این نوشته از سری آموزش‌های نهالستان بهمن آبادی در بخش نهال است .در این نوشته سعی داریم شما را با گوجی بری آشنا کنیم .

در سال های اخیر اکثر مردم به دلیل زندگی ماشینی و دوری از طبیعت برای تعطیلات و اخر هفته ها به دنبال باغ و باغچه ای برای زندگی هستند 

در این میان تصمیم داریم شما رو با انواع گل و گیاه اشنا کنیم که در این زمینه کمک هستند

نام انگلیسی: Red goji berry

 

گوجی بری بومی کشور چین می باشد. برای آشنایی با نحوه کاشت این محصول در ابتدا با خود این محصول آشنا شوید.گوجی بری در نقاط مختلف جهان کشت و پرورش می یابد اما ممکن است کیفیت آن به اندازه گوجی بری هایی که در آمریکا و کانادا کشت و پرورش می یابد نباشد. گوجی بری های تولید شده در آمریکا و کانادا بسیار مطلوب و خوش طعم هستند. شرق انتاریو کانادا بیشترین میزان فروش گوجی بری را دارد. گوجی بری در کالیفرنیا حدودا در ۱۸ هکتار زمین مختلف کشت می شود. گوجی بری در مناطق مختلف نام های دیگری نیز دارد.

 

نهال گوجی بری به شکل درختچه رشد می کند. ارتفاع نهال های گوجی بری حدودا بین ۹۰ الی ۱۲۰ سانتی متر می‌باشد. البته درخت گوجی بری پس از رشد کامل می تواند به ۳۶۰ سانتی متر نیز برسد.

 

درخت گوجی بری خزان پذیر است و در پاییز برگ هایش می ریزد. این درختچه برای احیا و برگشت به حالت اولیه به دوره خزان و خواب زمستانی نیاز دارد. بنابراین سعی کنید آن را در منطقه ای بکارید که زمستان های سرد دارد. 

 

شرایط کاشت و نگهداری نهال گوجی بری خیلی سخت نمی باشد و در ادامه با شرایط منطقه کاشت، نوع خاک، میزان آبیاری و آب و هوای مناسب گوجی بری آشنا می شوید.

خاک مناسب کاشت نهال گوجی بری:

گوجی بری در مورد خاکی که در آن رشد می کند خیلی سختگیر نیست و قابلیت تطبیق با انواع خاک ها را دارد. میزان pH مناسب خاک گوجی بری ۶/۵ الی ۷ باشد. چرا که نهال گوجی بری در خاک های شور توانایی رشد ندارد و به مرور زمان از بین می رود. سعی کنید برای گوجی بری خاکی حاصلخیز با زهکشی مطلوب را آماده کنید. خاک حاصلخیز موجب افزایش باردهی می شود. هنگام خرید خاک مناسب کاشت گوجی بری مهمترین نکته ، زهکشی عالی است. برای زهکشی این خاک از خاک های لومی یا لومی-شنی استفاده کنید.اگر خاکی که گوجی بری را در آن می کارید رسی و یا خاک سنگین باشد مقداری شن به آن اضافه کنید. اگر این کار را انجام دهید عمل تخلیه آب موجود در خاک سریع تر انجام می شود و در صورت استفاده نکردن از شن ، خاک همواره خیس موجب پوسیدگی و از بین رفتن ریشه گیاه می شود.

 

 

آبیاری مناسب نهال گوجی بری:

برای آبیاری نهال گوجی بری در نظر بگیرید که منطقه ای که در آن محصول را کاشته اید چه میزان بارندگی دارد. در صورتی که رطوبت مورد نیاز گوجی بری تامین نشود ریشه ها از بین می روند. اگر منطقه ای که در آن زندگی می کنید آب و هوای خشک دارد ، گوجی بری را به صورت روزانه آبیاری کنید اما در صورتی که منطقه ای که در آن زندگی می کنید مرطوب است تنها زمانی که سطح خاک خشک شد اقدام به آبیاری نمایید. از غرقاب کردن درخت بپرهیزید چرا که موجب پوسیدگی ریشه تولید قارچ می شود. از طرف دیگر اگر آبیاری را به اندازه‌ی کافی انجام ندهید ، گیاه خشک می شود و در نهایت پژمرده می شود و از بین می رود. بهترین زمان در طول روز برای آبیاری گوجی بری صبح هنگام است. توجه داشته باشید کن هنگام آبیاری روی برگ ها آب نپاشید.

 

نور مورد نیاز گوجی بری:

گوجی بری بسیار نور پسند است. این گیاه روزانه بین ۷ الی ۸ ساعت باید نور بگیرد. بنابراین باید در جایی کاشته شود که در معرض تابش مستقیم نور آفتاب باشد. در صورتی که نور کافی به گوجی بری برسد باردهی افزایش می یابد.

 

 

دمای مورد نیاز گوجی بری:

بهترین دما برای رشد گوجی بری ۲۵ درجه سانتی گراد می باشد. سال اول و دوم گیاه مراقبت بیشتری نیاز دارد اما پس از گذشت ۳سال مقاومت درخت به حداکثر می رسد. برخی افراد دوسال اول گوجی بری را در گلخانه نگهداری می کنند.

 

هرس کردن گوجی بری:

هرس گوجی بری با اهداف مختلفی از جمله رشد شاخه های جانبی ، افزایش باردهی ، کوتاه شدن ارتفاع درخت، آسان شدن برداشت محصول، بهتر خشک شدن گیاه و ایجاد نور مناسب است. برخی شاخه ها بی ثمر فقط به طور عمودی رشد می کنند. تنها یک ساقه هنگام رشد گوجی بری آن را درگیر می چند. بهترین زمان برای هرس گوجی بری هنگام خواب گیاه است. خواب بودن گیاه موجب می شود که به آن آسیب نرسد. اگر زمان مناسب را برای هرس گوجی بری انتخاب کنید موجب افزایش باردهی می شود.

 

 

کوددهی:

برای کوددهی گوجی بری از کودهای حیوانی پوسیده و کمپوست های آلی استفاده کنید. از آنجایی که گوجی بری به خاک غنی نیاز دارد می توانید برای افزایش بهره وری از کودهای پتاس بالا استفاده کنید.

 

 

کاربرد و موارد استفاده گوجی بری:

۱)علاوه بر خام خوری ، می توان گوجی بری را به صورت کشمش نیز مصرف نمود.

 

۲)در طب سنتی از این میوه به علت سرشار بودن از آنتی اکسیدان برای درمان سرطان و بهبود سلامت بدن استفاده می کنند.

 

۳)از میوه ها و برگ های گوجی بری برای ساخت دمنوش استفاده می شود.

 

۴)میوه های تازه گوجی بری را به صورت خام نیز مصرف می کنند. طعم گوجی بری فوق العاده است.

 

۵)از گوجی بری برای تهیه انواع دسر ، انواع مربا و سس و همچنین برای تزئین غذا استفاده می شود.

 

 

 خواص و فواید دارویی گوجی بری:

پرورش و مصرف گوجی بری به علت داشتن خواص زیاد توصیه می شود. این میوه موجب بالا بردن سطح ایمنی بدن می شود.سلول های خونی را افزایش می دهد و باعث کاهش نشانه های یائسگی می شود. میوه گوجی بری موجب تنظیم فشارخون می شود حتی آنتی اکسیدان موجود در گوجی بری پیری را به تعویق می اندازد و برای درمان بیماریهای مختلف به کار برده می شود.

 

کاشت گوجی بری به صورت نهال:

کاشت مستقیم گوجی بری در نهال بهترین روش برای تکثیر آن است. برای کاشت گوجی بری به صورت نهال ، گودال هایی به اندازه ریشه نهال ایجاد کنید ، نهال را در گودال بگذارید و سپس آن را با خاک بپوشانید. فاصله بین هر گودال ۱ الی ۱/۳ متر باشد. برای اینکه اطراف گوجی بری علف هرزی رشد نکند و خاک رطوبت خود را حفظ کند ، روی خاک و اطراف گیاه مالچ پاشی کنید.

 

 

کاشت گوجی بری در گلدان:

بذر گوجی بری را درون آب بریزید و به مدت ۳ تا ۴ ساعت بخیسانید. در لیوان های یکبار مصرف ترکیب کوکوپیت ، پرلیت و پیت ماس بریزید و خاک را مرطوب کنید. بذرها را از آب بیرون بیاورید و به آرامی در خاک قرار دهید. روی بذرها ۲ الی ۳ میلی متر خاک بریزید و آن را آبیاری کنید. روی خاک را با نایلونی شفاف بپوشانید تا رطوبت کاهش یابد. هنگامی که بذر ها جوانه زدند پوشش نایلونی را بردارید. جوانه زنی حدودا ۷ تا ۱۰ روز طول می کشد. پس از ۳ برگه شدن جوانه ها آن را به گلدانی بزرگتر منتقل کنید.گلدان را به مکانی پرنور منتقل کنید تا نور کافی به آن برسد. هنگامی که ارتفاع گوجی بری به ۱۰ سانتی متر رسید ، گیاه را چند ساعتی از خانه خارج کنید و سپس به داخل بازگردانید. گوجی بری به ۸ ساعت نور نیاز دارد. نور بیشتر موجب افزایش باردهی می شود. اگر آن را در ساختمانی که نور زیاد ندارد قرار دادید ، کمبود نور را به وسیله لامپ فلورسنت جبران کنید. اگر گیاه رشد کمی داشت ، لامپ را شبانه روز روشن بگذارید.

 

 

بهترین زمان برای کاشت گوجی بری:

این گیاه را در تمام فصل ها می توان کاشت اما بهترین زمان برای کاشت گوجی بری، نیمه دوم سال می باشد.درختچه در اواخر خرداد و اوایل تیر گلدهی می کند که پس از ۴۵ الی ۸۵ روز به گوجی بری تبدیل می شوند و می توان آن ها را برداشت کرد.

 

نهالستان بهمن آبادی هر روزه آماده‌ی مشاوره و پاسخ به خریدارن حضوری و غیرحضوری ( تلفنی) است.

آدرس : کرج ، مشکین دشت ، جاده‌ی خوشنام ، 100 متر بعد از آهن فروشی بیاتلو ، نهالستان علیرضا بهمن آبادی.

لینک گوگل مپ :  https://goo.gl/maps/QXg1yzMpA389mBXb7

اگر از مترو استفاده ‌می‌کنید، به ایستگاه مترو کرج آمده سپس با تاکسی‌های خطی به مشکین دشت بیاید.

تلفن‌های تماس : 

38 46 666 0912

31 11 282 0938

03 14 164 0912 

99 86 276 0930

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *