این نوشته از سری آموزش‌های نهالستان بهمن آبادی در بخش نهال است .در این نوشته سعی داریم شما را با آفات و بیماری های انگور آشنا کنیم .

در سال های اخیر اکثر مردم به دلیل زندگی ماشینی و دوری از طبیعت برای تعطیلات و اخر هفته ها به دنبال باغ و باغچه ای برای زندگی هستند 

در این میان تصمیم داریم شما رو با انواع گل و گیاه اشنا کنیم که در این زمینه کمک هستند.

درخت انگور یکی از میوه های شیرین و خوش طعم است که طرفداران زیادی دارد. اکثر نقاط این درخت از جمله برگ ، شاخه ، تنه و میوه مورد حمله آفات قرار می گیرند بنابراین باید مراقب بود که مورد حمله قرار نگیرد و خسارت زیادی به آن وارد نشود. در این مقاله انواع خسارات متفاوت انگور و نحوه از بین بردن آن را به شما آموزش می دهیم.

 

آفات مهم انگور عم است از:

۱)آفات انگور شامل شتۀ مو (Phylloxera)

۲)زنجرک‌ها (Leafhoppers)

۳)ساقه‌خوارها (Borers)

۴)شپشک‌های آردآلود (Mealybugs)

۵)زنجره‌ها (Leaf folders)

۶)کرم‌های قطع کننده (Cutworms) 

۷)انواع شته (Aphids)

 

علاوه بر آفات نام برده گونه های مختلف کنه که جزو حشرات نیستند نیز به انگور آسیب می رسانند. بعضی از آفات به تاک یا میوه آسیب نمی رسانند و آن را ضعیف و آلوده می کنند مانند گونه ای از سوسک که هنگام برداشت خوشه فعالیت خود را آغاز می کنند و در صورت تماس و روبرو شدن با انگور موجب تغییر رنگ آن می شوند. یکی دیگر از مشکلات انگور هنگام تازه خوردن آن به وجود می آید که حشرات بر روی خوشه ها قرار می گیرند و امکان انتقال آن ها به بازار وجود دارد که موجب کاهش فروش آن ها می شود.

 

 

 

 ۱)شتۀ مو :

 

نام علمی: Phylloxera

 

یکی از آفت های اختصاصی انگور می باشد که در اکثر نقاط مختلف جهان که کشت انگور انجام می دهند وجود دارد. شته مو ابتدا تاک های کوچک و نهال را مورد حمله قرار می دهد و اگر به آن رسیدگی نکنید موجب از بین رفتن کامل درخت می شود. این آلودگی ها به طور معمول از قسمت پایینی برگ ها آغاز می شود. اگر نهال آلوده در تاکستان بکارید این آلودگی به کل تاکستان گسترش می یابد و در نتیجه باردهی بسیار کم می شود. همچنین نوع خاکی که درخت انگور را در آن می کارید بر جمعیت شته مو تاثیر می گذارد. در خاک هایی که شن زیادی دارد برای رشد این آفت مناسب نمی باشد. یکی از دلایل آلوده نشدن تاکستان تا این است که فقط یک تاک آلوده شود. شته مو زیر شاخه ها و برگ های تاک های آلوده غده های کروی می سازد و در نهایت قسمت بالای برگ را سوراخ می کند. بدترین نوع آسیب را می توانند از طریق تغذیه از ریشه های انگور و مواد تزریق شده از شته مو به بافت گیاه منتقل می شود. این آفت ظرفیت سیستم ریشه ای را کاهش می دهد و توسط پاتوژن ها زخم می شود. شته مو توسط ماشین آلاتی که در تاکستان ها وجود دارد، لباس فرم نیروهایی که در تاکستان فعالیت دارند ، بادها و ابزار باغبانی جابه‌جا می‌شوند. 

 

 

راه های مقابله با شته مو:

از بین بردن این آفت گاهی اوقات بسیار سخت و حتی غیر ممکن است .وقتی که خاک آلوده شود از بین بردن این آفت تقریبا غیر ممکن می شود. استفاده از مواد شیمیایی در خاک های رسی که انتخاب اول شته مو است بسیار سخت است. همچنین مقاوم بودن تخم های آن از بین بردن آن را سخت تر می کند. شما می توانید از قارچ های بیماری زا برای کنترل این حشرات استفاده کنید. برای مدیریت این آفت بهتر است رصد کنید که این آفت وارد باث نشود.

 

 

 

۲)زنجرک‌ها:

 

نام علمی: Leafhoppers

 

یکی دیگر از آفات انگور زنجرک ها می باشند که از طریق سوراخ کردن اپیدرم از شیره سلولی تغذیه می کند. بین آفت و گیاه تبادل مواد غذایی صورت می گیرد و ناقل بعضی از ارگانیسم های بیماری زا است طوری که خسارات ثانویه سنگین تری به گیاه وارد می کنند. این آفت به شکل لکه های کلروز کوچک بر روی برگ ها ، قرمز شدن زاویه ای روی برگ و ویروس پیچ خوردگی برگ نمایان می شود.

 

 

راه های مقابله با زنجرک:

برای مقابله با زنجرک ها برگ های پایینی را حذف کنید چرا که محل تخم گذاری این آفت می باشد. همچنین می توانید از حشره کش های مانند پیروتروئیدها نیز استفاده کنید. یکی دیگر از راه های از بین بردن این آفات استفاده از باکتری باسیلوس توریینگنسیس است که نوعی ماده شیمیایی تولید می کند و سلول های روده حشرات را مختل می کند. 

 

 

 

۳)آفات ساقه‌خوار:

 

نام علمی: Borer Insects

 

آفات ساقه خوار از جمله آفات انگور است که در فرم کامل مانند سوسک یا پروانه از تخم ها مراقبت کرده و نزدیک آن ها می باشند. این لارو از تخم ها تفریخ می شوند و به سمت ریشه ها حرکت و آن را آلوده می کنند. این آفت با تغذیه از شاخه ها و ریشه ها به بافت های آوندی آسیب می رسانند و در نهایت منجر به خشک شدن کامل تاک می شوند.

 

 

راه های مقابله با آفات ساقه خوار:

برای از بین بردن آفات ساقه خوار می توان از اسپری فرومون استفاده کنید که جفت گیری این آفات این آفت را مختل می کند. استفاده از پاتوژن های قارچی نیز کنترل کننده بیولوژیکی این آفت محسوب می شوند.

 

۴)شپشک آردآلود :

 

نام علمی: Mealybugs

 

یکی از مهم ترین آفات انگور است که خسارت زیادی به تاکستان وارد می کند. ابن آفت ناقل بیماری است و تغذیه از آن موجب افزایش آلودگی بوتریتیس ، خسارت فیزیکی به خوشه ها و مومیایی شدن حبه های انگور می شود.

 

 

راه های مقابله با شپشک آرد آلو:

برای از بین بردن این آفت می توان از شکارگر های طبیعی مانند زنبورهای پارازیت استفاده کرد. البته بهتر است این آفت قبل از آلوده کردن درخت از بین رود چراکه از بین بردن آن بسیار دشوار می باشد.

 

 

 

۵)بیدها:

 

نام علمی: Moths

 

این آفت برای تاکستان های کوچک آفتی مهم محسوب می شود. در شرق آمریکا درختان وحشی کاشته می شوند و بیدها از مناطق جنگلی به آن ها حمله ور می شوند.

 

 

راه های مقابله با بیدها:

برای کنترل بیدها باید از روش های زراعی استفاده کنید. در صورتیکه آسیب بیش از اندازه وارد شود از روش شیمیایی استفاده کنید. 

 

 

 

۶)شاپرک قهوه‌ای سیب:

 

نام علمی: Epiphyas postvittana

 

یکی دیگر از آفات درخت انگور است که در برخی نقاط فعالیت می کند و با تخم گذاری روی میوه یا برگ تخم گذاری می کنند و پس از تفریخ از بافت ها تغذیه می کنند. این لارو ها زخم هایی در بافت گیاه ایجاد می کنند که باعث گسترش اسپورهای قارچی مانند بوتریتیس می شود.

 

 

راه های مقابله با شاپرک قهوه ای سیب:

برای کنترل این آفت مانند سایر آفات پروانه ای از زنبور های پارازیت استفاده کنید.

 

 

۷)تریپس:

 

نام علمی: Thrips

 

یکی از آفات مهم انگور هستند که حشرات کوچکی می باشند و با تخم گذاری روی میوه و خوشه ها به آن آسیب وارد می کنند. این آفت ها موجب ایجاد برآمدگی هایی روی پوست میوه می شوند. این آفت ابتدا به صورت زخم نمایان می شود که منشأ ترک بر روی پوست حبه های انگور هستند.

 

 

راه های مقابله با تریپس ها:

برای کنترل این آفت گیاهان را به صورت متنوع تقویت کنید.

 

۸)سوسک‌ها:

 

نام علمی: Beatles

 

سوسک ها از جمله آفات درخت انگور می باشند که با تغذیه از ریشه و حشرات بالغ به تاک خسارت وارد می کنند. حشرات بالغ در این فصل از زمین بیرون آمده و به تاکستان می روند و از شاخه های جوان، برگ و گل تغذیه می کنند.

 

 

راه های مقابله با سوسک ها:

در روش غیرشیمیایی از چراغ دفنی زیر درخت تاک استفاده می کنند

 نور این چراغ ها الگو های پروازی را تغییر می دهد. کرم سفید ریشه ریشه های گیاه را قطع می کند و موجب ضعیف شدن گیاه می شود که در نهایت موجب خشک شدن تاک ها می شود.

 

 

 

۹)کنه‌ها:

 

نام علمی: Mites

 

انواع مختلفی از کنه اعم از کنه زنگ زدی انگور، کنه تار عنکبوتی و کنه نمدی به درخت انگور حمله می کنند و با تغذیه از برگ ها به آن آسیب می رسانند. این برگ ها در اثر فعالیت کنه ها قهوه‌ای شده و خزان می کنند. این تغییر رنگ موجب کاهش فتوسنتز تاک و رشد جوانه ها می شود.

 

 

راه های مقابله با کنه:

بسیاری از انواع کنه توسط کنه های شکارگر کنترل می شوند به همین دلیل باید از روش های شیمیایی برای کنترل کنه های مفید استفاده کرد. با تأمین منابع غذایی برای کنه های شکارگر هنگام کاهش جمعیت آفت های کنه این موجودات مفید را برای زمان نیاز حفظ کنید.

 

 

 

۱۰)نماتدها :

 

نام علمی: Nematodes

 

یکی از آفات انگور که در برخی خاک ها وجود دارند نماتدها می باشند که با استفاده از قطعات دهنی خود به ریشه متصل شده و از شیره گیاهی تغذیه می کنند. این عمل موجع به رشد و عملکرد غیرطبیعی ریسه شده و با ایجاد علائمی مانند استرس آب در خاک به گیاه آسیب برسانند. این آفات بر روی ریشه ها گره ایجاد می کنند که موجع به کاهش رشد درخت های تاک شده. این آفات درختان را خشک نمی کنند و مستعد به بیماری می کنند. 

 

 

راه های مقابله با نماتد ها :

یکی از این راه ها استفاده از نماتدکش ها است که قوانین سختگیرانه ای برای استفاده از آن وجود دارد بنابراین می توان محصولات مقاوم به نماتد را جایگزین کرد که راه حل آسان تری است.

 

 

 

۱۱)خرگوش‌ها و موش‌ها:

خرگوش ها و موش ها خسارات سنگینی به کلمه انگور وارد نمی کنند اما به تنه درخت مو ضربات سنگینی وارد می کنند. این حیوانات با تغذیه از برگ ها و جویدن تنه و پوست تاک آسیب رسانی می کنند. زخم های ایجاد شده توسط این حیوانات موجع به آلودگی گیاه به قارچ ها و ویروس ها می شود.

 

 [/vc_column_text]

71qZug4TpOL._AC_SL1000_
کنترل شیمیایی :

تا زمانی که حشره روی گیاه حضور نداشت و ایجاد خسارت نکرد از روش های شیمیایی استفاده نکنید. این روش آخرین گزینه برای کنترل آفت ها می باشد. انگور ها را از نظر تعداد و نوع حشرات بررسی کرده و اگر نیاز قطعی به مبارزه شیمیایی بود از آن ها استفاده کنید.

 

 

مقاومت به سموم کشاورزی:

ارگانیسم هایی که منبع بیماری می باشند در برابر سم های مورد استفاده در کشاورزی مقاوم می شوند به همین علت باید از سموم جایگزین و جدید به جای سموم قبلی استفاده کنید. هرچه ویژگی و گستردگی خانوادگی عوامل بیماری‌ را بیشتر شود احتمال مقاومت به سموم بیشتر می شود. یکی از دلایل مقاومت به آفات استفاده بیش از اندازه از آفات است که با برنامه ریزی برای سم پاشی تصحیح می شود.

 

 

 

حداکثر بهره‌وری از سم‌پاشی :

 دستگاه های سم پاشی را بر روی تراکتور و تیلر سوار کنید و سم پاشی را به صورت دستی انجام دهید. از مواد گوگرد دار به علت داشتن اختلاط سموم توصیه می شود که استفاده نکنید. سم پاشی را در زمان مناسب انجام دهید. برای افزایش تأثیر سم آن را به برگ ها و تنه درخت اسپری کنید و از یک ماده سوسپانسیون مانند سورفکتانت استفاده کنید. همچنین منطقه ای که سم پاشی را در آن انجام می دهید حائز اهمیت است. بهترین زمان برای سم پاشی جهت پوشش کامل تاج و تنه درختان اول فصل رویش است.

 

 

 

استفاده از ترکیبات مناسب:

هنگام سم پاشی مایعات حاوی سم های کشاورزی را که سوسپانسیون هستند از طریق نازل هایی به قطره های کوچک تبدیل می شوند را بر روی اندام های گیاه اسپری کنید و با تعیین اندازه نازل ها قطره های سم را پودر کرده و با توجه به نوع گیاه مورد سم پاشی، مقدار پوشش سطح گیاه، فاصلۀ نازل‌ها و این‌که تا چه اندازه سم به‌‌وسیلۀ باد جابه‌جا می‌شود و سم پاشی را انجام دهید. با استفاده از فناوری سم پاشی مدرن این ایراد را به حداقل برسانید:

۱)بهبود چسبندگی سموم به سطوح برگ که برای این منظور می‌توان از بار الکتریکی در قطرات سم استفاده کرد.

۲)نصب ابزار مکنده (هود) بالای نازل که بخشی از هدررفت اسپری را جمع‌آوری می‌کند و دوباره به سیستم سم‌پاشی برمی‌گرداند.

۳)تغییر اندازۀ قطره (قطرات بزرگ‌تر مسافت‌ کمتری توسط باد حمل می‌شوند) که با تغییر فشار، طراحی و نوع نازل قابل تنظیم است.

 

 

مدت زمان سم‌پاشی باغ انگور:

این مدت زمان بسته به اندازه مخزن سم پاش می باشد چرا که بخش قابل توجهی از آن صرف آبگیری مجدد با آب و سن های دفع آفات می شود. اگر مخزن کوچک باشد زمان زیادی هدر می رود. سرعت حرکت ماشین های سم پاش و تعداد ردیف های سم پاشی نیز در زمان سم پاشی تاثیر دارد.

 

 

شرایط آب و هوایی:

شرایط آب و هوایی گرم و خشک موجع به تبخیر قطرات اسپری قبل از انجام سم پاشی می شود. ممکن است در مسیر باد قرار گرفته و از دسترس گیاه خارج شود بنابراین در مناطقی کن وزش باد زیاد است سم پاشی را انجام ندهید. مراقب باشید که هنگام سم پاشی سم بر روی تکه ها و اسپور ها قرار نمی گیرد چرا که می توانند موجع به گسترش بیماری شوند‌. بهترین زمان برای سم پاشی اوایل صبح و عصر هنگام می باشد که باد در آرام ترین حالت خود می وزد. با تأمین نور سم پاشی را شب هنگام می توانید انجام دهید. هنگام وزش باد نیز از سم پاش های هوشمند و دارای هود و سنسور که به طور خودکار اسپری را هنگام عبور از شکاف‌های کانوپی قطع می‌کنند استفاده کنید. سم پاش های هود دار قطراتی که از دسترس گیاه خارج شده جمع کرده و با عبور دادن از فیلتر دوباره به مخزن باز می گردانند.

 

 

استفاده از تجهیزات مناسب:

توصیه می کنیم که حتما از تجهیزات مناسب استفاده کنید چرا که این آفات بسیار سمی هستند و هنگام استفاده از آن ها باید بسیار مراقب بود و آموزش دید. از موارد محافظت‌کننده می‌توان به لباس، چکمه، ماسک مناسب، دستکش و عینک مخصوص اشاره کرد تا تمامی سطح پوست و مجاری تنفسی فرد را پوشش دهد.

 

 

تاثیر دما، pH، EC:

یکی دیگر از عوامل مهم برای اثر بخشی سمپاشی مواردی همچون دما، pH وEC آب است. در صورتیکه موارد ذکر شده مناسب نباشد اثربخشی کاهش می یابد. مناسب ترین دما برای آب جهت سم‌ پاشی ۱۴ تا ۱۸ درجۀسلسیوس،pH آب ۶.۵ تا ۷.۵ و مقدار سختی آب حداکثر تا ۱۵۰۰ میلی‌زیمنس توصیه می‌گردد.

 

نهالستان بهمن آبادی هر روزه آماده‌ی مشاوره و پاسخ به خریدارن حضوری و غیرحضوری ( تلفنی) است.

آدرس : کرج ، مشکین دشت ، جاده‌ی خوشنام ، 100 متر بعد از آهن فروشی بیاتلو ، نهالستان علیرضا بهمن آبادی.

لینک گوگل مپ :  https://goo.gl/maps/QXg1yzMpA389mBXb7

اگر از مترو استفاده ‌می‌کنید، به ایستگاه مترو کرج آمده سپس با تاکسی‌های خطی به مشکین دشت بیاید.

تلفن‌های تماس : 

38 46 666 0912

31 11 282 0938

03 14 164 0912 

99 86 276 0930

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *