گریپ فروت
نام انگلیسی : grapefruit
نام علمی: citrus paradisi macf
خانواده: rutaceae
گیاهی هیبرید است و اولین بار که کشف شد به آن میوه ممنوعه گفته می شد. این گیاه حاصل تلاقی پرتقال C. Grandis و C. Sinensis است. ایالات متحده آمریکا بزرگترین تولید کننده گریپ فروت در دنیاست. پس از آن چین و آفریقای جنوبی قرار دارند.
-گریپ فروت گیاهی همیشه سبز است و ارتفاع آن به ۵ تا ۶ متر میرسد (ارتفاع ۱۳ متر نیز در این گیاه گزارش شده است).برگهای گریپ فروت سبز براق و تیره، بلند و کشیده و نازک است. گلهای آن سفید و به صورت تکی دیده می شود. میوه های زرد-نارنجی بوده و به طور معمول شکلی مانند یک کره پهن شده دارد. گوشت داخل آن اسیدی و ترش-شیرین است. رنگ داخل گریپ فروت به رقم آن بستگی دارد و ممکن است سفید، صورتی یا قرمز باشد (معمولا رقم هایی با گوشت قرمز شیرین تر هستند).گریپ فروت مرکاپتان یک ترپن دارای سولفور است و یکی از ترکیبات مهم در تعیین مزه و عطر گریپ فروت است.
-ارقام معروف گریپ فروت عبارتند از: Duncan (سفید و دانه دار) ،Marsh (بی دانه) ،Foster (صورتی، دانه دار)، Thompson (صورتی، بدون دانه) و red blush (قرمز و بدون دانه).
-مقاومت این گیاه به سرما کمتر از پرتقال است. گریپ فروت به روزهایی داغ و شبهایی گرم نیاز دارد. این گیاه تحمل خشکی را دارد ولی محصول آن کاهش می یابد. بهترین رشد را در خاکهای لومی ماسهای با زهکش مناسب و pH بین ۶ تا ۷ دارد. خاک باید عمیق باشد تا فضای کافی برای رشد ریشهها وجود داشته باشد. گریپ فروت برای رشد مناسب به نور کامل آفتاب نیاز دارد.
-گریپ فروت دارای مواد مغذی زیادی است که در رژیم غذایی نقش مهمی دارند. گریپ فروت منبع خوبی برای تامین ویتامین C و فیبر است. ارقام قرمز و صورتی گریپ فروت سرشار از آنتی اکسیدان لیکوپن است. مطالعات نشان داده اند که گریپ فروت به کاهش کلسترول خون کمک می کند. برطبق یک فرضیه گریپ فروت می تواند سوختن چربی ها در بدن را افزایش دهد. عصاره بدست آمده از دانه های گریپ فروت خاصیت ضدقارچی دارد
برای مشاهده نحوه نگهداری و پرورش این گیاه به ادامه مطلب مراجعه نمایید.
نیازها و شرایط نگهداری :
به آفتاب کامل، روزهای داغ و شبهای گرم برای رشد هر چه بهتر نیاز دارد. هوای خنک چندان مناسب این درخت نیست و باعث میشود که گریپ فروت به فیتوفترا دچار شود.
آبیاری:
-این درخت نسبت به کم آبی مقاوم است؛البته هر چه میزان آب کمتر باشد محصول درخت نیز کاهش پیدا می کند. نهال گریپ فروت در چند هفته اول پس از کاشت، به آبیاری مداوم نیاز دارد، اما بعد از آن تنها به هفتهای یکبار آبیاری نیاز دارد. البته در فصول گرم سال، ممکن است درخت به میزان بیشتری آب احتیاج داشته باشد.
نور:
-همان گونه که عنوان شد درخت گریپ فروت به آفتاب زیاد و نور مستقیم احتیاج دارد، پس بهتر است این درخت در جایی کاشته شود که میزان تابش مستقیم آفتاب زیاد باشد.
خاک:
-خاک مناسب برای نگهداری گریپ فروت (خاک لومی) یک خاک تشکیلشده از مقادیر مساوی شن و ماسه و سیلت و مقدار کمی خاک رس است. با زهکشی مناسب است. pH این خاک باید بین ۶ تا ۷ متر باشد. همچنین خاک باید عمیق باشد تا فضای کافی برای رشد ریشهها وجود داشته باشد. برای رشد بهتر میتوان هر ۴ الی ۶ هفته مقداری کود سبک به خاک اضافه کرد.
دما:
-گریپ فروت ترجیح می دهد در آب و هوای گرمسیری و نیمه گرمسیری با درجه حرارت های ۲۵ تا ۳۰ درجه سانتیگراد رشد کند. این گیاه بسیار ترموفیل است، به طوری که ضربه محکم و ناگهانی آن را منفی تاثیر می گذارد، رشد درخت کاهش می یابد. بهترین گزینه در تابستان ۲۵-۱۸ درجه سانتیگراد است و در زمستان می توان آن را به ۱۴ درجه سانتیگراد کاهش داد.
کوددهی:
-گریپ فروت برای رشد طبیعی، گلدهی و بارور شدن به طور طبیعی، از جمله عناصر شیمیایی اساسی مانند نیتروژن، پتاسیم، فسفر و آهن، کلسیم، گوگرد و منیزیم مورد نیاز است.
آفات و بیماری:
-بیماری های عمده گریپ فروت عبارتند از: شانکر که عامل آن Xanthomonas axonopodis است. گیاهانی که به شدت آلوده شده اند را باید از بین برد ودر غیر اینصورت جریان باد می تواند به کم شدن آن کمک کند.
-بیماری آفتاب سوختگی که عامل آن Spiroplasma citri است و باعث ایجاد لکه های سفت بر روی بومی بر روی میوه می شود و عملکرد را کاهش می دهد.
-آنتراکنوز که در نتیجه آلودگی به Colletotrichum gloeosporioides ایجاد شده و سبب ریزش برگها، لکه های تیره روی میوه و برگها می شود. در این حالت باید از قارچها استفاده کرد.
-فیتوفترا از دیگر عوامل آلوده کننده گریپ فروت است که سبب سوختگی گلها و برگها شده و در نتیجه شرایط مرطوب و هوای خنک ایجاد می شود.
-از بیماری های رایج دیگر در گریپ فروت تریستزا است که باعث کاهش عملکرد و رشد، بوته ای شدن گیاه و تشکیل بریدگی هایی بر روی درخت می شود. علت این بیماری شته ها و یا استفاده از ابزارهای آلوده است.
-از آفات مهم گریپ فروت هم می توان به تریپسها اشاره کرد که از میوه ها تغذیه کرده و سبب زخم شدن میوه ها می شوند.
تکثیر و خواص:
تکثیر:
-گونه های مختلف مرکبات اگرچه با روش های مختلفی مانند کاشت بذر، قلمه زنی، خوابانیدن و پیوند زدن شاخه یا جوانه امکانپذیر می باشد اما معمول ترین شیوه در سطح جهانی استفاده از پیوند جوانه و به طور خواص، پیوند سپری است. در خانواده مرکبات می توان براحتی گونه ها و حتی جنس های مختلف را به سهولت و بدون ظهور علایم ناسازگاری به یکدیگر پیوند زده و ترکیب های مختلفی از پایه و پیوندک را به منظورهای مختلف ایجاد کرد. پیوند زدن برای تکثیر مرکبات رایج ترین نوع پیوند هم پیوند تی و اسکنه ای می باشد.
خواص گریپ فروت:
-گریپ فروت دارای ویتامین های ث و پ است. این دو ویتامین در حفظ سلامت قلب و عروق بدن مؤثرند.
-گریپ فروت، میوه ای خنک است و عطش را رفع می کند.
-گریپ فروت، اختلالات مفصلی را درمان می کند.
-گریپ فروت، برای کسانی که موی سرشان شکننده است، تجویز می شود.
-گل های گریپ فروت، خاصیت ضد تشنج و لرز را دارد و جوشانده ی آن را موقع تشنج زکام و تب می نوشند.
-گریپ فروت سرشار از ویتامین ث و پتاسیم است. منبع بسیار عالی از فولات، آهن می باشد نوع سرخ آن غنی از کاروتن یعنی زمینه ساز ویتامین آ است. فیبر بسیاری دارد ولی مقدار کالری اش کم است.همچنین خاصیت ضد سرطان دارد.
نهالستان بهمن آبادی هر روزه آمادهی مشاوره و پاسخ به خریدارن حضوری و غیرحضوری ( به صورت تلفنی) است.
آدرس : کرج ، مشکین دشت ، جادهی خوشنام ، 100 متر بعد از آهن فروشی بیاتلو ، نهالستان علیرضا بهمن آبادی.
لینک گوگل مپ : https://goo.gl/maps/QXg1yzMpA389mBXb7
اگر از مترو استفاده میکنید، به ایستگاه مترو کرج آمده سپس با تاکسیهای خطی به مشکین دشت بیاید.
تلفنهای تماس :
38 46 666 0912
31 11 282 0938
03 14 164 0912
99 86 276 0930