این نوشته از سری آموزشهای نهالستان بهمن آبادی در بخش نهال است .در این نوشته سعی داریم شما را با کاشت پسته آشنا کنیم .
در سال های اخیر اکثر مردم به دلیل زندگی ماشینی و دوری از طبیعت برای تعطیلات و اخر هفته ها به دنبال باغ و باغچه ای برای زندگی هستند
در این میان تصمیم داریم شما رو با انواع گل و گیاه اشنا کنیم که در این زمینه کمک هستند
درخت پسته محصولی خوشمزه و سودآور که همیشه گزینه ای مناسب برای کشاورزان و باغداران بوده.
درخت پسته خواستگاهش مناطق معتدل و گرم می باشد. این درخت در مناطق سردسیر به خوبی رشد نمی کند و در برابر سرماهای شدید دوام نمی آورد.
درخت پسته ارتفاع زیادی نمی گیرد اما در عوض ریشه های آن به طور عمیق در زمین رشد می کنند و به همین علت خاک نفوذ پذیری را نیاز دارد.
باردهی درخت پسته چندسال پس از کاشت آغاز می شود. در این مقاله سعی داریم نحوه کاشت و نگهداری پسته را به شما آموزش دهیم.
خاک نهال پسته:
خاک مناسب رشد نهال پسته خاکی است که pH آن خنثی باشد و به قدری نفوذ پذیر باشد که درخت پسته بتواند در آن ریشه کند. پسته در مورد خاک خیلی سخت گیر نیست.
آبیاری نهال پسته:
آبیاری مناسب نهال پسته به صورت هر روزه انجام نمی شود. پسته نیاز آبیاری کمی دارد بنابراین در مناطق بیابانی و گرمسیری توانایی رشد دارد. در ماه هایی که بارندگی کمتر است لازم به آبیاری زیادی نیست.برای آبیاری پسته معمولا یک هفته در میان کافی است.
کوددهی نهال پسته:
اگر می خواهید درخت پسته باردهی بهتری داشته باشد دوبار در سال کوددهی را انجام دهید.
زیر خاک در فاصله ۳۰ تا ۳۵ سانتی متری درخت پسته کود بریزید .
با توجه به نیاز آبیاری درخت پسته از کودهای شیمیایی فسفر و ازت استفاده کنید.
بهتر است از کود حیوانی مانند کود گوسفندی و کود گاوی در فصل های سرد از پاییز تا زمستان استفاده کنید.
بیماری و آفات پسته:
پسیل نام مهمترین آفت درخت پسته است. نام دیگر پسیل ، شیره خشک است که حشره ای کوچک است و شیره گیاه را می مکد و موجب افزایش پوکی پسته می شود.
پسیل پسته، موجب ضعیف شدن پسته و ایجاد لکه روی برگ های پسته می شود.
برای از بین بردن پسیل پسته از تله های زرد رنگ استفاده کنید . این تله ها حشرات را جذب میکنند.
بهترین راه برای از بین بردن پسیل های پسته سمپاشی است. ماه مناسب برای سمپاشی اردیبهشت می باشد. سمپاشی ، بیشتر پسیل های پسته را از بین خواهد برد.
هرس کردن پسته:
هرس درخت پسته به دو صورت جامی و فرم شکل انجام میشود.
در هرس جامی شکل ، ظاهر کلی درخت را به شکل جام در می آوریم.در هرس جامی پایین درخت نازک و بالای آن بزرگ است که زیاد در ایران به کار نمی رود. در هرس فرم شاخه های اضافه را اصلاح می کنیم.
انواع ارقام مختلف پسته ایرانی و خارجی:
پسته ایرانی:
۱)پسته اوحدی یا فندقی
۲)پسته اکبری
۳)پسته کله قوچی
۴)پسته احمد آقایی
پسته خارجی:
۱)پسته رد الپو
۲)پسته رندی
۳)پسته پیترز
خواص و ویتامین های پسته:
پسته سرشار از خواص و ویتامین های فراوان است.
پروتئین ، پتاسیم ، آهن ، سدیم ، آنتی اکسیدان و روی فراوانی در پسته موجود است. افرادی که کم خونی دارند یا بدنشان دچار ضعف شده با پسته سلامت بدن خود را تامین می کنند.
تکثیر پسته به سه روش انجام می شود:
۱)کاشت بذر در زمین
۲)کاشت پسته در گلدان
۳)کاشت در خزانه
۱)کاشت بذر در زمین:
هنگام کاشت پسته به روش بذری ، جوی هایی با عمق ۵۰ الی ۷۰ سانتی متر و عرض ۵۰ الی ۱۰۰ سانتی متر ایجاد کنید. بذرها را ۱۲ ساعت قبل در آب بخیسانید. پس از اینکه زمین را آماده کرد این بذرها را در عمق ۲ الی ۳ سانتی متری خاک قرار بدهید و روی آن ماسه بریزید. ۱۰ الی ۱۵ روز یکبار آبیاری را انجام دهید.
۲)کاشت پسته در گلدان:
کاشت پسته در گلدان را بهتر است در فصل بهار انجام دهید.
برای این کار از کیسه های پلاستیکی استفاده کنید. ارتفاع کیسه های پلاستیکی برای کاشت پسته ۲۵ الی ۳۰ سانتی و قطر آن ها ۱۰ الی ۱۵ سانتی متر باشد. این کیسه های پلاستیکی را با کودهای زراعی ، کود گاوی و ماسه پر کنید. حال این بذرهایی که خیس خورده اند را در عمق ۲ الی ۳ سانتی متری خاک بکارید و روی آن را بپوشانید.
کاشت پسته چگونه است:
در کاشت پسته نهال ماده و نر را با هم می کارند تا درخت باردهی داشته باشد. در کنار هر ۱۵ درخت ماده یک درخت نر قرار دهید. البته برای اینکه تشخیص درخت نر از ماده سخت است تعداد درختان نر را افزایش می دهند تا کاشت اصولی تر انجام شود.
فاصله کاشت نهال پسته چقدر است:
برای کاشت نهال پسته یا درخت پسته فاصله مناسب را رعایت کرده تا هنگامی که رشد کرد و بزرگتر شد فضای کافی برای رشد را داشته باشد. به طور معمول فاصله مناسب برای کاشت هر درخت پسته با کاشت درخت پسته بعدی حدودا ۴ تا ۵ متر باشد. درختان پسته معمولا ۱۰ متر رشد می کنند بنابراین در ردیف های کاشت پسته نیز ۵ تا ۶ متر فاصله بدهید.
نهال پسته را در قسمت هایی بکارید که نور خورشید به صورت کامل وجود داشته باشد. تابش مستقیم نور خورشید به درخت پسته موجب افزایش باردهی می شود.
هنگام کاشت پسته به pH خاک توجه کنید که اسیدیته خنثی بین ۷ تا ۷/۵ داشته باشد چرا که pH خاک خنثی باشد برای کاشت مناسب تر می باشد.
فصل مناسب کاشت پسته چه فصلی است:
فصل مناسب کاشت نهال پسته یا درخت پسته، فصل خواب گیاه است.
در مناطق گرمسیری کاشت نهال پسته را در فصل پاییز انجام دهید.
اگر می خواهید کاشت نهال پسته با شکست مواجه نشود باید توجه داشته باشید که قبل از رسیدن روزهای خیلی سرد سال ریشه نهال به محیط جدید عادت کند در غیر این صورت خراب می شود.
آیا پرورش درخت پسته در باغچه امکان پذیر می باشد:
اگر منطقه زندگی شما گرمسیر می باشد کاشت نهال پسته در باغچه امکان پذیر است. برای کاشت درخت پسته، ابتدا بذرهای پسته را خیسانده سپس پارچه ای خیس روی آن قرار دهید. بذرهای پارچه پیچ شده را به مدت یک هفته در دمای اتاق نگهداری کنید. سپس به کاشت بذر پسته در گلدان یا باغچه اقدام کنید. برای کاشت پسته توجه به منطقه آب و هوایی که در آن زندگی می کنید ضروری است. این بذرهای پسته را بهتر است در اواخر زمستان یا اوایل بهار بکارید. بذرها را در عمق ۲ تا ۳ متری در خاک قرار دهید و روی آنها را با ماسه بپوشانید. در صورتیکه نهال پسته را در گلدان کاشته اید توصیه می شود در فصل های پاییز یا بهار آن را به داخل باغچه منتقل کنید تا کاشت نهال پسته باردهی داشته باشد.
قلمه زدن درخت پسته چگونه صورت میپذیرد:
قلمه زدن یا پیوند درخت پسته با سه روش انجام می شود اعم از: پیوند لوله ای ، پیوند اسکنه ای و پیوند شکمی.
هر سه این روش ها برای پیوند زدن موفق پسته می باشند که البته برای به موفقیت باید شرایط محیطی ، نزدیکی پایه و پیوند، حذف آفات و سایر عوامل موثر در رشد پسته رعایت شود.
در پیوند لوله ای ، انتهای پایه را قطع می کنند و پوست آن را تا محل پیوندک بر می دارند.
در پیوند اسکنه ای ، پایه را روی قطرهای ۳ تا ۱۰ سانتی متری قرار می دهند.
دی پیوند شکمی نیز روی پوست پایه یک برش به صورت عمودی زده می شود و یک برش دیگر نیز روی آن میزنند تا به شکل T در بیاید.در پیوند اسکنهای، پیوندک را از شاخههای یک ساله میگیرند.
نهالستان بهمن آبادی هر روزه آمادهی مشاوره و پاسخ به خریدارن حضوری و غیرحضوری ( تلفنی) است.
آدرس : کرج ، مشکین دشت ، جادهی خوشنام ، 100 متر بعد از آهن فروشی بیاتلو ، نهالستان علیرضا بهمن آبادی.
لینک گوگل مپ : https://goo.gl/maps/QXg1yzMpA389mBXb7
اگر از مترو استفاده میکنید، به ایستگاه مترو کرج آمده سپس با تاکسیهای خطی به مشکین دشت بیاید.
تلفنهای تماس :
38 46 666 0912
31 11 282 0938
03 14 164 0912
99 86 276 0930