پوملو

پوملو


این نوشته از سری آموزش‌های نهالستان بهمن آبادی در بخش نهال است . در این مقاله با درخت پوملو اشنا می‌شوید. 

 

 

پوملو
پوملو
 

نام انگلیسی: pumelo

نام علمی: Citrus maxima 

خانواده: RUTACEAE 

 

-پوملو به خانواده ی مرکبات تعلق دارد. این درخت همیشه سبز، دارای بزرگترین میوه مرکبات است. سایر نام های آن عبارتند از: گریپ فروت چینی، جابونگ، پومپل موس و شدوک. چاندلر یکی از ارقام پوملو است که در کالیفرنیا وجود دارد و پوست آن از سایر ارقام صاف تر می باشد. وزن این میوه به یک کیلوگرم هم می رسد. پوملو بومی مناطق جنوب شرقی آسیا، تایلند و مالزی می باشد. برخی ارقام پوملو در منطقه مدیترانه، مناطق گرمسیری آمریکا و استرالیا یافت می شوند اما پراکندگی اصلی این رقم در جنوب شرقی آسیا می باشد.

 

-شرایط آب و هوایی مناسب برای این درخت، گرمسیری و نیمه گرمسیری می باشد. پوملو رطوبت و گرما را ترجیح می دهد. 

 

-علت آن که پوملو بسیار محبوب است به علت ارزش غذایی قوی آن، از جمله ویتامین، مواد معدنی و مواد آلی مانند ویتامین C، ویتامین B6،  فیبر غذایی، پتاسیم و منیزیم است. 

 

-ارتفاع درخت پوملو ممکن است به حدود ۵ الی ۱۵ متر نیز برسد. ضخامت تنه های آن نیز حدود ۱۰-۳۰ سانت نیز می رسد و همچنین شاخه های آن نامنظم است.

برای مشاهده نحوه نگهداری و پرورش این گیاه به ادامه مطلب مراجعه نمایید.

سوالات خود را ازما بپرسید!

   

    واتساپ                                              اینستاگرام                                            تماس فوری (روی تصویر فوق کلیک کنید)

 

گیاه شناسی:

-این درختان در اندازه های متوسط اما به برگ ها، میوه ها و گل های بزرگ دیده می شوند.

میوه:
-پوملو بزرگ‌ترین میوه از خانواده مرکبات است. رنگ آن سبز کمرنگ و گاهی هم زرد با گوشت سفید است و به ندرت صورتی و قرمز است. پوست آن بسیار ضخیم و شیرین است، حدود ۱۵ تا ۲۵ سانتیمتر قطر دارد و وزن آن به ۱ تا ۲ کیلوگرم می رسد.
-این میوه در هند، چین، ژاپن و…کشت می شود. گوشت پوملو رنگ های مختلف زرد، صورتی یا قرمز دارد، پوست آن بسیار ضخیم و رنگ آن در حالت رسیده از سبز تا زرد متغیر و حاوی مواد مغذی زیادی است که اغلب از آن برای تهیه انواع شیرینی، مارمالاد یا برخی دسرها استفاده می شود. گوشت پوملو خشک تر و کم آب تر و طعم آن کمی شیرین تر و ملایم تر از گریپ فروت است و مزه تلخی ندارد، البته انواع ترش این میوه هم یافت می شود.

برگ:
-برگ ها بیضی شکل، به طول ۱۰٫۵ تا ۲۰ سانتیمتر، دارای زایده ای در قسمت دمبرگ که برگ مانند است می باشد.

گل:
-گل ها و میوه ها به صورت منفرد روی شاخه ها و به تعداد ۲ تا ۲۰ عدد روی هر شاخه رشد می کنند.

نیازها و شرایط نگهداری :

-نهال پوملو یکی از گونه های مرکبات است که نسبت به سرما بسیار مقاوم می باشد بنابراین جایگزینی مناسب برای درختان لیمو در نواحی دارای سرمای زودرس زمستانه یا دیررس بهاره هستند. اگرچه این گیاه می تواند سرما را تا حدودی تحمل کند ولی برای رشد بهتر به آب و هوای گرمتر با میزان بارندگی زیاد نیاز دارد. بنابراین در نواحی گرمسیری و نیمه گرمسیری بهتر رشد می کند. همچنین به خاک مرطوب نیاز دارند به طوری که در خاک های حاشیه ی رودخانه ها نیز به صورت خودرو می رویند. 

 

آبیاری:

-پوملو گیاهی دارای رطوبت و نیاز به کیفیت آب است. آب شیرین کار نمی کند.،باید از آب باران، آب مقطر استفاده کنید. مهم است که زمین خشک نشود. آبیاری فراوان می تواند منجر به اسیدی شدن خاک شود. کمبود آب باعث توسعه سیستم ریشه می شود. لازم است حالت مطلوب رطوبت ارائه شود. لازم است اسپری درخت را بیشتر بکنیم، هوای خشک شده باعث خسارت به گیاه می شود، به ویژه هنگامی که آنها تازه شروع به رشد ریزوم کرده اند. 

 

دما:

-پوملو ترجیح می‌دهد در آب و هوای گرمسیری و نیمه گرمسیری با درجه حرارت ۲۵ تا ۳۵ درجه سانتیگراد رشد کند. این گیاه بسیار ترموفیل است، به طوری که ضربه محکم و ناگهانی آن را منفی تاثیر می گذارد، رشد درخت کاهش می یابد، بهترین گزینه در تابستان ۲۵-۱۸ درجه سانتیگراد است و در زمستان می توان آن را به ۱۵ درجه سانتیگراد کاهش داد. 

-مهم است که تمام قسمت های گیاه در همان شرایط دما قرار بگیرند. با توجه به این واقعیت است که پایین همیشه سردتر است، توصیه نمی شود گیاه را روی کف قرار دهید. بهتر است از یک پایه کوچک استفاده کنید. 

 

نور:

– نیاز نوری پوملو متوسط میباشد. در فصل گرم، می توانید گیاهان را در خارج از خانه ببرید، اما نمی توانید آنها را تحت اشعه های مستقیم خورشید قرار دهید. ارزش انتخاب یک مکان سایه دار را دارد. 

 

خاک:

-درختان پوملو ترکیبی از شن و ماسه، خاک رس، سنگ آهک، زمین های مشترک غنی شده با نمک (آب دریا) را به عنوان خاک ترجیح می دهند، بنابراین پوملو می تواند در سواحل فلوریدا (ایالات متحده آمریکا) ،باهاما، تایلند در سنگ های سنگ آهک، در مالزی، حتی در نزدیکی معادن قلع یافت می شود. همچنین در تایلند، برخی از ساکنان حوضه های ویژه ای را که از ساحل در حال عبور هستند، حفر می کنند و به دلیل جزر و مد ثابت، زمین زیر گلدان با آب نمک تغذیه می شود. نیاز به نمک برای این میوه به علت این واقعیت است که در این شرایط میوه خود دارای طعم آبدارتر و شیرین است. 

 

کوددهی:

-پوملو برای رشد طبیعی، گلدهی و بارور شدن به طور طبیعی، از جمله عناصر شیمیایی اساسی مانند نیتروژن، پتاسیم، فسفر و آهن، کلسیم، گوگرد و منیزیم مورد نیاز است. 

 

آفات و بیماری:

-مهم ترین آفات آن عبارتند از:مینوز، پروانه برگخوار مرکبات، کنه و مگس میوه و مهم ترین بیماری های آن نیز شامل شانکر و پوسیدگی ریشه ناشی از فایتوفتورا و فوزاریوم می باشد. 

 

پوملو

نحوه پرورش، خواص درمانی و کاربرد صنعتی:

نحوه پرورش

-کاشت نهال بسیار آسان است. کاشت نهال با توجه به گونه‌های مختلف متفاوت است که در زیر به آنها اشاره خواهیم نمود.

 

نهال ریشه لخت:در این نوع نهال ابتدا گودالی ایجاد کنید سپس کمی خاک درون آن بریزید و نهال را درون آن قرار دهید و اطراف آن را با خاک نرم و مناسب پر کنید سپس گیاه را آبیاری کنید. 

 

نهال گلدانی:در نهال گلدانی نیز ابتدا گودالی ایجاد نمایید سپس گلدان را شکسته و نهال را با خاک گلدان مستقیما در گودال قرار دهید و اطراف آن را پر کنید. سپس گیاه را آبیاری کنید. 

 

نهال گونی پیچ یا نایلون پیچ:در این نوع نهال نیز ابتدا در محل مورد نظر گودالی ایجاد کنید و سپس نهال را با نایلون و گونی در درون آن بگذارید همچنین می‌توانید پس از گذاشتن گلدان در درون گودال نایلون یا گونی را بردارید. 

 

بهترین زمان برای کاشت نهال پوملو:

-بهترین زمان برای کاشت نهال پوملو هنگام خواب نهال است. در مناطق گرم و معتدل و نیمه سردسیر کاشت نهال در پاییز بهترین زمان است زیرا در این زمان نهال به خواب فرو رفته است و زمان لازم برای خو گرفتن با شرایط جدیدش را دارد. 

-دیگر اینکه بهتر است که نهال را در روزهای ابری بکارید، زیرا باران باعث می شود که ریشه نهال به خوبی سیراب شود. 

-ولی برای کاشت نهال در گلدان هر زمان که خواستید می توانید اقدام کنید ولی باید یک سری شرایط را فراهم آورید. یکی اینکه وقتی نهال را انتقال می دهید نباید اختلاف دما پیدا کند. دیگر اینکه خاک آن باید مرطوب باشد، هیچ گاه نباید نهال را با گلدان خودش بکارید و اینکه هنگام خارج کردن آن از محفظه ریشه ،باید کاملا مراقب ریشه ها و آسیب به آن باشید. 

 

خواص درمانی و کاربردهای صنعتی:

-پوملو سرشار از ویتامین های A،B، C و املاح معدنی فسفر، پتاسیم، فیبر و آنتی اکسیدان است. پوملو چند برابر پرتقال ویتامین دارد و قابلیت جایگزینی با این میوه را دارد. 

-پوملو اشتها را تحریک می کند، هضم غذا را سرعت می بخشد و روی ترشحات معده و صفرا اثر غیرقابل انکاری دارد. 

-این میوه به دلیل دارا بودن پتاسیم، ادرارآور خوبی است، به دفع سموم و مواد زاید بدن کمک و از افزایش فشار خون جلوگیری می کند. 

-پوملو حاوی آنزیم های چربی سوزی است که از افزایش تری گلیسیرید و کلسترول بد خون پیشگیری و به کاهش قند خون کمک می کند و مصرف آن برای کسانی که قصد کاهش وزن دارند توصیه می شود. 

-گریپ فروت چینی به دلیل دارا بودن اسیدهای آلی طبیعی از خستگی، سستی و رخوت می کاهد. 

-ویتامین C آن برای تقویت خاصیت ارتجاعی عروق مفید است. 

-ویتامین A موجود در آن باعث تقویت بینایی می شود و بهبود سریع زخم ها کمک می کند. 

-پوملو به دلیل دارا بودن آنتی اکسیدان های قوی با تقویت سیستم دفاعی بدن از بروز بیماری های عفونی می کاهد در پوست این میوه مقادیر زیادی بیوفلاونوئید وجود دارد که میزان استروژن را در بدن خانم ها متعادل و از ابتلا به سرطان سینه می کاهد. 

-پوملو را هم می توان به صورت تازه خورد و هم می توان آب آن را مصرف کرد. بهتر است صورتی و قرمز آن را استفاده نمایید زیرا اینها حاوی مقادیر بیشتری از مواد مغذی هستند و در عین حال شیرین تر نیز می باشند. 

-برای آبگیری این میوه باید دقت کنید که در هنگام پوست کندن آن لایه ی داخلی اش را دور نیندازید زیرا حاوی مواد مغذی ضدسرطانی فوق العاده ای است. 

-اگر پوملو خیلی ترش بود می توانید آن را با کمی عسل شیرین نمایید. 

 

نهالستان بهمن آبادی هر روزه آماده‌ی مشاوره و پاسخ به خریدارن حضوری و غیرحضوری ( تلفنی) است.

آدرس : کرج ، مشکین دشت ، جاده‌ی خوشنام ، 100 متر بعد از آهن فروشی بیاتلو ، نهالستان علیرضا بهمن آبادی.

لینک گوگل مپ :  https://goo.gl/maps/QXg1yzMpA389mBXb7

اگر از مترو استفاده ‌می‌کنید، به ایستگاه مترو کرج آمده سپس با تاکسی‌های خطی به مشکین دشت بیاید.

تلفن‌های تماس : 

38 46 666 0912

31 11 282 0938

03 14 164 0912 

99 86 276 0930

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *