راهنمای جامع احداث باغ هلو و شلیل
مقدمه: احداث باغ هلو و شلیل یکی از سودآورترین روشهای سرمایهگذاری در بخش کشاورزی است. این دو میوه خوشطعم و پرطرفدار نهتنها در بازار داخلی بلکه در بازارهای صادراتی نیز جایگاه ویژهای دارند. با رعایت اصول علمی و فنی، میتوان از این نوع باغداری، سودی قابلتوجه کسب کرد. در این مقاله، بهطور کامل مراحل احداث باغ هلو و شلیل را بررسی میکنیم.
احداث باغ هلو و شلیل :
هلو و شلیل از نظر شکل ظاهری شبیه هستند و تفاوت آنها در کرک های موجود بر روی پوست هلو می باشد . از نظر نحوه کاشت و نگهداری نیز مشابه یکدیگر هستند .خرید نهال هلو و قیمت نهال هلو
درخت هلو میوه ای خوشمزه و خوشبو که بومی مناطق گرم و معتدل مانند کشور چین است.برای داشتن درخت هلو و شلیل پر ثمر ، نکات مورد نیاز را حتما رعایت کرده و این نکات ذکر شده را در هنگام کاشت به یاد داشته باشید. خرید نهال شلیل و قیمت نهال شلیل
انتخاب محل مناسب برای احداث باغ هلو و شلیل:
برای احداث یک باغ موفق، انتخاب مکان مناسب اهمیت زیادی دارد. شرایط آبوهوایی، نوع خاک، میزان نور و ارتفاع از سطح دریا، همگی نقش مهمی دارند. بهترین مناطق برای کشت این درختان، مناطقی با زمستانهای سرد و تابستانهای گرم و خشک هستند. ارتفاع مناسب بین 1000 تا 2500 متر از سطح دریا و دسترسی به آب کافی نیز ضروری است.
خاک مناسب برای احداث باغ هلو و شلیل:
خاک مناسب کاشت هلو باید کودی مناسب و زهکشی عالی داشته باشد. نوع خاک را قبل از کاشت هلو ببرشی کنید. درخت هلو خاک هایی مانند خاک رس شنی ، خاک لومی شنی و خاک کمپوست را می پسندند و در آن ها به خوبی رشد می کند و به بار می نشیند.
برای کاشت نهال شلیل، بهتر است که محل مناسبی را انتخاب نمایید. خاکی متوسط تا سبک با زهکشی بسیار خوب برای کاشت درخت شلیل بسیار مناسب است.
اگر خاک سنگین است بهتر است که در تپه ها کاشت شلیل انجام شود. محل آفتابی برای کاشت شلیل بسیار خوب است زیرا این درخت نور آفتاب را دوست دارد و کلا آفتاب دوست است.
آمادهسازی زمین:
آمادهسازی زمین شامل شخمزدن عمیق، حذف علفهای هرز و اصلاح خاک است. پیش از هر کاری، آزمایش خاک باید انجام شود تا میزان اسیدیته (pH) و نیازهای تغذیهای مشخص گردد. در صورت لزوم، کود دامی پوسیده، آهک یا کودهای شیمیایی به خاک افزوده میشود.
انتخاب نهال مناسب:
نهالهای سالم، پرمحصول و مقاوم به بیماریها، پایه موفقیت باغ هستند. برخی از ارقام پرطرفدار هلو شامل ردهاون، آلبرتا و کرستهیون، و ارقام شلیل مانند فانتزیا و استارکسانگ هستند. خرید نهالها از نهالستانهای دارای مجوز توصیه میشود.
زمان و نحوه کاشت نهال:
کاشت نهالها معمولاً در اواخر پاییز تا اوایل زمستان انجام میشود. گودالهایی به عمق 60 سانتیمتر حفر شده و نهالها در فواصل 4 در 5 متر کاشته میشوند. پس از کاشت، باید نهالها آبیاری و خاک اطراف آنها فشرده شود.
سیستم آبیاری:
استفاده از سیستم آبیاری قطرهای برای باغهای هلو و شلیل توصیه میشود. این سیستم باعث صرفهجویی در مصرف آب و جلوگیری از بیماریهای قارچی میشود. درختان در فصل رشد، نیاز به آبیاری منظم دارند و در دورههای خشک، باید آبیاری بهصورت هفتگی انجام شود.
آبیاری مناسب نهال هلو و شلیل
نیاز آبی درخت هلو بسیار زیاد است . شما می توانید با توجه به منطقه ای که در آن زندگی می کنید و فصلی که در آن قرار دارید میزان آبیاری را تنظیم کنید.
در مناطقی با آب و هوای بارانی و مرطوب نیاز به آبیاری زیاد وجود ندارد. به شما توصیه می کنیم در فصل میوه دهی آبیاری را به صورت منظم انجام دهید. البته توجه داشته باشید که گیاه را غرقاب نکنید چراکه موجب پوسیدگی ریشه می شود و به درخت هلو ممکن است آسیب جدی برسد.
آبیاری نهال شلیل به زمان بستگی دارد. در ابتدا برای آبیاری درخت شلیل باید به مقدار رطوبت خاک توجه نمایید. شکوفه دادن و جوانه ردن درختان هم از دیگر عوامل تعیین کننده مقدار آبیاری درخت می باشد.
بیشتر از 87 درصد از میوه شلیل از آب تشکیل شده است پس نیاز آبی درخت شلیل زیاد است. اگر در آبیاری درخت شلیل مدیریت نداشته باشید، باعث می شود که میوه ها ریزش پیدا کنند. پس میوه ها هم کیفیت خوبی نخواهند داشت.
در طول دوره رشد نهال شلیل مخصوصا در ماه های اردیبهشت و خرداد، باید آبیاری درست انجام شود و در غیر این صورت تمام تلاش شما به هدر رفته و میوه ها می ریزند.
هرس درختان:
هرس نقش مهمی در افزایش باردهی و سلامت درخت دارد. هرس فرمدهی در دو سال اول برای شکلدهی به تاج درخت انجام میشود. هرس باردهی در سالهای بعدی برای حذف شاخههای مرده و بهبود گردش هوا انجام میگردد.
فاصله کاشت درخت هلو و شلیل
فاصله کاشت بین هر درخت هلو یا شلیل باید بین ۵ الی ۷ متر باشد. البته بعضی باغبان ها با توجه به مساحت باغ خود ، این فاصله را افزایش یا کاهش می دهند و حداقل این فاصله را می توان 4 در 4 متر در نظر گرفت .
نکات مهم برای کاشت نهال هلو و شلیل
در هنگام کاشت هلو حتما توجه کنید که خاک تهویه مناسب داشته باشد و هوا در خاک ورود و خروج راحتی داشته باشد.نکته مهم بعدی این است که حتما به مقدار آبی که به نهال هلو می دهید توجه داشته باشید. نیاز آبیاری درخت هلو زیاد است پس حتما توجه کنید که به میزان کافی به هر یک از درخت های هلو آب برسد.و همچنین توجه کنید که درخت هلو نور پسند است. پس نور مورد نیاز هلو را تامین کنید.
برای کاشت و نگهداری درخت شلیل باید تمام موارد، خاک، جای مناسب و کوددهی و آبیاری گیاه را به خوبی رعایت نمایید. البته که خرید نهال میوه باکیفیت و سالم هم در کیفیت محصول و باردهی درخت شما بسیار بسیار تاثیرگذار است.
شرایط اقلیمی مناسب برای هلو و شلیل
درخت هلو و شلیل نسبت به سرمای زمستانه حساس هستند و جزو درختان زودگل هستند و بهتر است در مناطق معتدل تا گرمسیر کاشته شوند تا در معرض سرما زدگی بهاره قرار نگیرند . مناسب ترین بازه دمایی برای درختان هلو و شلیل بین 15 تا 25 درجه سانتی گراد می باشد .
مناطقی با تابستان های گرم و زمستان های ملایم مناسب ترین مناطق برای پرورش درخت هلو و شلیل می باشند . نیاز سرمایی درختان هلو و شلیل 400 الی 1000 ساعت می باشد تا دمای منفی 7 درجه سانتی گراد . این درختان تا دمای منفی 21 درجه را می توانند تحمل کنند و البته در نوسانات ناگهانی دما نیز دچار آسیب می شوند .
درختان هلو و شلیل به خاک های سنگین و مرطوب حساس هستند و باید خاکشان سبک و با زهکشی خوب باشد . به خاک آهکی و فلزات سنگین در خاک نیز حساس هستند بنابراین نباید در زمین هایی با آهک فعال یا حتی زمین هایی که قبلا باغ هلو بوده اند کاشته شوند. هلو و شلیل ریشه های عمیق دارند و عمق خاک باید حداقل 1ونیم متر باشد .
در اقلیم های جنوبی به دلیل گرما درختان از خواب زمستانه زودتر بیدار می شوند و زودتر شکوفه دهی را آغاز میکنند و احتمال سرما زدگی بهاره بیشتر خواهد بود در این مناطق .
کوددهی درخت هلو و معرفی بهترین کودهای شیمیایی و حیوانی:
برای افزایش رشد و میوه دهی توصیه میکنیم که درختتان را کوددهی کنید.
شما در فصل های رشد (بهار و تابستان) می توانید از کودهایی مانند کود ۱۰-۱۰-۱۰ برای کوددهی درخت هلو استفاده کنید.
پس از مشاهده جوانه ها ، از کود جوانه زنی بهاره استفاده کنید.
کودهای شیمیایی و حیوانی گوناگونی وجود دارد که بسته به نیاز درخت می توانید از آن ها استفاده نمایید.
کودهایی مانند کود مخصوص ریکاوری ، کود دتاکس تابستانه و کود جیره زمستانه و… جز کودهای مناسب برای هلو هستند.
هریک از این کود ها برای نیاز خاصی درنظر گرفته می شوند که شما با توجه به نیاز گیاهتان از آن ها استفاده می کنید.
می توانید نمونه ای از خاک را به آزمایشگاه برده و به طور دقیق متوجه کمبود های آن بشوید.
درختان هلو و شلیل برای تولید میوه با کیفیت، نیاز به تغذیه مناسب دارند. در پاییز، از کود دامی پوسیده و در بهار از کودهای ازته مانند اوره استفاده میشود. در فصل تشکیل میوه، استفاده از کودهای پتاسه باعث افزایش کیفیت و طعم میوهها میگردد.
برداشت محصول:
زمان برداشت هلو و شلیل بسته به رقم و منطقه بین خرداد تا شهریور است. میوه باید زمانی برداشت شود که به رنگ و طعم نهایی خود رسیده باشد. برداشت زودهنگام یا دیرهنگام، کیفیت میوه را کاهش میدهد.
بازار فروش و سودآوری:
میانگین برداشت سالانه هر درخت بالغ بین 30 تا 60 کیلوگرم میوه است. با توجه به قیمت بازار، بازدهی اقتصادی این باغها بسیار بالاست. فروش در میادین میوه، فروشگاهها، کارخانجات فرآوری و صادرات از جمله روشهای عرضه محصول هستند.
نتیجهگیری:
احداث باغ هلو و شلیل نیازمند برنامهریزی دقیق، انتخاب مناسب مکان، مدیریت منابع و مراقبتهای مداوم است. با رعایت اصول گفتهشده، میتوان به سودآوری بالا دست یافت و کسبوکاری پایدار در حوزه کشاورزی راهاندازی کرد.
آدرس و شماره تلفن نهالستان بهمن آبادی
نهالستان بهمن آبادی هر روزه آمادهی مشاوره و پاسخ به خریدارن حضوری و غیرحضوری ( تلفنی) است.
لینک گوگل مپ : https://goo.gl/maps/QXg1yzMpA389mBXb7
اگر از مترو استفاده میکنید، به ایستگاه مترو کرج آمده سپس با تاکسیهای خطی به مشکین دشت بیاید.
تلفنهای تماس :
نهالستان بهمن آبادی با بیش از دو دهه تجربه، بهترین گزینه برای شماست. از میوهها و گلهای زینتی تا گیاهان پوششی و آپارتمانی، ما همه را داریم. با تیمی حرفهای و مجرب، ما آمادهی ارائه مشاوره رایگان در زمینه کاشت و انتخاب نهالهای مناسب برای شرایط شما هستیم. سلامت و اصالت نهالهای ما تضمین شده است و ارسال به سراسر ایران فراهم است.