این نوشته از سری آموزش‌های نهالستان بهمن آبادی در بخش نهال است .در این نوشته سعی داریم شما را با کاشت سیب آشنا کنیم .

در سال های اخیر اکثر مردم به دلیل زندگی ماشینی و دوری از طبیعت برای تعطیلات و اخر هفته ها به دنبال باغ و باغچه ای برای زندگی هستند 

در این میان تصمیم داریم شما رو با انواع گل و گیاه اشنا کنیم که در این زمینه کمک هستند

نام انگلیسی: Nectarine

 

نام علمی:Prunus Persica

 

خانواده:Rosaceae

 

درخت شلیل بومی کشور چین است که بیش از ۲۰۰۰ سال قدمت دارد. درخت شلیل عمری حدود ۴۰ سال دارد و ارتفاعی حدود ۹ متر می گیرد. البته در باغ ها درختان را در حدود ۴ متر نگه می دارند که برداشت میوه راحت تر باشد. چیدن شلیل قبل از رسیدن کامل انجام می شود تا آن را به بازارهای میوه فروشی منتقل کنند و هنگام خرید کاملا رسیده باشد.

 

تولید شلیل را می توان میوه ای جهش یافته از هلو دانست. البته از نظر ژن با یکدیگر تفاوت دارند. اندازه شلیل نسبت به هلو کوچک تر است . شلیل لطیف تر است و راحت تر آسیب می بیند. کاشت نهال شلیل را در مناطقی که زمستان سردی انجام دهید تا درخت بتواند به خواب زمستانی برود.

 

برگ های درخت هلو ، برگ ریز و کوچک‌ هستند که مقاومت زیادی ندارند و سیستم ریشه ای پریشانی دارد و ریشه ها در خاک به طور عمیق رشد نمی کنند.

 

در این مقاله می خواهیم نحوه کاشت نهال شلیل و مراقب و نگهداری پس از کاشت را به شما آموزش دهیم. در ادامه خاک مناسب ، آبیاری مناسب ، کوددهی ، انواع آفات و بیماری ها ، انواع شلیل و خواص و ویتامین های موجود در شلیل را به شما معرفی میکنیم.

خاک مناسب کاشت نهال شلیل:

خاک مناسب کاشت نهال شلیل، خاک شنی با زهکشی عالی است. pH خاک شنی بین ۶ الی ۷ باشد و تقریبا خنثی باشد. اگر این نوع خاک را با زهکشی مطلوب پیدا نکردید نهال را در خاک ماسه ای حاصلخیز و یا در گلدان بکارید. اگر قبل از کاشت خاک را آماده کنید ، عملکرد گیاه بهتر انجام می شود و نهال قدرتمند تر و پرثمرتر بار می آید. برای آماده سازی کافیست که خاک را از نظر مواد معدنی و مواد مغذی غنی کنید و خاک سفت را شل کنید به صورتی که هوا به درون خاک ورود و خروج راحتی داشته باشد.

 

آبیاری مناسب نهال شلیل:

برای آبیاری کردن نهال شلیل در فصل تابستان، هر ده روز یکبار اگر ۳ سانتی متر آب به گیاه برسد نیازی به استفاده از شلنگ نخواهد بود. اما اگر خاک به طور کامل خشک شد مناسب ترین شیوه برای آبیاری نهال ، آبیاری قطره‌ای می باشد. در آبیاری قطره ای هر ۱۰ الی ۱۴ روز یکبار درخت را آبیاری کنید. در فصل زمستان مراقب باشید که درخت را طوری آبیاری کنید که آب اطراف تنه درخت جمع نشود در صورت جمع شدن موجب آسیب دیدن درخت خواهد شد.

 [/vc_column_text][vc_singl

کوددهی درخت شلیل و معرفی بهترین کودهای حیوانی و شیمیایی:

اگر می خواهید درختتان را کوددهی کنید، می توانید در فصل های رشد (بهار و تابستان) از انواع کودهای مورد نیاز خاک به آن بدهید. برای آن که نیازهای خاک را متوجه شوید می توانید نمونه ای از خاک را به آزمایشگاه ببرید و به طور کامل از نیازهای آن باخبر شوید. مناسب ترین کود برای خاک ، نیتروژن است. اگر متوجه شدید که خاک شما فاقد مواد مغذی است از کودهایی که دارای فسفات، ازت و پتاس است حتما استفاده کنید. کودهای نیتروژنی را در اواخر فصل بهار یا تابستان به درخت شلیل بدهید. همچنین استفاده از کود دامی پوسیده ، کود شیمیایی و اوره نیز به شما پیشنهاد می شود. درختان بالغ و مسن دوبرابر درختان جوان به کود نیاز دارند.

 

 

نحوه هرس کردن درخت شلیل:

یکی از مهمترین مراحل مراقبت شلیل هرس آن است. هرس شلیل با هدف های مختلفی انجام می شود. برای تضمین پربار بودن محصول درخت باید به زمان مناسب ، چگونگی هرس ، آبیاری کافی ، پیشگیری از آفات و درمان آن و کوددهی مناسب توجه کرد.

بهترین زمان برای هرس بیشتر درختان میوه ، فصل زمستان و خواب درخت است. اما بهترین زمان برای هرس درخت شلیل ، اواخر فصل بهار و قبل از گلدهی است. این هرس با هدف کنترل اندازه درخت شلیل و آسان شدن برداشت میوه می باشد. این هرس موجب ایجاد ساختار قوی در درخت می شود. با از بین بردن چوب میوه ی اضافی و شاخه هتل مرده یا شکسته موجب افزایش جوانه زنی می کنید.

بین چند روش مختلف برای هرس درخت شلیل، بهترین روش سیستم مرکز باز می باشد که آن را هرس گلدانی نیز می نامند. در این روش داربست های اولیه و ثانویه در فاصله کافی از یکدیگر قرار دارند و در معرض تابش نور خورشید قرار می گیرند. 

 

 

مهمترین بیماری ها و آفت های درخت شلیل: 

شایع ترین بیماری ها و آفت های درخت شلیل که مدتی پس از کاشت ممکن است به وجود بیاید و باید آن را درمان کرد را در زیر معرفی می کنیم:

 

۱)شانکر باکتریایی (Bacterial Canker)

 

۲)سن گیاه‌خوار (Tarnished Plant Bug)

 

۳)شته (Aphids)

 

۴)گال طوقه (Crown Gall)

 

۵)زره پوش یا حشره پولک‌دار (Scale)

 

۶)لارو برگ پیچ (Leafroller)

 

با نگهداری صحیح و رعایت نکات گفته شده احتمال ابتلا به این بیماری ها کاهش می یابد اما در صورت ابتلا هر یک از این بیماری ها و آفت های نام برده شده روش درمان مخصوص خود را دارند. در فصل بهار برای مراقبت از درخت شلیل و جلوگیری از پوسیدگی قهوه ای از اسپری قارچ کش استفاده کنید.

 

 

انواع ارقام مختلف درخت شلیل ایرانی و خارجی:

میوه شلیل بیش از ۴۰۰۰ نوع ارقام متفاوت دارد که در بازارهای میوه و مناطق مختلف ، متفاوت است. شلیل های معمولی به دو دسته میوه های با درون سفید و میوه‌های تو زرد تقسیم می شوند.

مهمترین ارقام مختلف شلیل:

۱)شلیل مغان: قرمز و سفید

 

۲)درخت شلیل رفعتی: هسته چسبان

 

۳)شلیل شبرنگ: توزرد و پوست قرمز

 

۴)درخت شلیل انجیری: آبدار و خوشمزه

 

۵)شلیل شمس: قرمز روشن، خوش‌طعم و آبدار

 

۶)شلیل سینه: پوست سبز و سفید و هسته چسبان

 

 

خواص و ویتامین های موجود در شلیل:

شلیل منبع غنی از بتاکاروتن ، لوتئین ، ویتامین C و مواد مغذی است. شلیل موجب افزایش ایمنی بدن ، تقویت بینایی ، پیشگیری از بیماریهای مهلک ، کمک کننده به هضم غذا ، بهبود سلامت پوست و مبارزه با بیماریهای متعدد شکمی می شود.

تکثیر شلیل:

تکثیر شلیل همانند هلو به روش پیوند انجام می شود. این میوه را می توان روی پایه های زردآلو ، آلو ، هلو و بادام پیوند زد. فاصله بین نهال های معمولی معمولی شلیل حدودا ۶ الی ۷ متر باشد.اکثر درختان میوه در گونه ی خود سازگار هستند و می توان آن ها را بر روی یک درخت پیوند زد.

 

 

کاشت درخت شلیل:

یکی از راه های کاشت درخت شلیل خرید نهال جوان و کاشت آن در باغتان است. رقمی را انتخاب کنید که متناسب با منطقه آب و هوایی که در آن زندگی می کنید باشد. اکثر ارقام درخت شلیل به دوره زمستانی و دمای کمتر از ۷ درجه نیاز دارد. 

نهال شلیل را در اواخر زمستان یا اوایل بهار بکارید. برای اینکه درخت فرصت سازگار شدن داشته باشد نهال شلیل را در فصل بهار بکارید. درختان ریشه برهنه را در فصل زمستان بکارید.نهال شلیل را در محیطی آفتاب گیر بکارید. 

حفره ای عمیق و دو برابر عرض ریشه در خاک حفر کنید. نهال را در زمین بکارید. ریشه های درخت را روی آن بگسترانید. قسمت بالای تاج ریشه در سطح زمین باشد. برجستگی قسمت پایین‌ تنه بین پیوندک و پایه باید حدود هفت سانتی‌متر بالاتر از سطح زمین باشد. حفره را با خاک نیمه پر کنید و آن را به آرامی در اطراف ریشه ترکیب کنید.

خاک را آبیاری کنید و حفره را به طور کامل پر کنید. خاک را آبیاری کنید و صبر کنید تا به درون خاک نفوذ پیدا کند. عمق تنه درخت را چک کنید و اگر لازم شد تنظیم کنید.

حوضه خاکی ایجاد کنید. حلقه ای از خاک به ارتفاع ۷/۵ تا ۱۵ سانتی متر در اطراف ریشه ایجاد کنید. این حوضه باعث می شود که خاک در آن بماند و مرطوب باشد.

در اطراف منطقه ریشه، مالچ ارگانیک بریزید. مالچ پاشی باعث غنی سازی خاک و حفظ رطوبت می شود.

شاخه های جانبی را هرس کنید و قسمت بالای درخت را کوتاه کنید. درخت را به اندازه ۷۵ سانتی متر برسانید. این هرس موجب افزایش باردهی می شود. به وسیله یک قیم محکم آن را نگه دارید. چوب درخت در کنار حفره خاک حداقل نیم متر عمق داشته باشد. درخت را در قسمت نیمه تنه به چوب ببندید.

 

 

قلمه زدن درخت شلیل:

برای قلمه زدن درخت شلیل می توان از چوب نرم و چوب سخت استفاده کنید. قلمه ها را به وسیله یک چاقوی تمیز و تیر از شاخه جدا کنید. طول این قلمه ها بین ۱۵ الی ۳٫ سانتی متر باشد. بهترین زمان برای تکثیر قلمه ها، صبح زود است چرا که گیاه متورم است.تا زمان کاشت قلمه ها را سرد و مرطوب نگه دارید.

 

 

فاصله مناسب برای کاشت نهال شلیل:

فاصله مناسب بین درختان شلیل ، حداقل ۳ الی ۳/۵ متر است تا فضای کافی برای رشد هر یک از درختان مهیا باشد. درختان را حداقل ۴ متر از سازهای ساخته شده توسط انسان مانند خانه و استخر و … دور نگه دارید.هر لوله زمینی که امکان آسیب دیدن توسط درخت را دارد باید حدود ۴ الی ۵ وار باشد تا ریشه ها زیر زمین به طور راحت رشد کنند.

 

 

فصل مناسب برای کاشت درخت شلیل:

بهترین زمان برای کاشت شلیل ، فصل بهار می باشد. نهالی یکساله را انتخاب کنید. در نهال های درون گلدانی ، نهال را از گلدان جدا کنید و ریشه های گرد را با قیچی ضدعفونی شده حذف کنید. 

 

 

کاشت درخت شلیل در گلدان امکان پذیر است:

برای کاشت درخت شلیل در گلدان یا باغچه ، هسته شلیل را درون پلاستیکی بگذارید و در یخچال قرار دهید. پس از گذشت مدتی هسته ها را از یخچال بیرون بیاورید و به مدت ۲۴ ساعت در آب خیس نگه دارید و سپس در خاک بکارید.

 

نهالستان بهمن آبادی هر روزه آماده‌ی مشاوره و پاسخ به خریدارن حضوری و غیرحضوری ( تلفنی) است.

آدرس : کرج ، مشکین دشت ، جاده‌ی خوشنام ، 100 متر بعد از آهن فروشی بیاتلو ، نهالستان علیرضا بهمن آبادی.

لینک گوگل مپ :  https://goo.gl/maps/QXg1yzMpA389mBXb7

اگر از مترو استفاده ‌می‌کنید، به ایستگاه مترو کرج آمده سپس با تاکسی‌های خطی به مشکین دشت بیاید.

تلفن‌های تماس : 

38 46 666 0912

31 11 282 0938

03 14 164 0912 

99 86 276 0930

2 دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *