این نوشته از سری آموزش‌های نهالستان بهمن آبادی در بخش نهال است .در این نوشته سعی داریم شما را با کاشت انجیر آشنا کنیم .

در سال های اخیر اکثر مردم به دلیل زندگی ماشینی و دوری از طبیعت برای تعطیلات و اخر هفته ها به دنبال باغ و باغچه ای برای زندگی هستند 

در این میان تصمیم داریم شما رو با انواع گل و گیاه اشنا کنیم که در این زمینه کمک هستند

-انجیر میوه ای پر خاصیت و لذیذ که خواستگاه مدیترانه‌ای دارد.

 

-از آنجایی که درخت انجیر شرایط نگهداری و پرورش راحتی دارد به طور معمول انتخاب مناسبی برای پرورش می باشد.

 

-در این مقاله شیوه کاشت و نگهداری این میوه را به شما آموزش می دهیم تا شما هم این میوه لذیذ را به دست خود بکارید و از طعم بی نظیر آن لذت ببرید.

 

-برگ های این درخت پهن ، کرک دار و شیاردار عمیق است. با آغاز پاییز ، این برگ ها شروع به زرد شدن می کنند و پس از مدتی می ریزند که به این نوع درختان خزان پذیر است.

 

-به طور معمول این درختان ریشه عمیقی ندارند اما استثنا نیز در آن ها زیاد وجود دارد. میوه انجیر بر روی شاخه های آن ساخته می شود.

انجیر استهبان:

طعم: بسیار شیرین و آبدار

 

انجیر ادریاتیک:

طعم: شیرینی پایین

 

انجیر یزدی:

طعم: شیرین

 

انجیر سیاه:

طعم: بسیار خوشمزه و آبدار

 

انجیر سه فصله:

طعم: شیرین و آبدار و در 3 فصل سال میوه دارد

 

انجیر بنفش مخملی:

طعم: شیرین، آبدار و خوشمزه

 

انجیر گلابی:

طعم: شیرین و لاکچری

 

انجیر قهوه‌ای:

طعم: شیرین و آبدار

 

انجیر کالی میرنا:

طعم: کم آب؛ اما شیرین

خاک:

-خاک مناسب انجیر اراضی لیمونی است که زهکشی عالی نیاز دارد. درخت انجیر بسیار مقاوم و محکم است و در انواع مختلف خاک ها رشد می کند. البته خاک مناسب تر موجب ثمردهی بهتر و بیشتر می شود. به علت اینکه شاخه و برگ ها نیز باید رشد کند میوه دهی تا سه سال به تعویق می افتد.

 

 

آبیاری:

-نیاز آبیاری درخت انجیر با توجه به شرایط محیطی و سن آن متفاوت است. در محیط جغرافیایی که بارندگی زیاد است نیاز آبی کمتر است. با بالا رفتن سن نیاز آبیاری کمتر می شود چراکه آب بیشتری را در خود نگه می دارد پس برای درختان مسن آبیاری کمتری را انجام دهید. اگر در محیط زندگیتان هر ۱۰ روز یکبار ، ۱ سانتی متر باران می بارد نیازی به آبیاری توسط خودتان نیست. آبیاری موجب رشد بهتر درخت شما می شود. درصورتیکه کمتر از نیاز درخت آن را آبیاری کنید ، زرد و پژمرده می شود. آبیاری بیشتر موجب رشد بهتر درخت شما می شود.

 

[/vc_column_text]

6d9f4e69af036fcb9077b89c41167ee4

شرایط نگهداری و پرورش:

آفات و بیماری ها و مشکلات:

-هر درخت و گیاهی به مراقبت نیاز دارد از گل و گیاه آپارتمانی تا درخت میوه و تنومند. اگر شرایط نگهداری را به طور صحیح رعایت نکنید ممکن است گیاه داوار آفت و بیماری شود و از بین برود. در این قسمت انواع بیماری و آفات مرسوم انجیر را به شما معرفی می کنیم.

-شایع ترین بیماری هایی که ممکن است درخت انجیر به آن مبتلا شود : ۱)بیماری سیاهک ۲) بیماری بلایت ۳) پوسیدگی طوقه و ریشه ۴) شپشک ستاره ای ۵) مگس ۶) کنه تارتن ۷) سفیدک سطحی

-این درخت گرمسیری است و به سرما حساس می باشد. در صورتی که هوا بیش از حد سرد باشد برگ های درخت قهوه ای یا چروکیده می شود ، جوانه پلاسیده می شود و شاخه ها خشک می شوند . در این صورت نیاز به مراقب بیشتری دارد.

-بعد از کاشت نهال به دلیل اینکه جوان و ضعیف است به مراقبت بیشتری نیاز دارد به همین علت باغداران و کشاورزان اکثرا به وسیله برگ نخل یا صندوق دور نهال را می پوشانند و آن را گرم نگه می دارند.

-هرساله در فصل گرم سال هرس را انجام دهید چرا که زخم کردن درخت را نسبت به سرما حساس کرده و می تواند موجب از بین رفتن آن شود پس به هیچ وجه در فصل سرد سال هرس را انجام ندهید.

-کوددهی را به موقع انجام دهید و حتما در کاشت درخت انجیر از ضد آفت استفاده کنید. البته استفاده بیش از حد از کود و آفت کش نیز زیان آور است.

 

 

هرس کردن:

-تشکیل درخت به شکل پابلند

-هرس درخت انجیر و تشکیل درخت به شکل بوده

-هرس بهره برداری

-درخت زمانی به هرس نیاز دارد که بیماری رویی آن مشاهده شده باشد یا شاخه ها آسیب دیده باشد. البته گاهی اوقات نیز هرس تنها به منزله تقویت و داشتن رشد بهتر صورت می گیرد. شما با هرس تقریبا درخت را به نصف اندازه آن می رسانید. هرس را در پایان فصل سرد سال انجام دهید. شاخه هایی که روی شاخه های اصلی قرار دارند و رشد می کنند و زاویه آن ها کمتر از ۴۵ درجه است نیز هرس کنید.

 

 

برخی خواص و ویتامین های انجیر:

-انجیر خواص فراوانی دارد که در این مقاله به مهم ترین آن ها اشاره می کنیم. مهم ترین آن ها عبارتند از درمان بیماری های دندان و دهان و تقویت قوای جنسی همچنین انجیر موجب لاغری می شود. انجیر سبب سفید شدن دندان و ضدعفونی کردن دهان می شود.

 

 

کوددهی:

-به طور کلی نمی توان گفت کدام کود مناسب درخت انجیر می باشد. بسته به شرایط درخت شما برنامه غذایی منظمی برای درختتان در نظر بگیرید و آن را تقویت کنید و رشد آن ها را به حداکثر برسانید.

-استفاده از کودهای میوه ای درختان خانواده توت در کوددهی درخت توصیه می شود.

-بطور کلی درخت انجیر را به دو روش می توان تکثیر نمود:

۱)روش جنسی

۲)روش غیر جنسی

 

۱)روش جنسی:

-تکثیر به روش جنسی را زمانی به کار ببرید که دانه های میوه در حدی بزرگ باشد که زیر دندان احساس شود. در این صورت است که می توانید با کاشت دانه های انجیر آن را تکثیر نمایید.

 

۲)روش غیر جنسی:

-به سه روش انجام می شوند که عبارتند از قلمه زدن، پاجوش و خوابانیدن شانه . در ادامه این روش ها را به شما معرفی می کنیم.

 

-روش قلمه زدن: قلمه زدن را به دو روش مستقیم و کاشت خزانه ای می توان انجام داد.

-در روش مستقیم ، حفره ای به عمق ۱/۵ متر و پهنای ۷۰ سانتی متر ایجاد کنید و قلمه را در آن بکارید.به ضخامت قلمه ها توجه کنید که در حدود ۳ سانتی متر باشند و قد آن ها نیز ۷۰ سانتی متر باشد. حفره های ایجاد شده حدودا ۱۰ متر باید از یکدیگر فاصله داشته باشند چرا که هرکدام فضای کافی را برای رشد داشته باشند و مانع از رشد یکدیگر نشوند.

-در روش خزانه ای ، قلمه هایی که اندازه ای بین ۲۰ تا ۳۰ سانتی متر و سن ۲ تا ۴ سال دارند از درخت جدا کنید و همانند روش قلمه مستقیم بکارید. حدود یکسال بعد بهترین قلمه ها را انتخاب کنید و به مکان اصلی منتقل نمایید.

-توجه داشته باشید که درخت مادری که انتخاب می کنید سالم ، قوی و پربار باشد.

-بهترین بخش درخت انجیر برای قلمه ،بخش انتهایی آن است که بسیار بهتر از شاخه های وسطی و بالایی درخت است.

-برش زدن شاخه را حتما با یک وسیله به اندازه مناسب انجام دهید.

-شاخه های بریده شده را تا بهار سال آینده در دمای بین ۰ تا ۷ درجه و رطوبت بالا نگه دارید. هنگام رسیدن بهار قلمه ها را در مکان مناسبی بکارید و از آن مراقبت کنید. پس از گذشت یکسال آن ها را به مکان اصلی انتقال دهید.

 

 

-روش پاجوش:

-کاشت نهال انجیر به روش پاجوش بیشتر در زمستان نتیجه می دهد. در زمان کاشت، پاجوش ها را در حفره هایی که از قبل انتخاب کردید بکارید. برای کاشت این پاجوش ها حفره‌ای دومتری ایجاد کنید و ۱/۵ متر آن را با خاک پر کنید و شاخه ها را در آن بکارید. این عمل موجب ساکن شدن ریشه های درخت انجیر در خاک می شود.

 

 

-روش خوابانیدن:

-در این روش همانند پاجوش عمل می کنیم فقط در این روش شاخه ها از درخت جدا نمی شود و به همان شکل، خم می شود و به زیر خاک می رود. پس از گذشت چند وقت، شاخه ریشه می دهد و به درخت جدید تبدیل می شود.

 

 

 

فاصله کاشت درخت انجیر باید به چه صورت باشد:

-برای انجیر دیم ، فاصله کاشت باید به صورت ۱۰×۱۰ متر باشد. عمق گودال ها نیز باید بین ۱ تا ۱/۵ متر و عرض آن حدود ۷۰ سانتی متر باشد. اندازه قلمه ها حدودا بین ۷۰ الی ۹۰ سانتی متر باشد و قطر آن نیز حدودا ۳ سانتی متر باشد.

 

 

فصل مناسب کاشت درخت انجیر:

-هر نهال زمان خاصی برای کاشت دارد و اگر نهال را در آن بکارید نتیجه بهتری خواهد داشت و رشد و باردهی بسیار بهتر می شود. اوایل اسفند ماه و نیمه اول فروردین ، بهترین زمان برای کاشت انجیر می باشد. با کاشت انجیر در روزهای بارانی می توان نتیجه بهتری از آن گرفت.

 

 

آیا می شود درخت انجیر را در باغچه نیز پرورش داد:

-این درخت بسیار مقاوم است و امکان پرورش در باغچه را نیز دارد. البته هنگامی که رشد می کند و بزرگتر می شود فضای بیشتری نیاز دارد اما جابه جایی آن ممکن است ریشه نهال را خشک کند و از بین ببرد. توصیه می شود نهال را از همان آغاز در باغچه ای بزرگ یا فضای باز بکارید.

 

نکات مهم برای پرورش درخت انجیر:

-در فصل رویش کوددهی را به صورت مایع انجام دهید.

-میوه را زمانی بچینید که انجیر رسیده باشد و نرم شده باشد.

-کوددهی را بیش از حد انجام ندهید.

-حفاظ مناسب برای پیشگیری از حمله پرندگان به درخت ایجاد کنید.

-این نهال در مناطق گرمسیری رشد می کنند و در برابر سرما نیاز به حفاظت دارند.

-علاوه بر سرما در برابر موش ها ، گرمای شدید و آفات نیز نیاز به محافظت دارند.

 

نهالستان بهمن آبادی هر روزه آماده‌ی مشاوره و پاسخ به خریدارن حضوری و غیرحضوری ( تلفنی) است.

آدرس : کرج ، مشکین دشت ، جاده‌ی خوشنام ، 100 متر بعد از آهن فروشی بیاتلو ، نهالستان علیرضا بهمن آبادی.

لینک گوگل مپ :  https://goo.gl/maps/QXg1yzMpA389mBXb7

اگر از مترو استفاده ‌می‌کنید، به ایستگاه مترو کرج آمده سپس با تاکسی‌های خطی به مشکین دشت بیاید.

تلفن‌های تماس : 

38 46 666 0912

31 11 282 0938

03 14 164 0912 

99 86 276 0930

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *