اواخر تابستان که میشود،جاده ها و کوچه ها پر میشود از بویی خاص. بوی خاص گردو های سبز و پر آب .

گهگاه بچه هایی را میبینید که با دستان پر از گردو به این سمت و آن سمت میدوند.

هرز چند گاهی برخی از آنها کنار باغچه ها و یا در خیابانها بساطی به پا میکنند و گردو میفروشند.

 گردو وقتی تازه است بسیار خوشمزه و خوش طعم است. امروز میخواهم شما را کمی با این میوه خاص که روزی حتی لقب سلطنتی داشته آشنا کنم.

واژه شناسی:

گردو(چهارمغز) (تیرهٔ گردوییان) میوه‌ای گرد با دو پوسته، یکی نرم و سبزرنگ که به تدریج خشک می‌شود و از بین می‌رود و دیگری سخت و چوبی است. مغز آن خوراکی است و روغن فراوان دارد. منشأ درخت گردو کشور ایران بوده و به همین دلیل در غرب با نام “Persian Walnut” شناخته می‌شود.

تاریخچه گردو:

گردو تاریخچه ای غنی دارد وقدیمی ترین غذای درختی شناخته شده در بشر است که قدمت آن به 7000 سال قبل از میلاد باز می گردد.گردو  از سرزمین خود در ایران به آسیای مرکزی و چین آمد که جاده ابریشم نقش اصلی را در آن داشت. گردو ابتدا از طریق ارتش اسکندر مقدونی به یونان و بعداً از طریق رومیان از خاورمیانه به اروپا رسید.

نماد گردو در ادبیات:

گردو نماد استواری و کامل بودن و توام با

پیچیدگی و سادگی است.

 گردو اجیل سلطنتی!

در ایران باستان فقط افراد نخبه می توانستند آجیل بخورند. معمولا از ان برای پذیرایی پادشاهان و اطرافیانش استفاده میکردند.به همین دلیل آن را آجیل سلطنتی نامیدند.

 

 

شناخته شده ترین گردوهای جهان :


اگرچه درختان مختلفی در خانواده گردو (Juglandaceae) وجود دارد، ما معمولاً از واژه گردو برای اشاره به دو درخت مختلف، گردو و گردو سیاه استفاده می کنیم. گردوی واقعی یا انگلیسی (که به آن گردوی ایرانی نیز می گویند) از ایران می آید، در حالی که منشاء گردوی سیاه در آمریکای شمالی است. هر دو درختان برگریز هستند (برگها در زمان خواب می ریزند).

کاربرد چوب گردو:

 با طول عمر بیش از یک قرن. هر دو درخت در سراسر جهان به دلیل آجیل و چوب با کیفیت بالا که معمولاً برای مبلمان، فضای داخلی اتومبیل، درها و در صنعت سلاح استفاده می شود، رشد می کنند. اما می توان گفت که گردوی واقعی بیشتر برای آجیل و کمتر برای چوب کاشته می شود. از سوی دیگر، رشد درختان گردوی سیاه برای الوار در ایالات متحده و سایر کشورها بسیار رایج است و به عنوان یک فرصت سرمایه گذاری در نظر گرفته می شود که در دراز مدت (دو یا سه دهه پس از کاشت درختان) بازدهی زیادی را به همراه خواهد داشت.

تفاوت و شباهت گردوی سیاه و گردوی واقعی:

 درخت گردوی سیاه (از نظر علمی: Juglans nigra  می تواند به 30 تا 37 متر برسد، در حالی که درخت گردوی واقعی ( Juglans regia ) به ارتفاع متوسط 25 متر می رسد. هر دو درخت گردو مواد شیمیایی تولید می کنند که برای بسیاری از گیاهان سمی هستند (مانند گوجه فرنگی، سیب زمینی، یونجه، زغال اخته، سیب و بسیاری دیگر). گردو دانه های یک میوه هسته دار است و می توان آن را به صورت تازه یا خشک مصرف کرد.

استفاده از گردو در غذا:

آجیل اغلب در پخت و پز استفاده می شود و به عنوان یک ماده در دسرهای مختلف استفاده می شود. آنها معمولاً به بستنی، انواع کیک و بسیاری دیگر از شیرینی ها و تنقلات اضافه می شوند. از آجیل درخت گردوی ایرانی برای تهیه روغن گردو، روغن خوراکی نیز استفاده می شود.

 

      

ساختار کلی درخت گردو:

 

گردوی معمولی درختی است یک پایه که بلندی آن از ۱۰ تا ۲۵ متر متغیر است، گردو دارای برگهای مرکب شانه‌ای است و درختی یک پایه است که گلهای نر و ماده روی یک درخت به صورت جدا گانه ظاهر می‌شوند.

گرده افشانی آن به وسیله باد انجام می‌شود و حشرات در آن نقشی ندارند.

 

خوردن گردو تازه با نمک و ابلیمو

بنابر بررسی‌های دیرین شناسی گیاهی و گرده‌شناسی در روی کرهٔ زمین، گونه‌های مختلف گردو از زمان‌های بسیار قدیم به ویژه از دوران سوم زمین‌شناسی وجود داشته است.

دانستنی فواید گردو:
مغز گردو را با نام غذای مغز نیز بیان کرده‌اند، زیرا مغز گردو سرشار از امگا۳ است که باعث کارکرد بهتر مغز می‌شود. ۱۵ درصد از چربی‌های مغز گردو از نوع غیر اشباع است که برای سلامتی بدن بسیار مفید و سودمند هستند.یک چهارم فنجان مغز گردو، در حدود ۸٫۹۰ درصد نیاز روزانه بدن به این چربی ضروری را تامین می‌ کند.

کهن سال ترین درخت گردو دنیا!

با درخت ۶۰۰ ساله کشور ایران آشنا شویم

در شهر نهاوند درخت گردو ۶۰۰ ساله‌ای وجود دارد که طبق بررسی انجام شده سن این درخت به بالای شش قرن می‌رسد. با وجود عمر زیاد و کهنسال بودن هنوز هم باردهی خود را حفظ کرده است، به طوری که در سال بیشتر از سه تن گردو تولید می‌کند.

پیشتازان تولید گردو در جهان:

چین                       2521504 میلیون تن

ایالات متحده آمریکا    592390میلیون تن

ایران                       321074میلیون تن

ترکیه                      225000میلیون تن

 

بزرگترین باغ گردوی جهان در کجاست؟

بزرگترین باغ گردوی جهان با مساحت حدود ۷۵۰ هکتار در شهمیرزاد در استان سمنان واقع است.

 تویسرکان از عمده‌ترین مناطق تولید کننده گردو در ایران است.

 

چگونه از درخت گردو مراقبت کنیم؟

در اینجا چند نکته در مورد مراقبت از درخت گردو آورده شده است:

  • زمان کاشت : بذرهای خود را در اواخر شهریور در زمین بکارید تا از اولین فصل رشد آن بهترین استفاده را ببرید زیرا در این زمان از سال هنوز به درخت شما آفتاب کامل می رسد.
  • اگر بذرهای خود را زودتر طبقه بندی کنید، می توانید درخت خود را در اواخر بهار بکارید.
  • آبیاری : درختان بالغ نیازی به آبیاری تکمیلی ندارند . با این حال، در دو سال اول، آبیاری درخت خود حداقل یک بار در هفته انجام دهید. به درختان خود آب اضافی بدهید، به خصوص اگر دانه ها در حال روییدن هستند.
  • وجین : اگر درخت خود را از روی بذر پرورش می دهید، به طور مرتب علف های هرز را از منطقه پاک کنید. افزودن مالچ(1) به خاک اطراف درخت گردو نیز به دور نگه داشتن علف های هرز از سیستم ریشه درخت شما کمک می کند.

 

 

نحوه برداشت گردو

 

  • برداشت دستی برداشت دستی گردو  به طور معمول با تکان دادن شاخه درخت و یا با ضربه زدن به وسیله میله های چوبی، فایبر گلاس یا پلاستیکی انجام می گیرد. استفاده از میله های فلزی یا آلومینیومی به دلیل نیروی زیاد برای جابه جا کردن آنها توصیه نمیشود. (با روش های برداشت گردو آشنا شوید) این روش برای درخت های کوتاه امکان پذیر است ولی برای درخت های بلند، افراد روی شاخه ها رفته و با چوب های باریک و بلند به شاخه ها می زنند تا گردو از شاخه جدا شود، که خطر سقوط برای افرادی که به بالای درخت های بلند می روند وجود دارد. در این حالت بهتر است یک انتهای میله، به شکل قلاب مانند هلالی شکل درآید و با استفاده از آن شاخه ها را تکان داد. گردوهای رها شده به افرادی که میله را حمل می کنند ضربه می زنند، بنابراین استفاده از کلاه ایمنی و عینک برای جلوگیری از آسیب های احتمالی ناشی از ضربه ضروری است. پس از تکانیدن شاخه ها، باید بلافاصله گردوهایی که بر روی زمین افتاده اند، جمع آوری شوند زیرا گردوهایی که بر روی سطح زمین افتاده اند به آلودگی های قارچی، تیره شدن رنگ مغز و حمله مورچه ها حساس هستند.

2- برداشت مکانیکی برداشت مکانیکی گردو ضمن جلوگیری از خسارات ناشی از برداشت دستی، هزینه های کارگری را کاهش داده، با تسریع در برداشت گردو از کاهش کیفیت محصول جلوگیری می کند و راندمان برداشت را نیز افزایش می دهد. در این روش درخت گردو به صورت مکانیکی تکان داده می شود، بنابراین هنگام کار باید مراقب بود تا به تنه، شاخه و ریشه های آن آسیبی نرسد. پس از آن دستگاه جمع کننده گردو به صورت مکانیکی گردوهای افتاده شده بر روی زمین را در ردیف هایی در قسمت میانی درخت ها جمع می کند. سپس دستگاه مکانیکی برداشت گردو پس از جدا کردن برگ ها و اجزا زاید، گردوها را درون باربر قرار می دهد. از آنجا که پوسته گردوها به طور کامل جدا نشده است گردوها به سرعت و به وسیله باربرها برای عملیات بعدی منتقل میشوند.

ویدیو زیر نحوه برداشت گردو با لرزاننده مکانیکی را نشان میدهد.

California Walnut Tree Shaker – YouTube

جدا کردن پوست سبز گردو (پوست گیری) :

پوست گیری باید بلافاصله پس از برداشت گردو انجام شود، هر چه پوسته دیرتر جدا شود، کیفیت گردو نیز بیشتر افت می کند، به طوری که اگر پوست سبز گردو تا ۹ ساعت پس از برداشت جدا نشود و محصول در دمای محیط قرار گیرد مغز آن شروع به سیاه شدن می کند. برداشت گردو در زمان مناسب از نقطه نظر جداشدن پوست سبز قابل ملاحظه است. اگر برداشت محصول زود انجام گیرد پوست سبز آن به راحتی جدا نمی شود و قسمتی از آن روی پوست چوبی باقی می ماند. فاصله برداشت تا پوست گیری گردو باید تا حد امکان کوتاه باشد. در زمان برداشت به علت حجم زیاد محصول برداشت شده، پوست گیری به صورت دستی و در مدت زمان کوتاه امکان پذیر نیست، در مناطق گردو خیز استان بویژه در تویسرکان عمل پوست گیری با دستگاه های پوست گیر سایشی انجام می شود. این دستگاه ها به عمل پوست گیری گردو سرعت می دهند.

 سیاه شدن دست در اثر پوست کندن گردو با دست:

 

منابع:

Loupsdor

Wikipedia

Slurp

Raskhoon

Irna.ir

 

 

 

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *