این نوشته از سری آموزش‌های نهالستان بهمن آبادی در بخش نهال است .در این نوشته سعی داریم شما را با آفات و بیماری های خرمالو آشنا کنیم .

در سال های اخیر اکثر مردم به دلیل زندگی ماشینی و دوری از طبیعت برای تعطیلات و اخر هفته ها به دنبال باغ و باغچه ای برای زندگی هستند 

در این میان تصمیم داریم شما رو با انواع گل و گیاه اشنا کنیم که در این زمینه کمک هستند

خرمالو میوه ای گوشتی و گس است که طعم لذیذی دارد. انواع گوناگونی از این میوه موجود است مانند خرمالوی ویرجینیای آمریکای شمالی ، خرمالوی خردمندی بومی آسیا که کوچک و دردانه است و همچنین خرمالوی معمولی که بومی چین می باشد و بهترین گونه خرمالو است. اکثر ارقام خرمالو را توسط گرده افشانی و بکرباری تولید می شود و میوه های تلقیح یافته آن شامل هشت دانه می باشد. میوه های بکربار کیفیت بهتری دارند.

جوانه های جانبی شاخه های یک ساله ۳ عدد فلس و جوانه انتهایی فاقد فلس هستند. گل های نر روی گل آذین گرزن قرار دارند. این میوه نیمه گرمسیری است و سرماهای دیررس بهاره به شاخه های یکساله آن آسیب می رساند. مقاومت خرمالو به سرمای زمستانه همانند انار تا ۱۰- درجه سانتی‌گراد می‌باشد. خاک مناسب این میوه نفوذ پذیر و حاصلخیز است و خاکی که زهکشی کافی ندارد مناسب این میوه نیست. در فصل های گرم سال آبیاری را به صورت منظم انجام دهید. آبیاری بیش از حد موجب ریزش میوه ها و آبیاری کم موجب خشک شدن آن می شود. فاصله کاشت بین هردو درخت ۵ الی ۶ متر باشد و به روش شلجمی صورت گیرد. تکثیر آن را از طریق پیوند بر روی پایه های بذری انجام دهید و همچنین می توانید از پاجوش خرمالو های بکربار برای تکثیر آن استفاده کنید.

درختان خرمالو جز درختان کم آفت هستند البته شپشک های مومی به همراه مورچه ها می توانند موجب ایجاد مشکلاتی برای درخت شوند. از آفات دیگر خرمالو می توان به مگس سفید که لکه های پوستی بر روی میوه ایجاد می کند اشاره نمود. 

 

شپشک های نباتی:

از جمله این شپشک ها می توان به شپشک مومی ، شپشک نرم تن و بالشتک ها اشاره نمود. این حشرات به خصوص در ماه های گرم و مرطوب سال ( نیمه خرداد تا آخر مهر) فعالیت می کنند. این شپشک ها به طور معمول به شاخه های جوان و برگ میوه حمله می کنند و از شیره گیاهی تغذیه می کنند. شپشک ها موکل ضعف عمومی درختان، ریزش میوه و برگ و خشک شدن شاخه های جوان و تولید قارچ دوده با سیاهک بر روی درختان می شود. ترشحات شپشک ها که به شکل توده های سفید و پنبه ای هستند توسط مورچه ها استفاده می شود و یا خاک گردو آن را جذب می کند که موجب آسیب رسانی به خرمالو می شود.

 

 

مگس سفید :

 

نام علمی : Bemisia tabaci

 

یکی دیگر از آفات خرمالو است که اصلا مگس نیست و دارای گرد سفیدی روی بال های خود هستند. پوره سن اول از تخم تشکیل می شوند و متحرکند. این مرحله به راحتی امکان گسترش یافتن این آفت را فراهم می کند و به دلیل سبکی بیش از حد موجب گسترش حشرات در گلخانه ها می شوند.پوره های نسل بعدی پس از مدتی به حشرات بدون بال تبدیل می شوند و بال در مراحل بعدی ظاهر می شود. این آفات به میوه درخت خرمالو آسیب وارد می کند و آن را بدرنگ وی کند. آبیاری بیش از حد موجب فاسد شدن ریشه گیاه می شود. حیوانات موذی همانند موش توانایی آسیب زدن به ریشه درخت خرمالو را دارند. این آفت موجب ریزش محصول، ترک خوردن میوه ، گلدهی زود تر از موعد و آفتاب سوختگی میوه می شود. این آفت از راه های مختلفی مانند گیاهان مسن تر ، علف های هرز یا گیاهان آلوده در گلخانه یا قلمه و گیاهانی که از آن ها گیاهان اصلی را تکثیر می دهیم منتقل می شوند.

 

راه های مبارزه با مگس سفید:

 با تغذیه خرمالو به وسیله کودهای حیوانی پوسیده می توان از ریزش میوه پیشگیری کرد. همچنین می توان از قارچ های حشره کش مانند مایکوتال و زنبور پارازیت استفاده کرد.

 

تریپس ها:

تریپس ها با حمله کردن به میوه ها ، سبزیجات و گل های زینتی موجب از بین رفتن آن ها می شوند. تریپس ها از بافت های برگ ، جوانه ها و گل ها استفاده می کنند و شیره گیاه را می مکند. این آفات موجب تغییر زنگ گل ها و جوانه ها و ایجاد لکه های نقره ای روی برگ ها می شوند. قبل از باز شدن غنچه ها ، تریپس ها از بافت گلبرگ تغذیه می کنند با افزایش جمعیت غنچه های گل از بین میروند و وقتی باز می شوند خراب می شوند و روی گلبرگ ها لکه های قهوه ای دیده می شود. با افزایش فعالیت و زیاد شدن ترپیس ها آسیب های جدی به برگ وارد می شود و در نهایت موجب مرگ آن می شود. ترپیس ها با پژمرده کردن و ضعیف کردن برگ و تغییر رنگ برگ ظاهر می شوند.

 

 

راه های مبارزه با تریپس ها:

برای از بین بردن ترپیس ها از دریچه تهویه برای جلوگیری از ورود تریپس به بیرون استفاده می شود. هنگام مشاهده تریپس آن را بشویید. از تله های زرد چسبنده استفاده کنید و در راهروهای گلخانه و نزدیک در و پنجره و محل ورودی ها نصب کنید.

در صورتی که درخت خرمالو در شرایطی مانند آبیاری بیش از حد ، کمبود اکسیژن، خاک نامناسب و زهکشی ضعیف باشد به بیماری های قارچی پوسیدگی ریشه و طوقه درختان مبتلا می شود. این بیماری قارچی به ریشه ها حمله می کند‌ و موجب خشک شدن برگ ها و زرد شدنشان می شود. کمبود آهن با استفاده از خاک فشرده و قلیایی و آبیاری با آب دارای کربنات حاصل می شود. در صورتی که این شرایط را اصلاح کنید درخت خرمالو بهبود می یابد.این قارچ از راه های مختلف در سنین مختلف به میوه انتقال می یابد. این قارچ ها بسیار آب دوست هستند و اگر آب آزاد در خاک های سنگین جاری شود و زهکشی مناسبی نداشته باشد تکثیر می یابد. بنابراین بهتر است از ابتلا به این بیماری ها پیشگیری کنید.

 

 

پیشگیری از بیماری:

 متناسب با اندازه درخت حلقه ای به شعاع ۵۰ الی ۱۰۰ سانتی متری ایجاد و دور تا دور درخت را بپوشانید. دقت کنید که طوری خاک طوقه را بپوشانید که نه خاک طوقه را بپوشاند و نه آب پای طوقه برسد. برای جلوگیری از گسترش بیماری در باغ این کار را انجام می دهند. در اطراف طوقه درختان بیکار خاک نریزید اما در صورت اجبار از شن استفاده کنید‌. اگر پوسیدگی بیش از یک سوم دور طوقه را نگرفته باشد با چاقوی تیز قسمت های پوسیده را بتراشید تا به قسمت های سالم برسید و سپس طوقه و تنه را با محلول بردو ضدعفونی کنید و سپس با خمیر بردو بپوشانید. اگر پوسیدگی بیش از یک سوم دور طوقه را گرفته بود فقط خاک پای کنده درخت را کنار بزنید تا به عمر درخت افزوده شود.

 

 

برای جلوگیری از افزایش شدت بیماری در باغ های قدیمی اگر طوقه درختان زیر خاک باشد باید این خاک را کنار زده تا به ریشه اصلی برسید سپس طوقه را آزاد کنید و در معرض هوای آزاد قرار بدهید. نکته مهم این است که از زخمی شدن طوقه درخت جلوگیری کنید.

 

 

اگر پوسیدگی در اطراف طوقه وجود نداشت به هیچ وجه پوست درخت را نتراشید. درخت خشک را از خاک بیرون بیاورید و بسوزانید و محل آن را با آب آهک رقیق یا محلول بردو ضدعفونی کنید و از کشت درخت حداقل به مدت یکسال جلوگیری نمایید. اگر در محل طوقه پوسیدگی مشاهده کردید هنگام از بین رفتن علف های هرز و پابیل کردن دقت کنید که طوقه درخت را به هیچ وجه زخمی نکنید.اطراف درخت را از شاخ و برگ های اضافی تمیز نگه دارید. همچنین برای مناسب بودن وضعیت درخت حتما از کودهای تقویتی استفاده کنید. در باغ ها از ماشین آلات به طور محدود استفاده کنید.

 

نهالستان بهمن آبادی هر روزه آماده‌ی مشاوره و پاسخ به خریدارن حضوری و غیرحضوری ( تلفنی) است.

آدرس : کرج ، مشکین دشت ، جاده‌ی خوشنام ، 100 متر بعد از آهن فروشی بیاتلو ، نهالستان علیرضا بهمن آبادی.

لینک گوگل مپ :  https://goo.gl/maps/QXg1yzMpA389mBXb7

اگر از مترو استفاده ‌می‌کنید، به ایستگاه مترو کرج آمده سپس با تاکسی‌های خطی به مشکین دشت بیاید.

تلفن‌های تماس : 

38 46 666 0912

31 11 282 0938

03 14 164 0912 

99 86 276 0930

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *