این نوشته از سری آموزشهای نهالستان بهمن آبادی در بخش نهال است .در این نوشته سعی داریم شما را با گیاه هاورتیا آشنا کنیم .
در سال های اخیر اکثر مردم به دلیل زندگی ماشینی و دوری از طبیعت برای تعطیلات و اخر هفته ها به دنبال باغ و باغچه ای برای زندگی هستند
در این میان تصمیم داریم شما رو با انواع گل و گیاه اشنا کنیم که در این زمینه کمک هستند
نام انگلیسی: Haworthia
xanthorrhoeaceae :خانواده
-گیاه هاورتیا بومی آفریقای جنوبی می باشد. هاورتیا از جمله گیاهان گلدار چندساله است. هاورتیا ظاهری شبیه به آلوئه ورا دارد و مهم ترین ویژگی اش خط و خال روی برگ هایش است.
-این گیاه از گونه گیاهان کوچک است که ارتفاعشان به ۲۰سانتی متر می رسد. آن ها را به صورت تکی و انبوه در طبیعت رشد می کنند.
-هاورتیا را می توان در آپارتمان نیز پرورش داد چرا که شرایط نگهداری آسانی دارد، فضای مناسب برای رشد این گیاه پشت پنجره با نور غیر مستقیم است و سرعت رشد گیاه کم است. همچنین هاورتیا به کودکان و حیوانات خانگی آسیب نمی رساند چرا که سمی نیست.
-هاورتیا گونه های مختلفی دارد که از نظر رنگ و شکل متفاوت می باشد.برخی گونه های این گیاه برگهایی برگهای ضخیم و گوشتی دارند و بعضی ترد و نازک. بعضی از گونههایش ساده و بعضی دیگر دارای نقشها یا خطوط و لکههایی روی برگ ها هستند.جذابیت اصلی این ساکولنت ها در برگ هایش است که با توجه به گونه اش به رنگ های قرمز، سبز و قهوهای مایل به سیاه می باشد. گونه های مختلف هاورتیا مانند یکدیگر است و به شکل گل رشد می کند اما در جزئیات متفاوت از یکدیگرند.
انواع هاورتیا:
-هاورتیا ۱۵۰ گونه مختلف دارد که ما به معرفی معروف ترین گونه های آن می پردازیم.
-کوپری (Haworthia cooperi):این گونه از هاورتیا نام های دیگر مانند هاورتیا شیشه ای، فانوس برقی است. این گونه هاورتیا به شکل گل است اما برگ هایش بسیار انبوه و آبدار و دارای نوکی زیبا و حبابی شکل هستند که معمولا به رنگ سبز یا آبی بوده و در بالای آن شفاف است تا اجازه ورود نور را به داخل گیاه بدهد. همچنین وقتیکه نور زیادی به آن بتابد رنگ آن به قرمز مایل میشود. به علت نوع برگ هایش نباید آن را جلوی تور مستقیم آفتاب قرار داد چراکه نور را به خوبی جذب می کند.
-ترانکاتا (Haworthia truncate): این گونه هاورتیا ظاهری متفاوت و جالب دارد برگ هایش گوشتی و در کنار هم مانند شاخه های لوستر رشد میکنند. این گونه هاورتیا از جمله ساکولنت های گران قیمت است.
-لیمیفولیا (Haworthiopsis limifolia):این نوع هاورتیا را هاورتیای تخته رختشویی نیز می گویند چرا که روی برگ هایش برجستگی هایی به شکل تخته رختشویی دارد.
-هاورتیا گورخری (haworthia attenuata):این گونه از هاورتیا که رایج ترین گونه آن نیز می باشد برگ های ضخیم و راه راه دارد که به شکل گل می باشند. نام دیگر این هاورتیا آلوئه گورخری یا هاورتیا زبرا است. این گونه از هاورتیا در تابستان گل می دهد و گل هایش به رنگ سفید مایل به سبز و خوشه های زنگوله شکل می باشند. این گیاه ساقه ندارد و برگ هایش ضخامتی بین ۶تا ۱۲ سانتی متر را دارند که در کنار یکدیگر به صورت به هم چسبیده رشد کرده و به ارتفاع حدود ۲۵ سانتی متر می رسند.
تماس فوری (روی تصویر فوق کلیک کنید)
واتساپ
شرایط نگهداری و پرورش:
خاک:
-خاک مناسب برای هاورتیا خاک سبک همراه با زهکشی مناسب است. ترکیب خاک رس + خاک برگ + سنگریزه + ماسه برای گیاه مناسب است. باید زهکشی را طوری انجام دهید که خاک، آب را در خود نگه ندارد. از خاک کاکتوس هم میتوان برای این گیاه استفاده کرد.
آبیاری:
-نیاز آبی این گیاه کم است و بسیار نسبت به کم آبی مقاوم است. بین دو مرتبه آبیاری اجازه دهید سطح خاک خشک شود سپس اقدام به آبیاری کنید. آبیاری کم موجب پژمرده شدن برگ ها و آبیاری زیاد باعث پوسیده شدن ساقه و ریشه گیاه می شود. در فصل تابستان به آبیاری بیشتری نیاز دارد اما در فصل زمستان با آب ولرم و تعداد دفعات کمتر آبیاری را انجام دهید.
نور:
-هاورتیا نور پسند است. بهترین مکان برای هاورتیا پشت پنجره با آفتاب غیر مستقیم است اما اگر می خواهید در فصل تابستان هاورتیا را بیرون از خانه بگذارید بهتر است ابتدا در جایی که نور مستقیم آفتاب بیشتر است بگذارید و کم کم نور را افزایش دهید و یکباره آن را مقابل آفتاب شدید قرار ندهید چرا که ممکن است برگهایش دچار آفتاب سوختگی شوند. برعکس اگر محیط کم نوری دارید در فصل گرم حداقل برای دو هفته گیاه را در فضای بیرون زیر آفتاب مستقیم بگذارید تا عادت کند. در سایر مواقع نیز میتوانید به کمک لامپهای فلورسنت نور مورد نیاز آن را تامین کنید.
دما:
-هاورتیا گیاه گرمسیری است و دمای مناسب برای آن بین ۴ تا ۴۰ درجه سانتی گراد است. این گیاه نسبت به دمای پایین و سرما حساس است و اگر در معرض بادهای شدید و سرما قرار بگیرد ممکن است خشک شود.
کوددهی:
-برای کوددهی این گیاه در فصول رشد(بهار و تابستان) می توانید هر ۴هفته یکبار به اندازه ۲گرم در لیتر از کودهای مایع کمک بگیرید و گیاه را کوددهی کنید. همچنین کودهای ۲۰-۲۰-۲۰ و کودهای مخصوص کاکتوس برای گیاه بسیار مناسب است.
رطوبت:
رطوبت نسبی موجود در محیط برای رشد انواع مختلف گونه های هاورتیا کافی است و به رطوبت زیاد نیاز ندارد.
آدرس و شماره تلفن نهالستان
نهالستان بهمن آبادی هر روزه آمادهی مشاوره و پاسخ به خریدارن حضوری و غیرحضوری ( تلفنی) است.
آدرس : کرج ، مشکین دشت ، جادهی خوشنام ، 100 متر بعد از آهن فروشی بیاتلو ، نهالستان علیرضا بهمن آبادی.
لینک گوگل مپ : https://goo.gl/maps/QXg1yzMpA389mBXb7
اگر از مترو استفاده میکنید، به ایستگاه مترو کرج آمده سپس با تاکسیهای خطی به مشکین دشت بیاید.
تلفنهای تماس :
38 46 666 0912
31 11 282 0938
03 14 164 0912
99 86 276 0930
تکثیر:
-بهترین روش برای تکثیر هاورتیا پاجوش است. برای تکثیر هاورتیا نیاز به گلدانی سوراخ دار و خاک مخصوص کاکتوس دارید.
-ابتدا جوانه گیاه را به آرامی از گیاه مادر جدا کنید و به مدت ۲۴ساعت جایی بگذارید تا خشک شود. سپس جوانه گیاه را در خاک بکارید و یک هفته بعد آن را آبیاری کنید. با توجه به مکانی که دارد اگر داخل منزل و در معرض نور مستقیم خورشید قرار دارد هر دو هفته یکبار و اگر در بیرون و جای نیمه آفتابی گیاه را می گذارید هفته ای یکبار به آبیاری نیاز دارد. دقت داشته باشید در هنگام آبیاری آب روی برگ ها نریزید.
-روش بعدی تکثیر هاورتیا به کمک بذر است. برای تکثیر از طریق بذر حداقل دو گیاه هاورتیا را کنار هم داشته باشید تا بر اثر لقاح آن ها بذرهای بارور تولید شوند. سپس بذرها را در گلدانی مناسب بکارید و در محیطی قرار دهید که دمای آن حداقل ۲۱ درجه سانتی گراد باشد.