گل و گیاه

سنجد

سنجد

این نوشته از سری آموزش‌های نهالستان بهمن آبادی در بخش نهال است . در این مقاله با درخت سنحد می‌شوید.

 

 

سوالات خود را ازما بپرسید!

   

واتساپ                                              اینستاگرام                                            تماس فوری (روی تصویر فوق کلیک کنید)

 

 

 

 

سنجد

نام انگلیسی: Oleaster

نام علمی: Elaeagnus Angustifolia

خانواده: Elaeagnaceae

نوع: درخت خزان دار

اندازه (متر): 14 ارتفاع * 15 گستردگی

فرم: گرد

بافت: نرم

رنگ برگها: سبز تیره در سطح برگ و خاکستری در زیر برگ

فصل گلدهی: اواخر بهار

کاربرد در محوطه سازی ها: –

رنگ گلها: زرد

سرعت رشد: متوسط

نیاز به آبیاری: متوسط

مقاومت به سرما: بالا

نیازهای نوری: آفتابی

سنجد
سنجد

 

 

 

 

توضیحات در مورد گیاه سنجد

سنجد درختی است بومی اسیای غربی و اروپا تا هیمالیا پراکنده شده است. در ایران نیز در نواحی استپی کشور به صورت خودرو یافت می شود. برگها کاملا کشیده و بدون دندانه هستند. قسمت زیرین برگ خاکستری است در صورتی که سطح رویه آن سبز تیره است.

درخت سنجد
درخت سنجد

 

 

 

 

درخت سنجد

گل ها کوچک، زرد رنگ و معطر هستند. شاخه ها اغلب خاردار بوده و گاهی به علت تعدد تنه، گیاه به صورت درختچه ظاهر می شود. سنجد گیاهی است که به خشکی خاک. وزش بادهای شدید مقاوم است. از این درخت برای کنترل باد، حرکت شن های روان  وکولاک زمستانه به وفور استفاده می شود. از لحاظ دید سنجد به علت داشتن برگ های سبز خاکستری و شاخه هایی که در همه جهات رشد می کنند و همچنین دارا بودن میوه های رنگین مورد توجه است. در اغلب خاکها رشد می کند. با کاشت متراکم درختان سنجد به خوب میتوان از آن به عنوان پرچین در اطراف باغها استفاده کرد. علاوه بر آن سنجد با ایجاد بافت متراکم به خوبی به صورت یک مانع محکم در برابر عبور و مرور عمل می کند.

نهال سنجد

 

 

 

 

روش های تکثیر و ازدیاد درخت سنجد

بذرها در فصل پاییز در فصل پاییز کاشته می شوند و یا بعد از تیمار سرمایی در دمای 4 درجه سانتیگراد به مدت سه ماه در اوایل فصل بهار کاشته می شوند. ریشه زدایی قلمه ها آسان نیست و بستگی به نوع قلمه و تیمار هورمونی دارد.

سنجد
سنجد

 

 

 

 

شرح گیاه

درخت سنجد بومی اروپا و آسیای شمالی است و تا هیمالیا انتشار دارد. اسم علمی جنس آن از دو واژه یونانی Elaios به معنای زیتون و نوعی بید گرفته شده است در ایران نیز در نواحی استپی کشور بصورت خودرو یافت می شود. در ارتفاعات خراسان و کردستان و دره کرج و جبال بختیاری کم و بیش انتشار دارد. درخت سنجد دارای ساقه ای به ارتفاع 2 تا 5 متر، خاردار و یا فاقد آن می باشد. برگهائی بیضوی دراز و نوک تیز با دمبرگ کوتاه دارد رنگ پهنک آن در سطح فوقانی سبز مایل به خاکستری ولی در سطح تحتانی به رنگ سفید نقره ای است. گلهای آن کوچک به شکل زنگ به رنگ زرد در سطح داخل و به رنگ نقره ای در سطح خارجی پوشش گل است. عطر قوی گلهای آن نیز غالبا ایجاد ناراحتی و حساسیت می کند. مخصوصاً اگر تعدادی از پایه های آن در ناحیه ای وجود داشته باشد گلهای آن به سه صورت نر – ماده، نر و ماده است در گلهای نر درخت سنجد 4 پرچم ولی در گلهای ماده منحصراً یک مادگی دیده می شود گلهای هر مافرودیت آن 4 پرچم و یک مادگی تواما دارد. میوه اش بیضوی، گوشتدار، شبیه زیتون، به رنگ زرد نارنجی مایل به قرمز و دارای طعم ملایم، قابض و قابل مصرف است روی ریشه آن نیز مانند بعضی درختان Alnus برجستگی های دارای میکوریزها مشاهده می شود.

 

 

 

 

کاربرد و نیاز های درخت سنجد

کاربرد

گره های چوب آن در صنایع چوبی مورد توجه است خصوصاً در کردستان از آن اشیاء ظریف ساخته می شود. در اطراف کاشان برای جلوگیری از پیشروی شنهای روان به عنوان باد شکن کاشته شده است و در اغلب مناطق استپی برای پرچین باغها و تهیه هیزم کاشته می شود. البته برگ و میوه آن کاربردهای دیگری نیز دارد.

مشخصات گیاه

درختی کوچک با 7 تا 12 متر ارتفاع و خزان کننده، به ندرت به صورت درختچه دیده می شود. شاخه های آن درخشان و اغلب قهوه ای تیره و شاخه چه ها کرک های شوره سری و به رنگ خاکستری – نقره ای دارند.

برگ

برگ ها سرنیزه ای، یا بیضوری، پوشیده از کرکهای شوره سری برنگ نقره ای، اغلب کوتاه تر از 4 سانتی متر، روی سطح فوقانی خاکستری – مایل به سبز روشن (درختان) در سطح تحتانی نقره ای رنگ

گل

گل ها منفرد، بدون گلبرگ، کاسبرگ ها لوله ای، با سطح دورنی زرد رنگ، سطح بیرونی نقره ای رنگ

میوه

میوه ها شفت تخم مرغی شکل با حدود یک سانتی متر طول هستند، که در ابتدا رنگ نقره ای مایل به هنگام رسیدگی رنگ قهوه ای با بخش گوشتی آردی شکل دارند.

روش ازدیاد گیاه

کاشت بذر و قلمه

کاربرد

در آسیای مرکزی، یک محصول مهم و یک منبع مواد پروتئین و قندی و معدنی در کاروان های مسافرتی به شما می آمد و میوه های خشک آن آسیاب و تبدیل به آرد می شد. برای تزیین باغ ها بعلت تاج نقره ای رنگش بخصوص در روزهایی که باد می وزد، بسیار با ارزش است.

نیازها

این درخت نسبت به خشکی مقاوم است و آلودگی های جوی را تحمل می کند.

از این درخت به عنوان باد شکن استفاده می شود. سرعت رشد خوب و قابل ملاحظه ای دارد و از نظر ظاهری شبیه درختان بید است. در اردیبهشت ماه گل می دهد و در اواخر تابستان و پائیز میوه های آن ظاهر می شود. میوه تخم مرغی شکل بوده به رنگهای قرمز سوخته است که در حالت نارس رنگ زرد دارد. میوه درخت سنجد سته ایست که میان بر آن آردی شکل با رنگ روشن است که بخش خوراکی میوه را تشکیل می دهد و برون بر آن پوسته چرمی و نازک و به رنگ قرمز سوخته است. ابعاد میوه حداکثر تا 4 سانتیمتر بوده ولی معمولا 1-3 سانتیمتر است. دانه به صورت هسته ای کشیده با ابعاد 8-11 میلیمتر طول و عرض آن 5 تا 5/7 میلیمتر می باشد که دارای نوک نسبتا باریک و تیزی است.

میوه ها پس از رسیدن، مدتها روی درخت باقی می مانند. برای جمع آوری میوه ها معمولا یک زیرانداز در سایه گستر درختان پهن کرده و با ضربات چوبهای بلند، شاخه های حامل میوه را به شدت تکان می دهند. در این حالت بذرهای رسیده به روی زیر انداز فرو می افتد. پس از جمع آوری، میوه ها را مرطوب کرده و در محیطی گرم یا در برابر نور خورشید می گسترانند تا قسمت آردی میوه فاسد شود تا بتوان بذر را به سادگی از آنها خارج کرد. بذر به نگهداری خاصی احتیاج دارد و در شرایط خشک با دمای محیط حفظ می شود.

شایان ذکر است که تکثیر درختان سنجد با توجه به پاجوش زنی و قلمه های مناسب این درختان، بیشتر با استفاده از قلمه صورت می گیرد و استفاده از بذر مرسوم نیست.

نهالستان بهمن آبادی هر روزه آماده‌ی مشاوره و پاسخ به خریدارن حضوری و غیرحضوری ( تلفنی) است.

آدرس : کرج ، مشکین دشت ، جاده‌ی خوشنام ، 100 متر بعد از آهن فروشی بیاتلو ، نهالستان علیرضا بهمن آبادی.

لینک گوگل مپ :  https://goo.gl/maps/QXg1yzMpA389mBXb7

اگر از مترو استفاده ‌می‌کنید، به ایستگاه مترو کرج آمده سپس با تاکسی‌های خطی به مشکین دشت بیاید.

تلفن‌های تماس :

38 46 666 0912

31 11 282 0938

03 14 164 0912

99 86 276 0930

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *