پاپیتال

پاپیتال


این نوشته از سری آموزش‌های نهالستان بهمن آبادی در بخش نهال است . در این مقاله با گیاه پاپیتال اشنا 

می‌شوید. 

 

 

 

پاپیتال
پاپیتال
نام علمی: hedera helix

نام انگلیسی: hedera canariensis

خانواده: Araliaceae

-گیاه پوششی و همیشه سبزی می باشد که دارای ساقه های دائمی چوبی و بالا رونده چسبنده می باشد. این گیاه برای اولین بار در اروپا٬ آسیا و شمال آفریقا زیست داشته همیشه در بیشه ها٬پرچینها و محلهای سایه رشد کرده و برای پوشش دیوارها و فنسها یک ایده بسیار جذاب می باشد.

– علی رقم زیبایی گیاه پاپیتال باید این گیاه تا حدی سمی است و به شکل وحشی روی صخره ها در جنگل و روی دیوار ها می روید. اغلب آن را به عنوان گیاه تزیینی می کارند و چند نوع پرورشی از آن وجود دارد . برگهای آن مصرف دارویی دارد که آن را با دست چیده و در مقابل آفتاب در جایی که هوا جریان دارد خشک می کنند. پاپیتال دارای برگ هایی بزرگ یا کوچک با بریدگی هایی در حاشیه هستند که پس از بلوغ تغییر شکل داده ٬فاقد لب٬ تیره رنگ تر و ضخیم تر می شوند و همچنین جوانه های گیاه نیز سخت تر می شوند.رنگ برگ ها از سبز تیره تا سبز مایل به خاکستری و یا برگ های ابلق «سبز و زرد» بسته به پاریته گیاه تغییر میکند. در کل نسبت به شرایط محیطی دارای قدرت سازگاری بالایی هست و در حرارت بالا و پایین و روشنایی کم و زیاد می تواند رشد کند.

-پاپیتال کاربرد پوششی و زینتی دارد و بسیار برای پرچین ها ٬ پوشش دیوار ها و یا پوشاندن نماهای نامناسب ایده آل است. ویژگی ای که این گیاه را نسبت به سایر گیاهان پوششی منحصر به فرد کرده است توانایی رشد آن برخلاف چمن های معمولی در سایه است.

-در برخی موارد برگ های این گیاه کاربرد دارویی دارد که به این منظور ابتدا برگ های آن را با دست چیده و سپس در جایی که هوا جریان دارد می گذارند تا خشک شوند. از جمله خواص دارویی آن تحریک کردن کیسه صفرا و کبد است همچنین برای ترمیم  کمبرس زخم های سخت و از بین بردن پوست های مرده کف پا می توان از برگ های خرد جوان و جوشانده آن استفاده کرد. البته لازم به ذکر است که این گیاه ممکن است باعث تحریک و آسیب پوست های حساس شود.

-رشد گیاه عشقه بسیار کند هست و در عین حال انواع ابلق آن نسبت به سبز رشد کمتری دارد. اوایل تا اواسط پاییز زمان گلدهی پاپیتال می باشد. گلهای آن به صورت نامشخص به رنگ سبز مایل به زرد و نیمه کروی با بویی مشابه بوی عسل می باشند. این گیاه تا سن ۱۰-۵ سالگی گل نمی دهد. میوه های آن سمی بوده و توسط پرندگان جابه جا می شوند.

 

برای مشاهده نحوه نگهداری و پرورش این گیاه به ادامه مطلب مراجعه نمایید.

 

سوالات خود را ازما بپرسید!

   

    واتساپ                                              اینستاگرام                                            تماس فوری (روی تصویر فوق کلیک کنید)

 

پاپیتال
پاپیتال

انواع گونه‌های پاپیتال:

Hedera helix”pedata:

-برگ های این گونه ۵لوبی ٬ همانند پای مرغ ٬ به رنگ سبز-خاکستری متالیک با رگه های سفید-خاکستری  می باشند. این گونه برای پوشش زمین مناسب نمی باشند. ارتفاع آن به ۴متر (۲فوت) می‌رسد.

“Hedera helix”gracilis:

-این گونه دارای برگ هایی با لوبهای نوک تیز به رنگ سبز تیره می باشند که در زمستان تا حدودی ارغوانی می شود . این گونه برای پوشش زمین مناسب نمی باشند ارتفاع و میزان گستردگی آن ۵متر (۱۵فوت) است. ویژگی ها: محیط نیمه سایه و خاک با زهکشی خوب را ترجیح می دهد و نسبت به کاهش دما نیز بسیار مقاوم است(تا ۱۵- درجه سانتیگراد).

Hedera helixwoener:

-برگ های آن دارای لوبهای ضخیم سبز خاکستری با رگه های کمرنگ بوده که در زمستان ارغوانی می شوند. این گونه برای دیوارهای شمالی و شرقی بسیار مناسب است. ارتفاع آن به ۴متر(۱۲فوت) و میزان گستردگی آن به ۳متر (۱۰فوت) می رسد. ویژگیها: محیط نیمه سایه و خاک با زهکشی خوب را ترجیح می دهد و نسبت به کاهش دما بسیار مقاوم است(۱۵- درجه سانتی گراد).

 

پاپیتال

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

پاپیتال

 

 

نیازها و شرایط نگهداری :

نور:

-پاپیتال به طور معمول نیاز به نور مستقیم دارد٬البته این گیاه بسیار مقاوم است و در همه شرایط (دمای پایین و یا بالا٬ نور کم و زیاد ) می تواند به خوبی رشد کند. لازم به ذکر است گونه ای از آن که دارای برگ های ابلق است نسبت به سرما و صدمات ناشی از وزش باد مقاوم تر می باشد. گونه های دارای برگ سبز برای مکان های نیمه سایه و سایه مناسب تر است٬ اما گونه ی ابلق نور بیشتری می خواهد و نور کافی به زیبایی برگ ها می افزاید.

دما:

-گیاه پاپیتال دماهای مختلفی را تحمل می کند. بهتر است دما از صفر درجه کاهش پیدا نکند. هوای گرم نیز باعث خشک شدن برگ ها و سوختگی گیاه می شود. در این حالت باید به آبیاری و غبارپوشی گیاه دقت شود. اما دمای ۲۵-۱۸درجه بهترین دما برای نگهداری این گیاه است.

ابیاری:

-پاپیتال به هفته ایی یکبار آبیاری در فصل زمستان و هفته ای دوبار ابیاری در فصل زمستان نیاز دارد. اجازه دهید سطح خاک گلدان بین دو آبیاری خشک شود. آبیاری کم و خشکی بیش از حد باعث کندی رشد گیاه می شود. آبیاری زیاد نیز موجب ریزش و زردی برگ ها می شود.

رطوبت:

-گیاه پاپیتال یا پیچک انگلیسی در زمستان در هفته یک مرتبه و در تابستان دو مرتبه در هفته نیاز به غبارپاشی دارد. با افزایش دما باید غبارپاشی بیشتر انجام شود. بهترین زمان غبارپاشی اوایل روز و یا اوایل شب است.

تغذیه:

-در بهار و تابستان که فصل رشد گیاه است می توان پاپیتال را با کودهای مایع و جامد محلول هردو هفته ای یکبار طبق دستور روی پاکت کود تغذیه نمود.

خاک:

-خاک سبک برای رشد گیاه پاپیتال مناسب است. استفاده از کود پوسیده دام یا خاک برگ می تواند مفید باشد. برای سبک تر شدن خاک باغچه مقداری شن با پیت ماس اضافه کنید. خاک های دارای کمپوست نیز برای اصلاح خاک موثر است.

زمان تعویض گلدان:

-گیاه در حال رشد نیاز به یکبار تعویض گلدان در سال دارد . بهتر است برای پاپیتال جوان در سال های اول و دوم٬ دو مرتبه تعویض گلدان انجام شود. در صورت عدم امکان خام سطحی گلدان را با خاک غنی و تازه جایگزین کنید.

 

هرس:

-اگر این گیاه را هرس نکنید در هر سال تقریبا ۲۰سانتی متر رشد می کند. پس بهتر است آن را به خوبی توسط قیچی مخصوص مرتبا هرس کنید.

آفات و بیماری:

کنه تار عنکبوتی یکی از آفات این گیاه است که موجب بروز نواحی زرد رنگ در برگ ها و در نهایت زرد شدن آنان می شود. برگ ها و ساقه از شبکه های تار مانند پوشانده می شوند.همچنین برخی برگ ها قهوه ای و چروکیده شده و می خشکند. شته معمولا بر روی نواحی جوان فعالیت می کند و موجب چروکیدن عدم رشد ٬ زرد شدن و چسبناک شدن نواحی فعالیت خود می شود. شیشک آردآلو گاهی در زیر برگ ها و یا نواحی اتصال برگ به ساقه مستقر می شود و همانند شته مشکلاتی را نظیر کاهش رشد گیاه بخصوص نواحی جوان زرد و بدشکل شدن برگ ها ایجاد می کند. حشره سپردار به شکل نقاطی تیره رنگ و برآمده بر رو و در زیر برگ و همچنین بر روی پوست ساقه مستقر می شود و اگر در تعداد زیاد گیاه را مورد حمله قرار دهند کاهش رشد٬ زردی و ریزش برگ ها را به دنبال خواهند داشت. این گیاه معمولا دچار بیماری نمی شود اما بیماری نایی مانند سفیدک پوستی٬ پوسیدگی ساقه٬ لکه برگی باکتریایی ٬ شانکر به دلیل شرایط نامساعد نگهداری از جمله زهکش نامناسب بستر کاشت ٬ابیاری بیش از اندازه ٬ رطوبت و خیس شدن برگ ها در زمان آبیاری و ضدعفونی نکردن بستر خاک در زمان کاشت گیاه در گلدان از جمله مواردی هستند که امکان شیوع این بیماری ها را فراهم می کنند.

 

 

 

 

 

 

 

تکثیر و کاربرد:

 

تکثیر:

-بهترین روش تکثیر این گیاه قلمه گیری است و بهترین زمان قلمه گیری از اواخر مرداد تا اواخر مهر می باشد. قلمه های تهیه شده را باید در مخلوط پیت و ماسه در مکان گرم و سایه قرار داد تا ریشه دهند(بین ۴تا۶هفته) سپس آنها را جابه جا نمود. بهترین زمان انتقال آن ها را می توان در بهار و تابستان انجام داد.

-پاپیتال را می توانید به آسانی از اواسط بهار تا اواخر تابستان تکثیر کنید. البته گیاهانی که در بهار تکثیر می شوند مقاوم تر هستند. با یک چاقوی تیز قلمه های ساقه ای و یا انتهایی را به طول ۱۰ تا ۱۲ سانتی متر از ساقه های رونده جدا کنید و به روش کشت مستقیم قلمه درون گلدان آن ها را در گلدانی با قطر دهانه ۹سانتی متر حاوی کمپوست بذر و قلمه بکارید.

-خاک را نسبتا مرطوب کنید و با کیسه پلاستیکی شفاف قلمه ها را بپوشانید‌. بعد از یک ماه ریشه دهی انجام می شود. شما می توانید کیسه پلاستیکی را برداشته و گلدان را در تور مناسب٬ ولی دور از تابش مستقیم خورشید قرار دهید. قلمه ها در آب هم ریشه می دهند‌. پاپیتال ها در هوای خنک هم رشد می کنند اما سعی کنید در طول تکثیر دمای محیط ۱۸تا۲۰درجه سانتی گراد باشد.

 

کاربرد:

-این گیاه پاپیتال می توان به عنوان یک گیاه پوششی استفاده کرد. گیاهان پوششی این حسن را دارند که اولا زمین را می پوشانند و در نتیجه زمین برهنه نمی ماند. دوما از رویش علف های هرز جدید جلوگیری می کند البته باید توجه نمود که گیاهان پوششی نمی توانند از رشد گیاهان هرز استقرار یافته جلوگیری نمایند.

-پرورش گیاه پاپیتال بر روی ساختمان های یک طبقه و ویلایی به شرط آنکه دیوارهای آن از نوع تو خالی باشد و ضخامت دیوار کم نباشد منظره زیبای را ایجاد می کند اما اگر ضخامت دیوار کم باشد شاخ و برگ پاپیتال که یک گیاه همیشه سبز است و در چهار فصل سال بر روی گیاه حضور دارند رطوبت زا در یک بارندگی سخت در خود نگه می دارد و به تدریج به گچ دیوار پس می دهد و موجب مرطوب شدن دیوارها و ایجاد مشکل می شود.

-اگر می‌خواهیم پاپیتال را روی ساختمان های بلند پرورش دهیم بهتر است در پای دیوار آن را پخش نموده و هرس کنیم و از رها کردن گیاه به حال خود به نخودی که رشد نماید و شاخ و برگ آن تا لب پشت بام گسترش یابد بپرهیزیم.

-این گیاه همچنین فعالیت کیسه صفرا و کبد را تحریک می کند. برگ های خرد شده تازه گیاه و جوشیده آن در کمپرس زخم هایی که به سختی خوب می شوند به کار می رود. همچنین برگ های خرد شده را برای از بین بردن پوست های مرده کف پا استفاده می کنند. این گیاه در عین حال می تواند باعث تحریک و آسیب پوست های حساس شود.

نهالستان بهمن آبادی هر روزه آماده‌ی مشاوره و پاسخ به خریدارن حضوری و غیرحضوری ( تلفنی) است.

آدرس : کرج ، مشکین دشت ، جاده‌ی خوشنام ، 100 متر بعد از آهن فروشی بیاتلو ، نهالستان علیرضا بهمن آبادی.

لینک گوگل مپ :  https://goo.gl/maps/QXg1yzMpA389mBXb7

اگر از مترو استفاده ‌می‌کنید، به ایستگاه مترو کرج آمده سپس با تاکسی‌های خطی به مشکین دشت بیاید.

تلفن‌های تماس : 

38 46 666 0912

31 11 282 0938

03 14 164 0912 

99 86 276 0930

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *