علت ترک خوردن زمین در باغ های کشاورزی
خاک مناسب برای احداث باغ باید چه ویژگی هایی داشته باشد ؟
علت ترک خوردن زمین در باغ های کشاورزی : در این مقاله ابتدا به بیان ویژگی های خاک برای احداث باغ می پردازیم و سپس دلیل ترک خوردگی خاک را برای شما عزیزان بیان میکنیم .
خاک باید نفوذپذیر باشد
یعنی آب بتواند به خوبی در خاک حرکت کند و روی سطح خاک باقی نماند تا سبب پوسیدگی ریشه و طوقه درخت نشود و همچنین سبب ایجاد تنش خشکی به ریشه های عمیق درخت در خاک نشود . همانطور که میدانید سرعت نفوذ در خاک های رسی خیلی پایین است .
بتواند آب را در خود نگه دارد
خاک باید بتواند آب را در مدت زمان مناسبی در خود نگه دارد یعنی نه خیلی نفوذپذیری بالایی داشته شد که آب به سرعت زیادی در آن حرکت کند و مجبور باشید دفعات آبیاری را بیشتر کنید و نه خیلی بافتش متراکم باشد که آب نتواند به خوبی حرکت کند و سبب پوسیدگی ریشه و طوقه درخت شود .
خاک باید بتواند عناصر غذایی را در خود نگه دارد
در این مورد نیز همان مطلبی که در قسمت بالا ذکر کردیم صدق میکند و چون کود همراه با آب آبیاری وارد خاک می شود بافت خاک باید متوسط باشد و بتواند آب را در خود در مدت زمان مناسبی نگه دارد ، نه خیلی زیاد و نه خیلی کم . همچنین ph خاک نیز باید کنترل شده و مناسب با نیاز گیاه کاشته شده باشد .
خاک را باید بتوان به راحتی شخم زد
اگر بافت خاک خیلی متراکم باشد مثل خاک های رسی ، در صورت مرطوب شدن حالت خمیری گرفته و به سختی می توان این خاک را شخم زد و زیر و رو کرد .
دلیل ایجاد ترک های سطحی و عمیق در خاک
خاکی که 50 درصد آن از ذرات رسی تشکیل شده باشد یعنی نفوذ پذیری کمی داشته باشد هنگام آبیاری آب نمی تواند به راحتی در خاک حرکت کند و بخش بیشتر آب در سطح خاک باقی می ماند که در این حالت بر اثر تابش نور خورشید آب های به جا مانده در سطح خاک تبخیر می شوند و این باعث ایجاد ترک های عمیق یا سطحی بر روی خاک می شود . عمیق بودن ترک ها به درصد رس موجود در خاک بستگی دارد و هرچقدر مقدار رس خاک بیشتر باشد ترک ها نیز عمیق تر خواهند بود .
البته وجود خاک رس در خاک باغ امری مهم و ضروری است زیرا در نگهداری عناصر غذایی در خاک نقش مهمی دارد اما باید مقدارش کم و کنترل شده باشد زیرا اگر زیاد باشد تخلخل و نفوذپذیری خاک را خیلی کم میکند و شخم زنی خاک نیز با مشکل روبه رو می شود .
آیا ترک خاک برای درخت ضرر دارد؟
خاکی که ترک میخورد باید اصلاح شود زیرا ترک خاک نشان از وجود ذرات خاک رس می باشد . ترک خاک می تواند به ریشه های مویی نهال های جوان آسیب بزند و در نتیجه جذب عناصر غذایی توسط نهال را کاهش داده و راه ورود بیماری را به نهال باز میکند .
ویژگیهای خاک رس در کشاورزی:
برای پی بردن به اهمیت اصلاح بافت خاک رسی در کشاورزی و همینطور شناسایی بهتر آن بهتر است با ویژگیهای این بافت خاک و ایرادات آن در کشاورزی آشنا شوید چرا که تنها عیب خاک رسی در کشاورزی ترک برداشتن نیست.
اندازه ذرات خاک رس بسیار ریز است و برای تشخیص اینکه خاک شما رسی است یا نه می توانید خاک را از الک عبور دهید. اگر بیش از 50 درصد خاک از الک با مش 200 رد شد یعنی خاک شما رسی است .
خاک رسی در صورت خیس شدن خمیری شده و بسیار متراکم می شود برای همین عبور اب از آن به سختی صورت میگیرد و سبب تبخیر بخش زیادی از آب آبیاری می شود و مجبور می شوید تعداد دفعات آبیاری را بیشتر کنید . از خاک رس در صنعت سفالگری نیز به فراوانی استفاده می شود . اما ویژگی خوبی که دارد این است که عناصر غذایی را به خوبی می تواند برای مدت زمان طولانی در خود نگهداری کند . همچنین تهویه هوا درخاک رس نیز بسیار ضعیف می باشد.
چه شهرهایی خاک رس بیشتری دارند؟
هرچقدر از کوهپایه ها فاصله بگیریم درصد رس خاک نیز بیشتر می شود و با این تفاسیر می توان گفت که شهر های مرکزی ایران در خاک کشاورزی خود درصد رس بیشتری دارند. خاک با بافت رسی نیز حتما باید اصلاح شود . برای این منظور می توانید به مقاله آیا خاک سفت نیاز به اصلاح دارد؟ در سایت مراجعه کنید.
برای اصلاح خاک می توانید یکسری کارها را انجام دهید :
از راه رفتن در بسترهای کاشت خودداری کنید
سعی کنید حدالامکان از راه رفتن بر روی زمین کشت خودداری کنید و همچنین از رفت و آمد ماشین آلات سنگین بر روی خاک نیز تا حد ممکن خودداری کنید.
از رفت و آمد روی خاک ها زمانی که خیلی مرطوب هستند خودداری کنید
خاکی که مرطوب است نسبت به خاک خشک سریع تر می تواند متراکم شود و البته خاک خیلی خیس در برابر متراکم شدن مقاوم است چون لایه های آب در بین ذرات خاک مانع تراکم زیاد خاک می شوند .
اضافه کردن مواد آلی به خاک
می توانید با اضافه کردن مواد الی به خاک تراکم و سختی آنرا کاهش دهید . از موادی مثل کمپوست ، کود حیوانی ، خاکبرگ ، کود سبز ، ورمی کمپوست ، جلبک دریایی و کودهای شیمیایی و… استفاده کنید .این کار بافت خاک را اصلاح میکنید و از سفت شدن خاک جلوگیری میکند.
کمبود عناصر خاک را با کوددهی برطرف کنید
اگر عناصر مهم خاک مثل فسفر ، پتاسیم ، گوگرد ، منیزیم و نیتروژن در خاک کم باشد سبب متراکم شدن بافت خاک می شود که با دادن کود شیمیایی به خاک می توانید این کمبود عناصر را جبران کنید .
کاشت گیاه در خاک
این کار را می توانید زمانی انجام دهید که در فصل زمستان باشد و درختان به خواب زمستانه رفته باشند . می توانید در این زمان با کاشت گیاهان در زمین از فشرده شدن بافت خاک جلوگیری کنید . می توانید گیاهانی مثل یونجه ، شبدر ، گل گاو زبان و… بکارید . یا سایر گیاهانی که می توانند میزان مواد الی در خاک را افزایش دهند و بافت خاک را اصلاح کنند .
خاکورزی خاک
با ماشین آلات یا ابزار های سبک می توانید بافت خاک را در زمان مناسب زیر و رو کنید و همزمان نیز از مواد الی هم استفاده کنید . به عبارتی زمین را شخم بزنید .
نهالستان بهمن آبادی هر روزه آمادهی مشاوره و پاسخ به خریدارن حضوری و غیرحضوری ( تلفنی) است. تمامی نهال های موجود در نهالستان بهمن آبادی اصلاح شده و پیوندی می باشند و بصورت گلدانی یا ریشه لخت بفروش می رسند .
آدرس : کرج ، مشکین دشت ، جادهی خوشنام ، 100 متر بعد از آهن فروشی بیاتلو ، نهالستان علیرضا بهمن آبادی.
لینک گوگل مپ : https://goo.gl/maps/QXg1yzMpA389mBXb7
اگر از مترو استفاده میکنید، به ایستگاه مترو کرج آمده سپس با تاکسیهای خطی به مشکین دشت بیاید.
تلفنهای تماس :
38 46 666 0912
31 11 282 0938
03 14 164 0912
99 86 276 0930