گل لادن

گل لادن


این نوشته از سری آموزش‌های نهالستان بهمن آبادی در بخش نهال است . در این مقاله با گل لادن اشنا می‌شوید. 

 

 

گل لادن
گل لادن
نام انگلیسی: Nasturtium 

 

نام علمی: Tropaeolum majus

 

خانواده: Tropaeolaceae

 

-لادن گونه ای گیاه گلدار از جنس Tropaeolum است. منشأ آن رشته کوه های آند جنوبی در شمال بولیوی تا کلمبیا در قاره آمریکای جنوبی است. 

 

-این گیاه چند ساله در طول دوران رشد به ۱ متر طول و یا بیشتر میرسد. دارای برگ های بزرگ، تقریبا دایره ای شکل، به قطر ۳ تا ۱۵ سانتی متر، به رنگ سبز مایل به زرد در بالا، با دمبرگ ۵ تا ۳۰ سانتی متری که در نزدیکی وسط برگ با رگه های متعدد و لبه های لوب دار میباشد. 

 

-گل آن ۲/۵ تا ۶ سانتی متر قطر، با ۵ گلبرگ و ۸ پرچم و اسپور ۲/۵ تا ۳ سانتی متر است و رنگ آن زرد تا نارنجی و به قرمز متفاوت است که اغلب تیره تر در قاعده از گلبرگ میباشند. 

 

-میوه آن ۲ سانتی متر پهنا دارد و از ۳ بخش تشکیل شده و هر بخش دارای یک بذر منفرد بزرگ به طول ۱ تا ۱/۵ سانتی متر می باشد. 

 

-از مهمترین خصوصیات برای شناسایی آن، برگهاي چرمي شكل و گلهاي آن است که محور گل از انتهاي گل به آن نچسبيده است بلكه از وسط گلبرگها وارد گل شده و انتهاي گلبرگها آزاد است. بیشتر بخش‌های این گیاه به ویژه برگ هایش طعم شاهی می دهد از این رو به آن شاهی هندی هم می گویند. 

 

-گل لادن نیازمند نور آفتاب و خاک شنی است. استفاده از کود نیتروژن به فراوانی شاخ و برگ و تولید گل های بیشتر کمک میکند. این گیاه نسبتا متحمل به خشکسالی است ولی برای شادابی بیشتر به آبیاری منظم نیاز دارد. 

 

-گل لادن نیاز به مراقبت چندانی ندارد و مناسب برای مبتدیان در هر سنی که علاقه به باغبانی داشته باشند می باشد. این گیاهان به سرعت شروع به رشد می کنند و تکثیر آنان نیز ساده است. 

 

-این گیاه به طور گسترده ای، برای مصارف زینتی و دارویی کشت میشود. هم برگ و هم گل این گیاه خوراکی هستند و می توان آنها را در سالاد استفاده کرد. طعم آنها نسبتا تند میباشد. 

 

برای مشاهده نحوه نگهداری و پرورش این گیاه به ادامه مطلب مراجعه نمایید.

سوالات خود را ازما بپرسید!

   

    واتساپ                                              اینستاگرام                                            تماس فوری (روی تصویر فوق کلیک کنید)

 

 

 

گل لادن

گیاه شناسی و انواع گل لادن:

گیاه شناسی:

-لادن، گیاهی است بوته‌ای، یک ساله با ساقه‌های بالا رونده که ارتفاع آن‌ها در شرایط محیطی مناسب، به چند متر نیز می‌رسد. برگ‌های این گیاه به شکل مدور، درشت و سپر مانند به رنگ سبز مایل به آبی است و و دارای مشابه سبزی شاهی است. این برگ‌ها مصرف خوراکی داشته و در برخی مناطق از آن‌ها در تهیه سالاد و به عنوان نوعی سبزی خوردن استفاده میشود. به گل لادن به دلیل همین ویژگی، شاهی هندی نیز گفته میشود و از خواص درمانی آن نیز در طب سنتی استفاده می‌شود. 

-گل های لادن از کناره شاخه‌ها و دمبرگ‌ها بیرون مـی‌آینـد و به رنگهای مختلف در طبیعت دیده میشوند، ولی بیشتر دارای رنگ زرد، نارنجی سفید و سرخ است. از آنجایی که گل‌های لادن بسیار سریع رشد میکند و در یک فصل هم به گل رفته و هم بذر تولید میکنند و مراقبت از آن‌ها آسان است انتخاب خوبی برای کسانی است که در باغبانی تازه‌کار هستند. 

 

انواع گل لادن:

-لادن دورگه نوع دیگری از لادن می باشد و از پیوند بین لادن بزرگ و لادن لوب بدست آمده است. بوته ای سبز و قوی دارد و طول اندازه آن به ۴ متر می رسد و به صورت پیچیده روی داربست ها رشد می کند. 

 

-نوع دیگری از گل لادن وجود دارد که دارای گل های قرمز تیره می باشد و گل های زیادی دارد. نوع دیگر با گل های سفید مایل به زرد همراه با لکه های ارغوانی می باشد. 

 

-یک نوع دیگر از گل لادن وجود دارد، که دارای زیبایی کمی می باشد و اندازه ارتفاع آن به ۴۰ تا ۵۰ سانتی متر می رسد. برگ ها و گل های بسیار کوچکی دارد.

 

-از دیگر انواع این گل، لادن بریده بریده است و دارای گل های کوچک و زرد رنگی می باشد. تمامی انواع این گیاه از اوایل فصل بهار تا اواخر فصل پاییز گل می دهند. 

 

 

نیازها و شرایط نگهداری :

خاک:

-شرایط خاک سبک با زهکش خوب مناسب این گیاه است و در خاکهایی که از نظر مواد غذایی فقیر است نیز رشد می کند. گلدهی این گیاه در خاکهایی فقیر از مواد هستند اثبات شده است بنابراین بهتر است که در مخلوط خاکی این گیاه از کود پوسیده دامی و یا خاک برگ استفاده نشود. 

 

آبیاری:

-اگرچه برگ ها به خاطر تغییرات فصلی، زرد رنگ می‌شوند اما زرد شدن برگ‌ها می‌تواند نشانه‌ای از آبیاری اضافی و بیش از حد نیز باشد. گلهای لادن به آب خیلی زیادی نیاز ندارند. اگر در منطقه ای زندگی می‌کنید که بارندگی در طول تابستان زیاد است، پس به آبیاری گیاه نیاز نیست. اگر در چنین منطقه‌ای زندگی نمی‌کنید آبیاری عمیق به صورت دو بار در هفته کافی خواهد بود. قبل از آبیاری، خاک را با گذاشتن تکه چوب و یا انگشت خود در آن، کنترل بکنید. وقتی خاک خشک است گیاه را آبیاری کنید. همچنین گیاه را در صبح آبیاری بکنید. 

 

نور:

-این گیاه در آفتاب کامل، بهترین رشد را دارد. اگر مکان کاشت حداقل ۶ ساعت نور خورشید را دریافت کند، گیاه زنده می‌ماند و دوام می‌آورد. این گیاه می‌تواند سایه‌ی آفتاب را نیز تحمل کند اما اگر گیاه را در مکانی که نور خورشید فراوان را دریافت نکند قرار دهید، گل دادن فراوان آن را نخواهید دید. اگر در منطقه‌ی گرمسیری زندگی می‌کنید، توصیه می‌شود که آن را از سوزانده شدن توسط آفتاب بعد از ظهر، حفاظت بکنید. اگر گیاه را درون خانه نگه می‌دارید، مکانی را پیدا کنید که در آن، گیاه در معرض بادهای شدید و یا جریان‌های سرد قرار نگیرد. 

 

دما:

-بهترین گلدهی را در دمای حدود ۲۵ درجه دارد. هر مقدار که هوا گرمتر شود عمر گلها نیز کوتاه تر می شود و با فرا رسیدن روزهای گرم تابستان و افزایش دما به بیش از ۲۸ درجه سانتیگراد از گلدهی گیاه کاسته می شود به همین دلیل بسیار لازم است تا گیاه را در برابر تابش نور مستقیم آفتاب در بعد از ظهرهای گرم تابستان حفاظت کنیم. 

 

کوددهی:

-کوددهی فراوان به این گیاه باعث کاهش رشد گلدهی می شود. این گیاه در خاکهای فقیر از مواد غذایی بهتر گل می‌دهد. از کودهایی که فسفر بیشتری در برابر نیتروژن دارند استفاده کرده و غلظت کود را به نصف تا یک چهارم میزان آماده شده برای گل لادن برسانید. 

 

آفات و بیماری ها:

-کپک یا قارچ‌ها می‌توانند اثر مخربی روی گیاه داشته باشند. گفته می‌شود گلهای لادن به هجوم شته‌ها، آسیب پذیر هستند. شته‌ها می‌توانند از شاخ و برگ تغذیه بکنند در نتیجه به آنها آسیب بزنند. برای جلوگیری از هجوم آنها، شما می‌توانید به طور فیزیکی آنها را از بین ببرید و یا برگ‌ها را با آب اسپری بکنید. همچنین شما می‌توانید برگ‌ها و پایین آنها را با محلول صابونی بشویید و پاک کنید. 

 

– آفاتی همچون سوسک خیار و مته‌ی کدو به خاطر طعم و مزه‌ی تند و فلفلی شاخ و برگ‌های گل لادن، به آن نزدیک نمی‌شوند. اگر شما کدو تنبل، کدو و خیار را در باغ خود کاشته‌اید، ایده‌ی خوبی است که گل لادن را کنار آنها نگه دارید. با این کار، نه تنها باغ شما در فصل گل دادن تماشایی خواهد شد بلکه می‌توانید از برگ‌ها و گلبرگ‌های آن برای دادن طعم تند و فلفلی به غذاهای خود استفاده بکنید.

گل لادن

تکثیر ، کاربرد و خواص:

تکثیر:

 

کاشت در گلدان:

-کاشت لادن و تکثیر آن به دو روش کاشت بذر و قلمه زدن صورت می‌گیرد. فصل تکثیر آن از طریق کاشت بذر، در اواخر اسفند و اوایل بهار انجام می‌شود و با قلمه زدن، در اواخر تابستان می‌توان آن را تکثیر کرد. 

 

بذر:

-بذرهای گل لادن را مراکز فروش گل و گیاه تهیه کنید و آن‌ها را به مدت ۲۴ ساعت در آب ولرم بخیسانید. همچنین می‌توانید برای جوانه‌زنی مطمئن‌تر، بذر را در محلول کلشی سین (محلول کلشی سین:۷/۵ میلی لیتر،گلیسیرین + ۲/۵ میلی لیتر آب + مؤمیان چند قطره + پودر کلشی سین ) با غلظت ۰/۵ تا ۱/۵ درصد خیس کنید. هر دو بذر را در یک گلدان کوچک، در عمق یک سانتی‌متری بکارید. مقداری از همان خاک حدود یک تا دو سانتیمتر روی بذرها بریزید و خوب آب بدهید. گلدان را در مکانی نیمه سایه بیرون از منزل و یا در کنار پنجره‌های جنوبی آپارتمان قرار دهید. معمولا بین ۵ تا ۱۰ روز، جوانه ها از خاک بیرون می‌زنند. 

 

قلمه:

-قلمه ها را از ساقه‌های سالم، سخت و قوی گل لادن انتخاب کنید. برگ‌های آن را با قیچی باغبانی یا چاقوی تیز که قبلا ضدعفونی کرده اید، جدا کنید. دو تا سه بند از ساقه برای زدن قلمه کافی است. قلمه‌ها را داخل یک لیوان آب در پشت پنجره که آفتاب خوب داشته باشد، قرار دهید. قلمه گل لادن خیلی زود ریشه‌دار می‌شود. بعد از مشاهده اولین ریشه‌ها، قلمه را به گلدان منتقل کرده و در خاک مناسب بکارید. مراقب باشید به ریشه‌های نازک و ظریف گیاه در هنگام انتقال و کاشت در گلدان، آسیب نرسد. 

 

کاربرد:

-انواع پاکوتاه آن را در داخل حاشیه های چمن کاریها یا کنار باغچه ها بصورت نواری کاشته می شود.نوع خزنده آن در بالکن یا پنجره ها یا نرده ها اطراف باغچه ها می کارند.این گیاه به علت رشد زیاد می تواند زمین های سخت را در زمان کوتاه بپوشاند.گلهای بریده آن مدت ۱۰-۱۲ روز در گلدان ماندگار می باشد غنچه در این مدت در گلدان باز می شود. 

 

خواص درمانی و دارویی:

-گل لادن خواص دارویی بسیار خوبی دارد. با جویدن این گیاه اسانسی همچون خردل ایجاد شده و برگ و گلها خاصیت ضد اسکوربوت دارد. گیاه لادن همچنین خاصیت تصفیه خون، رفع بیماریهای نزله دستگاه تنفسی، برونشیت‌های مزمن و اخلاط خونی دارد. علاوه بر این مجراهای شریانی قلب را باز نموده و موی سر و پیاز آن را تقویت می‌کند و از ریزش مو جلوگیری می‌کند. گل لادن خاصیت التیام بخشی به زخم دارد و خاصیتی نظیر آنتی بیوتیک دارد و در برابر عفونت‌ها به بدن کمک می‌کند. 

 

نهالستان بهمن آبادی هر روزه آماده‌ی مشاوره و پاسخ به خریدارن حضوری و غیرحضوری ( تلفنی) است.

آدرس : کرج ، مشکین دشت ، جاده‌ی خوشنام ، 100 متر بعد از آهن فروشی بیاتلو ، نهالستان علیرضا بهمن آبادی.

لینک گوگل مپ :  https://goo.gl/maps/QXg1yzMpA389mBXb7

اگر از مترو استفاده ‌می‌کنید، به ایستگاه مترو کرج آمده سپس با تاکسی‌های خطی به مشکین دشت بیاید.

تلفن‌های تماس : 

38 46 666 0912

31 11 282 0938

03 14 164 0912 

99 86 276 0930

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *