دلیل خشک شدن درخت آلبالو
دلیل خشک شدن درخت آلبالو:دوستان عزیز سلام.در این بخش قصد دارم شما را با دلایل خشک شدن درختان آلبالو آشنا کنم. تا آخر این مقاله با من همراه باشید.
درختان آلبالو از جمله درختان مقاوم هستند که حتی در مناطق سرد و کوهستانی نیز قابلیت کاشت داشته و محصول خوبی میدهند. از لحاظ شکل ظاهری شباهت زیادی با گیلاس دارند و این موضوع نه تنها در مورد ظاهر میوه ها صدق میکند که در مورد تنه درختان و ارتفاع گیری آنها نیز همین گونه است.
امروزه و با پیشرفت دانش کشاورزی رقم های مختلفی از درختان آلبالو را میتوانید ببینید. عمدتا درختان پر کشت در باغ های ایران “مجارستانی و رسمی “می باشند. ولی آلبالو های ارقام :مورلو،گیسی،گوشواره ای و .. نیز یافت میشوند.
چرا در ختان آلبالو خشک میشوند؟
عواملی مانند پر آبی درختان ،یعنی آبدهی بیش از حد نهال ها به طوری که بیش تر از مقدار مورد نیاز آن باشد باعث کمبود مواد معدنی در گیاه شده و به تدریج آن را خشک کرده و از بین میبرد عامل دیگر و مهم ترین عامل عدم آبدهی به موقع و کافی است. نهال آلبالو نیاز دارد هفته ای دوبار یا نهایتا هر هفته یک مرتبه آبیاری شود. مورد سوم به دلیل آفت و یا بیماری های پی در پی نهال و عدم درمان آن میشود.
و در آخر کهولت سن و همچنین کاشت آن در منطقه ای گرم و خشک یا آب شور و اسیدی یا قلیایی بالا موجب خشک شدن آن میگردد.
در صورتی که در روزهای اولیه کاشت شاهد خشکی آن بوده اید دلیل این امر بخاطر عدم کاشت صحیح آن است. ممکن است خاک درون گلدان بهم خورده باشد و ریشه در معرض هوا آزاد قرار گرفته و خشک شده . مورد دیگر کاشت نهال تازه پر به صورت ریشه پر است . یعنی آن را از گلدان جدا کرده اید. نهال تازه پر نهالی است که تازه از درون زمین در آمده و دون گلدان قرار گرفته است. نهال های تازه پر را باید با گلدان آن درون زمین بکارید .یعنی ته گلدان را با کاتر یا دستگاه فرز ببرید سپس به آرامی آن را درون خاک قرار دهید. همه مراحل باید با حساسیت انجام شود.
مورد بعدی تهیه نهال به صورت ریشه لخت است. تهیه نهال به صورت ریشه لخت و کاشت آن تضمینی نیست و ممکن است درصدی از درختانی که خریداری کرده اید خشک شوند. ترجیحا اگر خرید عمده ندارید از نهال های گلدانی استفاده کنید.
علت اصلی و اولیه خشکیدگی درختان گیلاس و آلبالو گونه های قارچ فیتوفتورا می باشند. ولی سایر عوامل از جمله پایه های حساس، نوع آبیاری به صورت غرقابی کمبود آهن در افزایش شدت خشکیدگی موثر می باشند. گونه های متعلق به جنس فیتوفتورا عمده ترین علت خشکیدگی سریع و سبز خشکی درختان گیلاس در استان تهران می باشند. گونه P. cactorum با فراوانی 41/6 و گونه P. citrophthora با 25 فراوانی و گونه P. drechsleri با فراوانی 25 و گونه P. cryptogea با فراوانی 8/4 درصد ازجمعیت عامل بیماری را تشکیل داده و در استان تهران شایع می باشند. خسارت ناشی از بیماری به طور میانگین 9/5 درصدبر آورد می شود. بررسی های تکمیلی ادامه دارد.
معرفی نهال البالو
میوه آلبالو،میوه ای است خوشمزه با دانه های ترش که بعد از رسیدن کمی شیرین میشوند. از این میوه عمدتا برای تولید شربت و یا تهیه کیک و نوشیدنی بهره میبرند. اندازه دانه ها نسبت به گیلاس بسیار کوچکتر و حاوی هسته ای ریز هستند.
برگ ها حالت کشیده داشته و دارای رگه های متناوب اند.چوب نهال هلو قرمز خاکی است و در مقایسه با تنه نهال گیلاس پوست آن کمتر چرب است و روشن تر است . از طرفی اندازه نطفه ها در آن با گیلاس متفاوت است.
تنه این درخت نرم و منعطف بوده و رنگ برگ ها نیز سبز روشن می باشد. از این رو به دلیل انعطاف آن خم کردن شاخه ها برای چیدن محصول مشکلی ایجاد نمیکند.
نهال آلبالو بعد از چند سال بار می دهد ؟
نهال آلبالو یکسال بعد از کاشت شروع به باردهی میکند و بعد از سن مناسبی یعنی از سال پنجم به بعد باردهی اقتصادی آن آغاز میشود.
باردهی این نهال بعد از بلوغ کامل چیزی بین 30 کیلوگرم تا 40 کیلوگرم از هر درخت می باشد.
حداکثر عملکرد درخت در هر هکتار را نیز می توان 20 تا 25 تن در نظر داشت.
هرس نهال آلبالو
نهال آلبالو به طور کلی نیاز به هرس آنچنانی ندارد و تنها کافی است در صورتی که قسمت هایی از آن خشک شده و یا آفت و قارچ زده جدا گردد.
در بین درختان آلبالو رقم “آلبالو مجارستانی “بیشترین تقاضای خرید را داشته و محبوبیت دارد و نیز ار لحاظ باردهی نیز باردهی بالایی دارد.
استان هایی مثل آذربایجان غربی و شرقی، اصفهان، اردبیل و تهران در رتبه اول کاشت این نهال می باشند.
نیاز به گردافشان نهال آلبالو
پایه بیشتر آلبالو ها ،آلبالو تلخ می باشد و برای گردافشانی عمدتا به گونه ای دیگر نیاز ندارند. رنگ میوه های آلبالو میتواند از زرشکی تا قرمز کم رنگ خوشرنگ متغییر باشد. از طرفی نهال های آلبالو را عمدتا بخاطر دیرگل بودن آن میتوان به راحتی در مناطق سرد و کوهستانی کاشت و پرورش داد.
ارتفاع نهال آلبالو
نهال آلبالو میتواند بسته به منطقه ای که در آن کاشته میشود،به 4 تا 7 متر برسد. و نیاز سرمایی دارد.
عمر مفید این نهال 25 تا 35 سال می باشد. عواملی مانند کوددهی خوب،آبدهی منظم و کافی ،هرس کردن و سم پاشی و فاصله مناسب با درختان دیگر در کنار خاک مرغوب و نوع اقلیم روی کیفیت محصول شما تاثیر گذار خواهد بود.
فاصله کاشت نهال های آلبالو
فاصله کاشت هر نهال از نهال دیگر برای اکسیژن رسانی بیشتر و رشد بهتر، میتواند فاصله های 4*4 یا 5*5 متری باشد. این موضوع باعث میشود احتمال سرایت بیماری از نهالی به نهال دیگر کاهش یافته و به کمترین حد ممکن برسد. از طرفی فاصله بیشتر موجب برداشت راحت تر محصولات از روی درخت و عدم تو رفتگی شاخه ها و ریشه ها درون زمین بهم میشوند. در نتیجه این موارد روی کیفیت محصولات شما تاثیر گذار خواهد بود. نکته : در صورتی که فضای کافی برای کاشت مقدار زیادی نهال ندارید ولی به دلایلی مجبور به انجام این کار هستید،باید نهال های خود را در فاصله های نهایتا دومتری از هم قرار داده و هرس آن ها را به طور مرتب و منظم و متناوب در زمستان یا پاییز انجام دهید.
آلبالو مناطق گرمسیری و سردسیری
انواع نهال های آلبالو مناسب کاشت در مناطق سردسیر می باشند. کاشت آن در مناطق کوهستانی مشکلی ایجاد نمیکند. از طرفی این نهال را حتی میتوان در جاهای گرم و معتدل کاشت ولی منظور از گرما،آب و هوای خشک کویری نیست. و نیاز ابی این نهال نیز دو مرتبه در هفته می باشد. انواع آلبالو های مجاری و پیش رش و محلی و مورلو،گیسی،گوشواره ای در این مناطق قابل کاشت اند.
انواع روش کاشت درخت آلبالو
روش های کاشت نهال آلبالو به صورت کاشت قلمه یا بذر و یا خرید نهال آن است. به این صورت که در صورتی که بذر را میکارید،هسته را از گوشته جدا کنید . آن را به مدت 24 ساعت درون فریزر قرار دهید و بعد از آن اقدام به کاشت آن در گودالی 3 تا 5 سانتی متری درون گلدان نمایید. بعد از رشد آن به اندازه مطلوب آن را از خزانه خارج و در.ون زمین بکاید.
در صورتی که نهال آن را تهیه کرده اید،به راحتی آن را از گلدان خارج کرده و درون گودالی 70 سانتی متری بکارید .(اگر خاک نا مرغوب دارید آن را تعویض کنید).
اگر نهال تازه پر تهیه کرده این ،نباید نهال را از گلدان خارج کنید. بلکه باید کف آن را بریده و به آرامی نهال را با گلدان درون زمین بکایرید. یکسال بعد از کاشت نهال را از گلدان خارج کرده و درون زمین بکارید.
آفات درخت آلبالو
کورینئوم بلایت (شاخ سوراخ)
پوسیدگی تاج و پوسیدگی ریشه
گوموزیس
شانکر چند ساله
کپک پودری
کنه های عنکبوتی
حفره سر صاف (پاسفیک سر صاف و تخت سیب زمینی)
برای توضیحات کامل در مورد آفات نهال آلبالو و گیلاس به این مقاله سر بزنید.
روش های تکثیر آلبالو
روش های متفاوتی برای کاشت نهال آلبالو وجود دارد که عمدتا آن روش پیوندی است. در این روش آلبالو را روی آلبالو تلخ پیوند میزنند.
قلمه زنی و کاشت با بذر نیز روش های دیگر هستند.
در قلمه زدن در صورتی که به درستی انجام شود ما شاهد رشد عالی درختان آلبالو خواهیم بود. انتخاب شاخه های سالم و بارده از مهم ترین فاکتور ها برای کاشت آن است. . پس از انجام این کار، آن ها را به وسیله چاقو های تیز برش دهید و شیوه کاشت آن ها را شبیه به کاشت نهال در نظر بگیرید.
قیم گذاری برای نهال هلو در هنگام کاشت موجب سرزندگی نهال و جلئگیری از تاثیرات مخرب بادهای شدید خواهد شد.
خواص آلبالو
آلبالو سرشار از خواص فراوان است که خوردن آن را برای انسان ضروری میکند. کمک به سلامت قلب، وجود مقادیر زیادی ویتامین و مواد معدنی و فیبر و درمان بیوست تعدادی از خواص این نهال خاص می باشد. از طرفی با توجه به گفته پژوهشگران خوردن این میوه به درمان و بهبود سرطان و نیز جلوگیری از ان کمک میکند.
بدون دیدگاه