گل آهار

گل آهار


این نوشته از سری آموزش‌های نهالستان بهمن آبادی در بخش نهال است . در این مقاله با گل آهار اشنا می‌شوید. 

 

 

گل آهار
گل آهار
 

نام انگلیسی: Common Zinnia 

 

نام علمی: Zinnia elegans

 

خانواده: Asteraceae

 

-گل آهار بومی صحرای گیاهان وحشی در مکزیک بوده و این گونه (الگانس) معروف تر و شناخته شده تر از سایرین میباشد. 

 

-رنگ آن بسیار گسترده از رنگ سفید، کرم، زرد، سبز، پرتقالی، صورتی، قرمز، برنزی، نارنجی، خرمایی، بنفش، ارغوانی و یاسی است و بعضی از آنها راه راه و خالدار میباشند. گل آهار بسیار زیباست و در باغهای قدیمی بسیار از آن استفاده می‌شده است. اندازه گونه های متنوع آن از کمتر از ۱۵ سانتی متر بلندی تا معمول ۴۵ تا ۶۰ سانتی متر می باشد و گونه های بلند آن به ۷۵ تا ۹۰ سانتی متر نیز می رسند. فصل گل دادن از خرداد تا فصل سرما ادامه خواهد داشت. 

 

-خاک لوم به خوبی زهکشی شده را ترجیح می دهند. قرار گرفتن در معرض خورشید کامل را می پسندند. آنها خشکسالی و کم آبی را به خوبی تحمل می کنند و تابستانهای خشک و گرم را ترجیح می دهند و به راحتی از سرما آسیب میبینند. 

 

-گل آهار به صورت یک ساله کاشته می شود. بذر آن را در اردیبهشت ماه در خزانه می‌كارند و در تیرماه آن را نشا کار می کنند. اين گل از گیاهانی است که بذر آن مستقیما در محل اصلی یعنی حاشیه‌های گل‌كاری کاشته می شود و رشد آن بسیار زیاد است. 

 

برای مشاهده نحوه نگهداری و پرورش این گیاه به ادامه مطلب مراجعه نمایید.

سوالات خود را ازما بپرسید!

   

    واتساپ                                              اینستاگرام                                            تماس فوری (روی تصویر فوق کلیک کنید)

 

 

انواع آهار:

 

 

 

 

-گل های این گیاه به اشکال مختلف گل کم‌پر (single flower) ،گل نیمه‌پُرپر (semidouble flower) و گل پُرپر (double flower) دیده می شوند. 

 

-گل آهار کم‌پر: این گل دارای یک ردیف گلبرگ می‌باشد که مرکز گل در آن نمایان است. 

 

-گل آهار نیمه پُرپر: این شکل گل، دارای چندین ردیف گلبرگ می‌باشد که مرکز گل همچنان در آن آشکار است. گل آهار کوکب (Dahlia-type zinnias) ،از نوع نیمه پُرپر با گل‌های درشت و تخت می‌باشد. 

 

-گل آهار پُرپر: این گل شامل ردیف‌های زیادی از گلبرگ است که مرکز گل در آن نمایان نیست. 

 

-گل های گل آهار علاوه بر فرم گل از نظر نوع هم در ۳ دسته کلی، Beehive-types (گل‌های کوچک با ردیف‌هایی از گلبرگ‌های صاف شبیه به لانه‌ی زنبور )،Button-types (شبیه به نوع قبلی ولی با گلبرگ‌های صاف‌تر) و Cactus-type (گلبرگ‌های پیچ‌خورده و ناصاف با حاشیه‌ی تا شده) قرار می‌دهند. 

گل آهار از نظر قد:

-گل آهار از نظر قد در سه گروه پابلند (۶۰ تا ۹۰ سانتی متر) ،پامتوسط (۳۰ تا ۵۰ سانتی متر ) و پا کوتاه (کوتاه‌تر از ۳۰ سانتی ) قرار می‌گیرد. 

گل آهار رایج در بازار :

-گل آهار الگانس (Zinnia elegans) : قد این گونه از گل آهار، از واریته‌های پاکوتاه (۱۵ سانتی متر ) تا پابلند (۹۰ سانتی متر ) متغیر است و به صورت کم‌پر و پُرپر به فروش می‌رسد. این گل در رنگ‌‌های متنوع صورتی، قرمز، یاسی، بنفش،نارنجی، سفید و…موجود است و قطر گل‌ها تا ۱۷ سانتی متر هم می‌رسد. همچنین گل‌ها به صورت تک‌رنگ یا چند رنگ دیده می شوند. واریته های اصلاح شده‌ی آن، گل‌های درشت‌تر و ساقه‌های محکم‌تری دارند و در مقابل بیماری‌ها مقاوم‌ترند. گل آهار الگانس روز کوتاه است و بهترین کیفیت گل را در روزهای کوتاه اواخر تابستان دارد. 

 

بعضی واریته های گل الگانس شامل:

 

-واریته لی‌لی‌پوت (Lilliput) : گیاهانی پا بلند (۶۰ سانتی متر) با گل‌های کوچک (۵ سانتی متر) و به رنگ های سفید، صورتی، نارنجی، زرد و قرمز. 

 

-واریته Envy Double:گل‌های سبز-زرد (سبز روشن) پُرپر. گیاهانی پا بلند (۶۰ سانتی متر) که محیط نسبتا سایه را ترجیح می‌دهند. 

 

-واریته Peppermint Stick Mix: گل‌های پُرپر بزرگ به رنگ کرم و زرد مات با نقاطی به رنگ قرمز و صورتی به ارتفاع ۶۰ سانتی متر است.

 

-واریته Ruffles: گیاهانی به ارتفاع ۶۰ تا ۷۰ سانتی متر با گل های صورتی، قرمز، سفید و زرد. این واریته جهت تولید گل‌های شاخه‌بریده اصلاح نژادی شده‌است. 

 

-واریته Persian carpet:تا ارتفاع ۳۸ سانتی متر رشد می کند و گل هایی به قطر ۵ سانتی متر و پرپر دارد که به صورت دورنگه‌هایی از طلایی، آلبالویی، بنفش ،صورتی و کرم دیده می شوند. 

 

 

 

نیازها و شرایط نگهداری :

خاک:

-این گیاه به خاکی با زهکش خوب نیاز دارد. وجود مواد ارگانیک به رشد این گیاه کمک می کند بنابراین در مخلوط کاشت این گیاه می توانید از خاک برگ و یا کود بسیار پوسیده دامی استفاده کنید. مثلا مخلوط خاک معمولی +خاک برگ برای کاشت این گیاه مناسب است. اگر می خواهید که میزان بیشتری از خاک معمولی (مثلا دو قسمت) را بکار برید استفاده از شن (به میزان یک قسمت) نیز به همراه خاک برگ (به میزان یک قسمت) موجب ارتقا شرایط زهکش بستر کاشت این گیاه می شود. 

 

آبیاری:

-آهار اگرچه تا حدودی به کمبود آب مقاوم است و از بین نمی رود اما اگر سطح خاک گیاه خشک شود و گیاه پژمرده می شود و کیفیت و تعداد گلها کاهش می یابد. بخصوص اینکه در بعد از ظهرهای گرم تابستان این گیاه سریعتر از زمانی که از سایه بهره مند است پژمرده شده و باید با فواصل کوتاه تری آبیاری شود. از طرفی وجود رطوبت پایدار و همیشگی در خاک پای گیاه به رشد و گلدهی آن بسیار کمک می کند. آبیاری بیش از اندازه نیز بخصوص اگر خاک گیاه به گونه ای باشد که آب اضافی را در خود نگه دارد و خاک به شکلی خیس و غرقابی درآید، موجب پوسیدگی ریشه و شیوع بیماری های قارچی به خصوص کپک سفید می شود. 

 

نور:

-مکانی با حدود ۸-۶ ساعت نور مستقیم آفتاب مناسب است. نور کم موجب بلند شدن و ضعیف شدن ساقه ها، تشکیل گلهایی کوچک و یا عدم شکل گیری گلها، پریدگی رنگ برگها و همچنین شیوع بیماری قارچی به خصوص کپک سفید می شود. شدت زیاد نور آفتاب بخصوص در زمانی که هوا گرم نیز می باشد، منجر به سوختگی نوک و حاشیه برگها، ریز شدن گلها و کوتاهی عمر گلها می شود. بنابراین اگر گیاه را در مکانی بکارید که از سایه در طی بعد از ظهر برخوردار باشد نتایج خوبی را در رشد و گلدهی بدست می آورید. 

 

دما:

-این گیاه را زمانی به محیط بیرون منتقل کرد که حداقل دمای شبانه حدود ۱۰ درجه سانتیگراد باشد. کاشت بذرها نیز در فضای باز در چنین شرایطی باید انجام گیرد. گیاهان بالغ دما را به خوبی تا حدود ۳۰-۲۸ درجه سانتیگراد تحمل می کنند و مشکلی برای گلدهی آنان ایجاد نمی شود. با گرمتر شدن هوا گلدهی و همچنین قطر گلها کاهش می یابد و حتی گلدهی متوقف می شود. به همین دلیل مکان کاشت و نگهداری این گیاهان را به صورتی انتخاب کنید که در بعد از ظهر روزهای گرم تابستانی، از سایه برخوردار باشد. 

 

کوددهی:

-گل آهار معمولا نیاز به کود ندارد اما در صورت تمایل می توانید یک مرتبه در ماه از کود دامی یا انواع دیگر استفاده کنید. بهتر است در زمان رشد، کود دوره رشد و در زمان گلدهی ،کود دوره گلدهی استفاده شود. 

 

هرس:

-پس از اینکه گیاه کاملا رشد کرد لازم است شاخ و برگ های اضافی، یا آن‌هایی که بیش از حد دراز شده اند با یک وسیله مناسب جدا شود. همچنین گل های خشک شده را حذف کنید زیرا این کار باعث افزایش دوره ی گل دهی و تقویت گل های دیگر می شود. هرس گیاه باعث شکل دهی به آن و ایجاد ظاهر مناسب برای گل ها در باغچه می شود. 

 

آفات و بیماری ها:

-یکی از شایع ترین بیماری هایی که می تواند گل آهار را به خود دچار کند سفیدک پودری می باشد که می تواند این گیاه را نابود کند، همچنین بیماری دیگری به نام لکه برگی وجود دارد که یک بیماری قارچی می باشد، شما می توانید برای نگهداری گل آهار و محافظت از آن باید به میزان نور دریافتی آن و جلوگیری از مرطوب شدن برگ ها در حین آبیاری توجه ویژه ای کنید تا از ایجاد این بیماری ها جلوگیری شود. 

گل آهار

تکثیر و کاربرد:

تکثیر:

-گل آهار در بین سایر گلها راحت تر رشد کرده و برای کسانی که برای اولین بار میخواهند اقدام به کاشت بذر گل کنند مناسب است، بذر این گل می تواند مستقیم بر روی خاک ریخته و در سال بعد با مناسب شدن شرایط مجدد رشد کند. 

-برای کاشت بذر گل آهار در باغچه می بایست در اواسط تا اواخر بهار بعد از آماده سازی خاک تا عمق بیست سانتی متری اقدام به کشت بذر ها بکنیم. بستر کشت این گیاه باید از خاک سبک با زهکشی مناسب برخوردار باشد مخلوطی از خاک برگ کوکوپیت و پرلیت مناسب است قبل از کاشت بذر بستر کشت را کمی مرطوب کرده و سپس بذر ها را در فواصل مناسب بکارید و بر روی آن مقدار کمی خاک برگ الک شده به ضخامت نیم سانتی متر بپاشید در روزهای اولیه کاشت بذر ها بهتر است از روش غبار پاشی برای آبیاری استفاده نمایید. برای گلدهی بهتر گیاه می توان برای کاشت بذر در فواصل زمانی مناسب اقدام به کاشت کرد تا گلدهی گیاه بصورت مستمر صورت گیرد. 

 

کاربرد:

-از این گل برای تزئین تپه گل و یا حاشیه های آفتابی بسیار مناسب است و به واسطه رنگهای گوناگون و پاکوتاه و بلند بودن و طول مدت گل دهی از گیاهان زینتی بسیار جذاب می باشد.آهار را می توان به طور ابوه مخصوصا در باغچه های بزرگ که نیاز به گیاهان مقاوم به کم آبی دارند کشت نمود.ضمنا از بریده آن نیز می توان از صورت دسته ای استفاده نمود. 

 

نهالستان بهمن آبادی هر روزه آماده‌ی مشاوره و پاسخ به خریدارن حضوری و غیرحضوری ( تلفنی) است.

آدرس : کرج ، مشکین دشت ، جاده‌ی خوشنام ، 100 متر بعد از آهن فروشی بیاتلو ، نهالستان علیرضا بهمن آبادی.

لینک گوگل مپ :  https://goo.gl/maps/QXg1yzMpA389mBXb7

اگر از مترو استفاده ‌می‌کنید، به ایستگاه مترو کرج آمده سپس با تاکسی‌های خطی به مشکین دشت بیاید.

تلفن‌های تماس : 

38 46 666 0912

31 11 282 0938

03 14 164 0912 

99 86 276 0930

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *