کرم خراط و راه درمان آن
در این سری از آموزش های نهالستان بهمن آبادی می خواهم شما را با یکی از خطرناک ترین کرم باغات و دردسر ساز ترین آنها با نام “کرم خراط “آشنا کنم. در این مقاله با من همراه باشید تا باکرم خراط و راه درمان آن کامل آشنا شویم.
کرم خراط چیست ؟
کرم خراط،کرمی به شدت خطرناک است که دیدن آن تقریبا مساوی با مرگ درختان است. از این رو سعی کنید قبل از اینکه درختی به آن مبتلا شود قبل از درمان دنبال پیشگیری باشید.
این کرم غول پیکر در اصل نوزاد شاپرکی سفید رنگ به نام “Zeuzera” است. این کرم بعد از بلوغ به پروانه ای سفید رنگ با خطوط سیاه تبدیل میشود.غذای اصلی آن چوب درخت است و چون هسته و قسمت داخلی درخت برای آن نرم تراست، از آن تغذیه میکند.
نهال ها ودرختانی که به کرم خراط آلوده هستند بسیار ضعیف و شکننده اند و ممکن است درون ساقه ها خالی بوده و درون آنها تخم گذاری کرده باشند. این کرم به سرعت از مغز درخت و نهال های جوان تغذیه میکند به طوری که با اندکی باد ساقه میشکند. گفته میشود این نهل عدتا به باغات گردو حمله میکند و این باغات بیشترین احتمال در معرض حمله قرار گرفتن را توسط این کرم دارند.
ویژگی های ظاهری کرم خراط
تخم این کرم، زرد روشن تا صورتی روشن، تقریباً 1 میلی متر طول دارد. سر و صفحات قفسه سینه سیاه براق است. قفسه سینه بزرگسالان سفید یا خاکستری، مودار با شش نقطه سیاه مایل به آبی است. شکم نسبتا بلند است بال ها سفید هستند و با لکه های کوچک فلزی آبی پاشیده شده اند. طول بال های ماده 50-60 میلی متر، طول بال های نر 35-40 میلی متر است.
ویژگی های پروانه بالغ کرم خراط
پروانه ای نسبتاً بزرگ با طول بال های آن 5-7 سانتی متر است. بالها سفید هستند، با لکه های سیاه پوشیده شده اند. ماده تخم ها را روی جوانه ها، برگ ها یا شاخه ها می گذارد. لاروها ابتدا به داخل ساقه برگ فرو میروند، سپس به هسته شاخههای نازک و بعداً به شاخههای ضخیمتر میرسند. دو سال طول می کشد تا لاروها رشد کنند. در دالان یا در سوراخ خروجی شفیره می شود. این کرم می تواند بر روی درختان میوه یافت شود و باعث آسیب به توده های جنگلی به ویژه درختان جوان شود. مناطق جنوبی و گرمتر را ترجیح می دهد.
چه نهال ها و درختانی بیشتر در معرض کرم خراط هستند؟
درختان گلابی،گردو،زیتون،آلبالو،گیلاس،هلو،بید مجنون،انواع صنوبر و نارون و بلوط از ارقامی است که بیشتر مورد حمله این کرم وحشتناک قرار میگیرند.
آیا کرم خراط میتواند درختان سن دار را از بین ببرد؟
بله تنها تعدادی کرم خراط برای از بین بردن یک درخت چند ساله میتواند کافی باشد تا آن را کاملا سرنگون کند. کرم های جوان عمدتا به نهال های جوان هجوم برده و کرم های درشت به همه درختان جوان و پیر حمله ور میشوند.
ظاهر گیاه مشکوک به وجود کرم خراط
چه روش هایی برای از بین بردن کرم خراط میتوانیم به کار ببندیم؟
هرس:یکی از روش های از بین بردن و یا حداقل تلاش برای آن هرس درختان است. به این صورت که تمامی قسمت های آلوده را یافته و آنها را از 15 سانت تا 20 سانت پایین تر از محل آفت زده می برید. و کاملا آن قسمت ها را دو ریخته و ترجیحا میسوزانید و در باغ رها نمیکنید تخریب دالان این حشرات نیز از این موارد می باشد.
سم و حشره کش:از رایج ترین روش های استفاده آن همانطور که پیش بینی میشود؛استفاده از سموم و حشره کش است که میتوانید آنها را از هر سم فروش تهیه کنید. در فصل های پاییز و بهار عمدتا از این حشره کش ها استفاده میکنند. این رو اید زیر نظر متخصص انجام شود چون ممکن است نتیجه عکس با استفاده بی رویه آن گردد.
استفاده از تله های چسبی و یا نوری جهت به دام انداختن کرم ها
استفاده از فورمون ها
پیشگیری از کرم خراط
همیشه میگویند “پیشگیری،بهتر از درمان است” پس در ادامه میخواهعیم با تعدادی روش آشنا شویم تا از ورود این حشرات به باغات خود در امان باشیم.
- بهداشت باغ: در مقاله پیش ذکر کردم که چرا باید باغ خود را تمیز نگه داریم و چگونه این کار را انجام دهید برای اطلاعات بیشتر به این مقاله سر بزنید. بهداشت باغ
- حذف هر کرم و منطقه ای که کرم خراط در آن حضور داشته است
- استفاده از تراپ یا دام ها برای به دام انداختن کرم های احتمالی
- سم پاشی های سالانه
- استفاده از ابزار حمل و نقل تمیز برای نهال ها به خصوص نهال های سالم برای جلوگیری از انتقال بیماری و لارو ها از درختی به درخت دیگر
- در نظر گرفتن فاصله های 4 تا 6 متر نهال ها از هم
- نهالستان بهمن آبادی هر روزه آمادهی مشاوره و پاسخ به خریدارن حضوری و غیرحضوری ( تلفنی) است. تمامی نهال های موجود در نهالستان بهمن آبادی اصلاح شده و پیوندی می باشند و بصورت گلدانی یا ریشه لخت بفروش می رسند .
آدرس : کرج ، مشکین دشت ، جادهی خوشنام ، 100 متر بعد از آهن فروشی بیاتلو ، نهالستان علیرضا بهمن آبادی.
لینک گوگل مپ : https://goo.gl/maps/QXg1yzMpA389mBXb7
اگر از مترو استفاده میکنید، به ایستگاه مترو کرج آمده سپس با تاکسیهای خطی به مشکین دشت بیاید.
تلفنهای تماس :
38 46 666 0912
31 11 282 0938
03 14 164 0912
99 86 276 0930