کود های آلی و کود های شیمیایی دو رقم کود هستند که میتوانید برای درختان خود از ان بهره ببرید.
کود آلی چیست؟
کود آلی به کودی گفته میشود که منبع طبعی داشته و در آن هیچ مواد شیمیایی موجود نیست. از جمله آن میتوان به کودهایی نظیر:ورمی کمپوست،گاوی،گوسفندی،مرغی و .. اشاره کرد.
کود شیمیایی چیست؟
همانطور که از نام آن پیداست این کود منبع شیمیایی داشته و با زمایشات دانشمندان و تحقیق و بررسی گیاهان انجام شده و گاهی به دلیل استفاده بی رویه و یا نادت به شدت به اکوسیستم آسیب وارد میکند. کود های آهن،فسقات،پتاسیم،نیتروژن و ترکیبات NPKجزء ارقام کودهای شیمایی می باشند.
از کجا بفهمیم چه کودی برای نهال خود استفاده کنیم؟
اولین کاری که قبل از احداث یک باغ پسته باید انجام دهید آن است که بررسی کنید خاک شما چگونه است و چه موادی کمبود دارد و یا چه موادی به مقدار زیاد در ان انباشته شده است. از این رو باید آزمایش خاک را به عنوان اولین قدم برای آماده سازی زمین خود انجام دهید. این کار کمک میکند تا کمبود های زمین خود را تشخیص داده و به رفع نواقص بپردازید.
پسته یکی از خوشمزه ترین و گران ترین محصولات کشاورزی است.به طوری که امروزه به حدی گران است که تهیه آن کار آسانی نیست. برعکس سختی تهیه میوه آن،کاشت و پرورش آن به شدت آسان بوده و حتی در خاک هایی با شرایط نامساعد نیز به خوبی رشد می یابد.گرچه کاشت آن در مناطقی با آب و هوای بهتر و خاک حاصلخیز تر موجب رشد و پرورش محصولاتی هر چه با کیفیت تر میگردد. از این رو تا برای داشتن هر چه محصولات بهتر و با کیفیت تر رسیدگی ما نیز باید با دقت بیشتر باشد. یکی از این موارد کود است. حال سوال اینجاست که چه کارهایی و در چه زمانی باید به درختان پسته خود بدهیم و در چه شرایطی باید این کار را انجام دهیم.
درختان پسته برای باردهی اقتصادی به ۴ تا ۵ سال زمان نیاز دارند و بعد از آن باردهی هر چه بیشتر میشود. به طوری بیشترین باردهی درخت پسته در ۱۲ تا ۱۵ سالگی اتفاق میفتد.
برای کوددهی درخت پسته میتواند از دو نوع کود که در ابتدای مقاله ذکر شد استفاده کنید. هر کدام از موارد کاربرد و ویژگی های مربوط به خود را دارند اما مهمترین ها را میتوان فسفر،نیتروژن،کلسیم و پتاسیم نامید. در ادامه به نقش هر کدام در رشد و بازدهی این نهال میپردازیم.
کود نیتروژن برای درخت پسته و تاثیرات آن روی گیاهان
چرا کود نیتروژن برای درختان پسته انقدر مهم است؟
نیتروژن در گیاهان گیاهان سالم اغلب حاوی 3 تا 4 درصد نیتروژن در بافت های بالای خاک خود هستند. این غلظت بسیار بالاتر از سایر مواد مغذی است. کربن، هیدروژن و اکسیژن، مواد مغذی که در اکثر برنامههای مدیریت حاصلخیزی خاک نقش مهمی ندارند، تنها مواد مغذی دیگری هستند که در غلظتهای بالاتر وجود دارند. وجود نیتروژن بسیار حیاتی است زیرا جزء اصلی کلروفیل است، ترکیبی که گیاهان از انرژی نور خورشید برای تولید قند از آب و دی اکسید کربن (یعنی فتوسنتز) استفاده می کنند. به علاوه نیتروژن جزء اصلی اسیدهای آمینه، بلوک های سازنده پروتئین ها است. بدون پروتئین، گیاهان پژمرده می شوند و می میرند. برخی از پروتئین ها به عنوان واحدهای ساختاری در سلول های گیاهی عمل می کنند در حالی که برخی دیگر به عنوان آنزیم عمل می کنند و بسیاری از واکنش های بیوشیمیایی را ممکن می سازند که زندگی با وجود آنها ممکن میشود. جزء مهم اسیدهای نوکلئیک مانند DNA، ماده ژنتیکی که به سلول ها (و در نهایت گیاهان کامل) اجازه رشد و تولید مثل می دهد هستند. اوره، سولفات آمونیوم و نیترات آمونیوم از مهم ترین کود های نیتروژن پسته هستند.
سولفات آمونیوم
آمونیوم نیترات
بدون نیتروژن، زندگی آنطور که ما می شناسیم وجود نخواهد داشت. نیتروژن برای محصولات برای دستیابی به عملکرد مطلوب ضروری است. یکی از اجزای حیاتی اسیدهای آمینه در پروتئین هستند، همچنین محتوای پروتئین گیاهان را به طور مستقیم افزایش می دهد. نیتروژن خاک نیتروژن خاک به سه شکل کلی وجود دارد: ترکیبات نیتروژن آلی، یون های آمونیوم (NH4+) و یون های نیترات (NO3-). در هر زمان معین، 95 تا 99 درصد از نیتروژن بالقوه موجود در خاک به اشکال آلی، چه در بقایای گیاهی و حیوانی، در مواد آلی نسبتاً پایدار خاک یا در موجودات زنده خاک، عمدتاً میکروبهایی مانند باکتریها، وجود دارد.
این نیتروژن مستقیماً در دسترس گیاهان نیست، اما برخی از آنها می توانند توسط میکروارگانیسم ها به اشکال در دسترس تبدیل شوند. مقدار بسیار کمی از نیتروژن آلی ممکن است در ترکیبات آلی محلول مانند اوره وجود داشته باشد که ممکن است کمی در دسترس گیاهان باشد. دلایل گفته شده گمان میکنم به اندازه کافی اهمیت کود نیتروژن را برای شما بیان کرده باشد.
تاثیر کود پتاسیم روی نهال های پسته
چرا به پسته باید کود پتاسیم بدهیم؟
پتاسیم با فعال شدن آنزیم در گیاه که بر تولید پروتئین، نشاسته و آدنوزین تری فسفات (ATP) تأثیر می گذارد، نقش دارد. تولید ATP می تواند سرعت فتوسنتز را تنظیم کند. پتاسیم همچنین به تنظیم باز و بسته شدن روزنه کمک می کند که تبادل بخار آب، اکسیژن و دی اکسید کربن را تنظیم می کند. اگر پتاسیم کمبود داشته باشد یا به مقدار کافی تامین نشود، رشد گیاه را متوقف کرده و عملکرد را کاهش می دهد. برای محصولات چند ساله مانند یونجه، پتاسیم نقش مهمی در ماندگاری توده در طول زمستان دارد. سایر نقش های K عبارتند از: رشد ریشه را افزایش می دهد و مقاومت به خشکی را بهبود می بخشد. از دست دادن آب و پژمردگی را کاهش می دهد. به فتوسنتز و تشکیل غذا کمک می کند. تنفس را کاهش می دهد و از اتلاف انرژی جلوگیری می کند. انتقال قند و نشاسته را افزایش می دهد. غلات غنی از نشاسته تولید می کند. محتوای پروتئین گیاهان را افزایش می دهد. سلولز را می سازد به کند کردن بیماری های محصول کمک می کند. کود پتاسیم برای درخت پسته
تاثیرات کود کلسیم روی درختان پسته و گیاهان
چرا از کود کلسیم برای درخت پسته باید استفاده کنیم؟ کلسیم یک ماده مغذی ضروری گیاه است. به عنوان کاتیون دو ظرفیتی (Ca2 + )، برای نقش های ساختاری در دیواره سلولی و غشاها، به عنوان یک ضد کاتیون برای آنیون های معدنی و آلی در واکوئل، و به عنوان یک پیام رسان درون سلولی در سیتوزول مورد نیاز است ( Marschner, 1995 ). . کمبود کلسیم در طبیعت نادر است، اما کلسیم بیش از حد، جوامع گیاهی را در خاک های آهکی محدود می کند. کلسیم توسط ریشه ها از محلول خاک گرفته شده و از طریق آوند چوبی به اندام هوایی می رسد. ممکن است ریشه را از طریق سیتوپلاسم سلول های مرتبط با پلاسمودسماتا (سمپلاست) یا
کود کلسیم مایع
از طریق فضاهای بین سلولی (آپوپلاست) عبور دهد. سهم نسبی مسیرهای آپوپلاستیک و سمپلاستیک در تحویل کلسیم به آوند چوبی ناشناخته است ( White, 2001 ). با این حال، حرکت کلسیم از طریق این مسیرها باید کاملاً متعادل باشد تا به سلولهای ریشه اجازه داده شود تا با استفاده از غلظت سیتوزولی Ca2 + ([Ca2 + ] cyt سیگنال دهند )، سرعت انتقال کلسیم به آوند چوبی را کنترل کرده و از تجمع مواد سمی جلوگیری کند.
کود نیترات کلسیم
تاثیر کود فسفر روی گیاهان و درختان پسته
چرا وجود فسفر برای درخت پسته ضروری است؟ فسفر از عناصر غذایی گیاهی درخاک است. این ترکیبی از سلول های گیاهی است که برای تقسیم سلولی و رشد نوک رشد گیاه ضروری است. به همین دلیل برای نهال ها و گیاهان جوان حیاتی است. علائم کمبود بدون فسفر رشد گیاه به تاخیر می افتد. گیاهان دارای ریشههای کوتاهقد و کوتاهقد و دوکی هستند. علائم کمبود همچنین شامل برگ های سبز مایل به خاکستری مایل به زرد و رنگدانه قرمز در پایه برگ ها و برگ های در حال مرگ است. تشخیص کمبود فسفر دشوار است و زمانی که تشخیص داده شود ممکن است برای انجام کاری دیر شده باشد.