختلف از ریشه های تازه تشکیل شده و یا قدیمی سیب تغذیه می کند و اگر آن ها را قطع کنید علاوه بر کاهش میزان جذب آب و مواد غذایی موجب ضعف عمومی گیاه و قرار گرفتن در معرض سایر بیماری ها و آفات است. این آفت را باید سالیانه در باغ ها رصد کنید. درصورتیکه لارو ها یا سوسک کامل را در باغ خود مشاهده کردید ممکن است هشداری برای جمعیت بالای این حشرات باشد.

 

 

مبارزه با کرم سفید ریشه:

این آفت به راحتی کنترل می شود. مناسب ترین راه برای کاهش جمعیت آفت در خاک استفاده از یخ آب زمستانه است. شخم زدن خاک نیز می تواند به آن کمک کند. همچنین شما می توانید از سم هایی مانند دیازینون و سایپرمترین استفاده کنید. همینطور می توانید از نماتدهای شکارگر برای کنترل این آفات استفاده کنید.

نهالستان بهمن آبادی هر روزه آماده‌ی مشاوره و پاسخ به خریدارن حضوری و غیرحضوری ( تلفنی) است.

آدرس : کرج ، مشکین دشت ، جاده‌ی خوشنام ، 100 متر بعد از آهن فروشی بیاتلو ، نهالستان علیرضا بهمن آبادی.

لینک گوگل مپ :  https://goo.gl/maps/QXg1yzMpA389mBXb7

اگر از مترو استفاده ‌می‌کنید، به ایستگاه مترو کرج آمده سپس با تاکسی‌های خطی به مشکین دشت بیاید.

تلفن‌های تماس : 

38 46 666 0912

31 11 282 0938

03 14 164 0912 

99 86 276 0930

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *